• Business

    Σε «junk» υποβάθμισαν την Thomas Cook οι οίκοι Fitch και S&P

    • NewsRoom


    Στην υποβάθμιση της Thomas Cook προχώρησαν οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και S&P μετά την δημοσίευση των εταιρικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, τα οποία έδειξαν τεράστια πτώση των πωλήσεων για το καλοκαίρι και συνολική ζημιά 1,5 δισ. στερλινών προ φόρων για το εξάμηνο μέχρι τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, έναντι των 303 εκατομμυρίων που παρουσίασε για το αντίστοιχο περσινό εξεταζόμενο διάστημα.

    Επιπλέον, ο ταξιδιωτικός όμιλος ανακοίνωσε πτώση 12% στις καλοκαιρινές κρατήσεις, με την απουσία των προπληρωμών να οδηγούν σε αύξηση του καθαρού δανεισμού της εταιρείας, ο οποίος πλέον αγγίζει τα 1,2 δισ. λίρες.

    Η Thomas Cook ανακοίνωσε επίσης ότι θα προχωρήσει σε έκτακτη επιπλέον χρηματοδότηση της τάξης των 300 εκατ. στερλίνων, την οποία, όμως,  θα λάβει μόνο στην περίπτωση που προχωρήσει με την πώληση των αερογραμμών της.

    Οι οίκοι S&P και Fitch προειδοποιούν όσον αφορά τη δυνατότητα του Ομίλου να πληρώσει το χρέος του και τον κίνδυνο που θα αντιμετωπίσει η επιχείρηση, σε περίπτωση που δεν πουλήσει την αεροπορική της εταιρεία, όπως προγραμματίζει.

    Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η μετοχή της έφτασε να χάνει 10% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και να διαμορφώνεται στις 11 πένες, πριν ανακάμψει ελαφρώς με πτώση κατά 6,3% στις 11,45 πένες.

    Οι δύο οίκοι αξιολόγησης υποβάθμισαν την εταιρεία σε επίπεδο «junk», επικαλούμενες μεταξύ άλλων και τα υψηλά επίπεδα χρέους.

    Τα κέρδη ίσως συνεχίσουν να υποχωρούν και το χρέος της εταιρείας μπορεί να αυξηθεί σε «μη βιώσιμο» επίπεδο, σημειώνουν οι αναλυτές της S&P, τοποθετώντας την εταιρεία στο CCC+. Στο ίδιο επίπεδο την τοποθετεί και η Fitch.

    Oι μετοχές της Thomas Cook έχουν κάνει βουτιά 75% τους τελευταίους έξι μήνες, υπό την πίεση των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν για την ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία.



    ΣΧΟΛΙΑ