• Business

    Σε κερδοφορία ποντάρουν οι τράπεζες για το 2016


    Σε επιστροφή σε κερδοφορία το 2016 «ποντάρουν» οι τραπεζίτες, μετά από επτά έτη απωλειών. Οι διοικήσεις των τεσσάρων ομίλων έχουν δρομολογήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο ολικής επαναφοράς, το οποίο θα αποτυπωθεί σε κέρδη φέτος, μετά από το σχεδόν μηδέν του 2009 και σωρευτικά ζημιών 63 δισ. ευρώ την περίοδο 2010-2015.

    Οι διοικήσεις Σάλλα, Μαντζούνη, Καραμούζη και Φραγκιαδάκη στηρίζονται στον ίδιο οδικό χάρτη και σε τρεις κύριους άξονες: διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων ώστε να μειωθούν οι προβλέψεις, βελτίωση των εσόδων, περαιτέρω αποκλιμάκωση των δαπανών. Κάθε τράπεζα «θα πατήσει» όμως πάνω στα δικά της πλεονεκτήματα με αποτέλεσμα να ενταθεί εκ νέου ο ανταγωνισμός και να βγουν και πάλι τα μαχαίρια, όπως τονίζουν γνώστες της τραπεζικής αγοράς.

    Βασική προυπόθεση για την επιτυχία του σχεδιασμού είναι να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα και να ακολουθήσει η κυβέρνηση μια πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων. Οι τραπεζίτες, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ενημερώσει κυβερνητικούς παράγοντες για το ρίσκο από μια νέα περίοδο αβεβαιότητας και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στο mononews, κορυφαίος τραπεζίτες, κάνουν το σταυρό τους, αφού η ανακεφαλαιοποίηση έδωσε μια νέα ευκαιρία στον κλάδο, η οποία όμως δεν μπορεί να αξιοποιηθεί χωρίς ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας.

    Για να είναι επιτυχής η διαχείριση των κόκκινων δανείων που έχουν φθάσει τα 100 δισ.ευρώ είναι αναγκαίο να φρενάρει η ύφεση και να καταγραφούν σημάδια ανάκαμψης. Με εργαλείο το ευέλικτο νομοθετικό πλαίσιο, οι τράπεζες φιλοδοξούν «να γυρίσουν την παρτίδα» στα κόκκινα δάνεια και να φέρνουν σταδιακά αυξανόμενο μέρος τους σε εξυπηρέτηση. Με τον τρόπο αυτό, και έσοδα θα επιτυγχάνονται και κυρίως θα μειώνονται οι προβλέψεις, οι οποίες επί σειρά ετών «τρώνε» τα κέρδη.

    Εσοδα αναμένουν οι τράπεζες από αύξηση εργασιών κυρίως όσων φέρνουν προμήθειες. Οι τραπεζικές εργασίες θα ξεκινήσουν να ανακάμπτουν σταδιακά και σε συγκεκριμένους τομείς, και στο πεδίο αυτό, αναμένεται η όξυνση του ανταγωνισμού αφού πελατειακές ομάδες, όπως οι λεγόμενοι affluent πελάτες, με υψηλή οικονομική επιφάνεια, θα βρεθούν στο στόχαστρο των τραπεζών.

    Βελτίωση των εσόδων προσδοκούν οι τράπεζες και από το «μέτωπο» της ρευστότητας αφού τα επιτόκια καταθέσεων συνεχίζουν την πορεία αποκλιμάκωσης ενώ, εφόσον διατηρηθεί πορεία ομαλότητας στα μακροοικονομικά, η επαναφορά του waiver από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα, θα επιτρέψει την μείωση της χρηματοδότησης από τον ακριβό ELA που κοστίζει 1,55% έναντι μόλις 0,05% της ΕΚΤ. Παράλληλα, το μαχαίρι στα κόστη, σε προσωπικό, καταστήματα, αποτελεί προτεραιότητα για τους τραπεζίτες ήδη από την αρχή του 2016.

    Το τελευταίο έτος με κέρδη για τις ελληνικές τράπεζες ήταν το 2008 ενώ το 2009, τα προ φόρων αποτελέσματα έκλεισαν ουσιαστικά στο μηδέν και έκτοτε ακολούθησε κατάρρευση ώστε την περίοδο 2010-2015 οι τράπεζες κατέγραψαν ζημίες ύψους 68,2 δισ. ευρώ σε επίπεδο μητρικής και ζημίες ύψους 63,4 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου. Ειδικά δε, τη διετία 2011-2012 οι ζημίες άνω των 40 δισ. ευρώ, ήταν διπλάσιες από τα κέρδη της χρυσής περιόδου 2001-2010.



    ΣΧΟΛΙΑ