• Think Tanks

    Σε ποιες χώρες οι άνθρωποι εργάζονται περισσότερες ώρες και σε ποιες λιγότερες – Η θέση της Ελλάδας


    Πού στον κόσμο οι άνθρωποι εργαζονται περισσότερο; Και, ίσως το πιο σημαντικό, πού εργάζονται λιγότερο;

    Το Μεξικό, η Κόστα Ρίκα και η Νότια Κορέα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τα μεγαλύτερα ωράρια εργασίας, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν λιγότερο στη Γερμανία, τη Δανία και τη Νορβηγία.

    Η ανάλυση λαμβάνει υπόψη τον συνολικό αριθμό ωρών εργασίας ανά έτος και τις διαιρεί με τον μέσο αριθμό των απασχολουμένων. Περιλαμβάνει τις κανονικές ώρες εργασίας των εργαζομένων με πλήρες ωράριο, μερικής απασχόλησης και εποχιακών, τις πληρωμένες ή απλήρωτες υπερωρίες και τις ώρες εργασίας σε πρόσθετες δουλειές.

    Οι εργαζόμενοι στη Γερμανία εργάζονται κατά μέσο όρο 1.356 ώρες ετησίως – περίπου 900 λιγότερες από τους ομολόγους τους στο Μεξικό. Αυτό συγκρίνεται με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ των 1.744 ωρών, τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 1.780 ώρες και την Ιαπωνία στις 1.710 ώρες. Η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση της λίστας, με 1.906 ώρες εργασίας ετησίως.

    Στη Γερμανία, περίπου το 5% των εργαζομένων λένε ότι εργάζονται «πάρα πολλές ώρες», σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ στο 13%, όπως δείχνει μια ξεχωριστή έκθεση του ΟΟΣΑ.

    Αν και η διαφορά μπορεί να εξηγηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτισμικές στάσεις και άλλους κοινωνικούς παράγοντες, μπορεί επίσης να επηρεαστεί από την πολιτική. Η Νότια Κορέα, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν πάνω από 2.000 ώρες το χρόνο, έγινε θέμα στα πρωτοσέλιδα τον περασμένο χρόνο μετά την απόφαση της Βουλής για τη μείωση της μέγιστης εβδομαδιαίας εργασίας σε 52 ώρες από 68.

    Ποιότητα αντί για ποσότητα

    Αν και τα δεδομένα παρέχουν μια εικόνα για τις διαφορετικές πολιτιστικές και εργασιακές πρακτικές, έχουν επίσης τους περιορισμούς τους σε σύγκριση με στατιστικά στοιχεία όπως η παραγωγή ανά ώρα εργασίας και άλλα μέτρα παραγωγικότητας.

    Η έκθεση του ΟΟΣΑ έδειξε πως οι χώρες που εργάζονται περισσότερο, συχνά δεν είναι οι πιο παραγωγικές. Οι τεχνολογικές εξελίξεις και η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση αναμένεται επίσης να αλλάξουν τις ισορροπίες δυνάμεων.

    «Οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο ώστε να διασφαλιστεί ότι η παροχή κατάρτισης είναι συνεπής με την τρέχουσα και μελλοντική ζήτηση δεξιοτήτων», δήλωσε ο ΟΟΣΑ. Αυτό περιλαμβάνει «την επίτευξη μίας δίκαιης κατανομής των κερδών στην παραγωγικότητα και την υποστήριξη ατόμων που χάνουν τη δουλειά τους ως αποτέλεσμα τεχνολογικών αλλαγών ή εμπορίου».

    Ποιότητα και δημιουργικότητα

    Η συζήτηση σχετικά με το εάν η παραγωγή μετράει περισσότερο από το ωράριο φουντώνει σε όλο τον κόσμο. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η εργασία για λιγότερες ώρες την εβδομάδα καθιστά τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους και παραγωγικότερους και οι ειδικοί στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ υποστήριξαν την ιδέα μιας συντομότερης εβδομάδας εργασίας.

    «Έχουμε μερικά καλά πειράματα που δείχνουν ότι εάν μειώσεις τις ώρες εργασίας, οι άνθρωποι είναι σε θέση να εστιάσουν την προσοχή τους πιο αποτελεσματικά», δήλωσε ο Adam Grant, ψυχολόγος στη σχολή Wharton της Πενσυλβάνια, σε συμμετέχοντες στο Νταβός. «Καταλήγουν να παράγουν εξίσου πολλά, συχνά με υψηλότερη ποιότητα και δημιουργικότητα, και είναι επίσης πιο πιστοί στους οργανισμούς που είναι πρόθυμοι να τους δώσουν την ευελιξία να φροντίσουν για τη ζωή τους εκτός εργασίας».

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Emma Charlton.



    ΣΧΟΛΙΑ