• Business

    Σε μια εβδομάδα το late check out…της Alpha Bank στο Hilton

    Alpha Bank

    Alpha Bank


    Λίγες ημέρες απομένουν μέχρι να “ακουστούν” τα ηχηρά ονόματα που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το ιστορικό ξενοδοχείο των Athens Hilton έναντι 180 εκατ.ευρώ.

    Τη διαδικασία πώλησης της θυγατρικής της Ιονικής Ξενοδοχειακής έχει αρχίσει η μητρική Alpha Bank η οποία έχει συμμετοχή σε ποσοστό περίπου 97,3% στην Ιονική. Η τράπεζα έχει ήδη διαπιστώσει κατ’ αρχήν ενδιαφέρον για τη μονάδα από επενδυτικά σχήματα όπως διεθνείς ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εταιρείες εκμετάλλευσης ακινήτων, διαχειριστές ιδιωτικών κεφαλαίων και ιδιώτες επιχειρηματίες. Σε πρώτη φάση, οι επενδυτές καλούνται έως τις 11 Μαρτίου να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Στη συνέχεια, η Alpha Bank θα επιλέξει, βάσει των προσφορών, τους επενδυτές που θα προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας.

    Ηδη η Oaktree Capital “έσπευσε”, σύμφωνα με πληροφορίες να προσφέρει 160 εκατ.ευρώ από τα 180 εκατ.ευρώ που είναι το τίμημα για την απόκτησή του καθώς στα επιχειρηματικά της σχέδια περιλαμβάνεται η επένδυση του ποσού των 500 εκατ.ευρώ στην Ελλάδα.

    Στο Athens Hilton και σύμφωνα με τα στοιχεία κρατήσεων εκτιμάται ότι το α’ τρίμηνο του 2016 θα κυμανθεί στα επίπεδα το 2015, ενώ εκτιμάται ότι από το β’ τρίμηνο θα υπάρξει βελτίωση των κρατήσεων στα βασικά τμήματα της αγοράς.

    Οσον αφορά στα έσοδα, μετά από ένα ανοδικό 2015 (κύκλος εργασιών 29,8 εκατ., καθαρά κέρδη 2,2 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 114,3 εκατ. ευρώ), η διοίκηση του γνωστού ξενοδοχείου βλέπει με συγκρατημένη αισιοδοξία τη φετινή του πορεία.

    Σύμφωνα μάλιστα με την Ιονική Ξενοδοχειακή, “το 2015 επιβεβαίωσε μερικώς τις αρχικές προσδοκίες για την ανάκαμψη του τουριστικού ρεύματος στην πρωτεύουσα, οι οποίες διατηρήθηκαν έως και τον μήνα Αύγουστο, όπου φάνηκαν τα πρώτα σημάδια κάμψης της ζήτησης. Ο προβληματισμός που επεκράτησε από την πτωτική πορεία των κρατήσεων από τον μήνα Σεπτέμβριο, ιδιαίτερα στα ξενοδοχεία πολυτελείας, δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της ξενοδοχειακής αγοράς της Αθήνας στο ξεκίνημα της νέας τουριστικής περιόδου.Τον μήνα Ιανουάριο 2016, ενώ τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, ως σύνολο, κατέγραψαν αύξηση της πληρότητας δωματίων κατά 4,7%, δεν συνέβη το αυτό με τα ξενοδοχεία πολυτελείας όπου παρατηρήθηκε μείωση κατά 9,8%.

    Στο Athens Hilton και σύμφωνα με τα στοιχεία κρατήσεων εκτιμάται ότι το α’ τρίμηνο θα κυμανθεί στα επίπεδα το 2015, ενώ εκτιμάται ότι από το β’ τρίμηνο θα υπάρξει βελτίωση των κρατήσεων στα βασικά τμήματα της αγοράς , όπως ο επιχειρηματικός τουρισμός , ο ομαδικός και συνεδριακός τουρισμός.

    citysightseeing Athens

    Για να διατηρηθεί όμως αυτή η τάση, βασική προϋπόθεση για ταχεία επάνοδο προς την αύξηση του τουριστικού ρεύματος είναι να διατηρηθεί στην κρίσιμη αυτή φάση η προστασία της φήμης και της γενικής εικόνας του προορισμού “Αθήνα” στις διεθνείς αγορές.

    Η διοίκηση της εταιρίας ευρίσκεται σε συνεχή επαφή με τη διαχειρίστρια Hilton με σκοπό την ενημέρωση της επί της πορείας εργασιών και τη διασφάλιση του βέλτιστου αποτελέσματος».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά το εννεάμηνο του 2015, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων της Ιονικής διαμορφώθηκαν σε 5,4 εκατ. ευρώ, έναντι 5 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2014. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 23,1 εκατ. ευρώ, έναντι 22,3 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2014. Επίσης, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 2,3 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών περίπου 400.000 ευρώ το 2014.

    Hilton_exterior

    To Athens Ηilton, που συμπλήρωσε φέτος 53 χρόνια λειτουργίας, διαθέτει συνολική δυναμικότητα 506 δωματίων, 22 εξοπλισμένες αίθουσες συνεδρίων και εκδηλώσεων, καθώς και πλήθος άλλων εγκαταστάσεων και υπηρεσιών. Οι πρώτες διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία του ξενοδοχείου έγιναν το 1957. Αρχικός ανάδοχος του έργου ήταν ο όμιλος Πεζά, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το έργο, και γι’ αυτό χρειάστηκε να το συνεχίσει η Ιονική Τράπεζα. Το 1960 η κυριότητα των μετοχών της Ξενοδοχειακής Εταιρείας Πεζά περιήλθε στη θυγατρική της τράπεζας, την Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις, και ο σκελετός της οικοδομής ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 1961.

    Τα επίσημα εγκαίνια του ξενοδοχείου πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 1963 με τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχε πλήθος κόσμου. Αλλωστε, η αλυσίδα Hilton αποτελούσε την πρώτη μεγάλη διεθνή αλυσίδα ξενοδοχείων που ερχόταν στη χώρα μας, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο για τον ελληνικό τουρισμό. Τη μονάδα εγκαινίασε προσωπικά ο ιδρυτής της αλυσίδας Κόνραντ Xίλτον, λέγοντας: «Συμφωνώ με αυτούς που πιστεύουν ότι το Hilton Aθηνών είναι το ομορφότερο Hilton στον κόσμο». Για την ανέγερση της μονάδας δαπανήθηκε τότε το ποσό των 15 εκατ. δολαρίων. Την αρχιτεκτονική ομάδα που δημιούργησε το ξενοδοχείο αποτελούσαν οι Μανώλης Βουρέκας, Προκόπης Βασιλειάδης και Σπύρος Στάικος, ενώ υπεύθυνος αρχιτέκτων ήταν ο Αντώνης Γεωργιάδης. Το ξενοδοχείο ανακαινίσθηκε πλήρως το 2003, λόγω και των Ολυμπιακών Αγώνων. Κατά τη διάρκεια των Αγώνων αποτέλεσε την επίσημη έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Παράλληλα με την ανακαίνιση προστέθηκαν στο ξενοδοχείο μια πτέρυγα 84 δωματίων, αίθουσες συνεδριάσεων και πολλαπλών χρήσεων, συνεδριακοί χώροι και ένα κέντρο ευεξίας, περίπου, 1.200 τ.μ. Η μονάδα αναπτύσσεται σε έκταση 16 χιλ. τ.μ., ενώ υφίσταται υπόλοιπο συντελεστή δόμησης, ο οποίος θα μπορεί να αξιοποιηθεί από τον επενδυτή.



    ΣΧΟΛΙΑ