• bloomberg

    Financial Times

    Σε κίνδυνο κατάρρευσης η Thomas Cook: 40% κάτω η μετοχή, χρεοκοπία δείχνουν τα ομόλογα

    • των Daniel Thomas, Alice Hancock και Myles McCormick


    Σφοδρές αναταράξεις παραμονές καλοκαιριού προκαλεί η κατάρρευση της μετοχής της παλαιότερης βρετανικής ταξιδιωτικής εταιρείας, της Thomas Cook, μετά από έκθεση της Citigroup που χαρακτήρισε τη μετοχή «άνευ αξίας», με αποτέλεσμα η μετοχή του βρετανικού ομίλου, ο οποίος έχει πίσω του ιστορία 178 ετών, να χάσει χθες σχεδόν το 40% της αξίας της.

    Συγκεκριμένα, οι αναλυτές της Citigroup προειδοποιούν ότι ο όμιλος κινδυνεύει να βυθιστεί σε «φαύλο κύκλο». Και αυτό γιατί οι ζημίες προ φόρων, ύψους 1,5 δισ. στερλινών, που ανακοίνωσε ο όμιλος Thomas Cook, σε συνδυασμό με την αποκάλυψη ότι η ελεγκτική εταιρεία διατυπώνει ουσιαστικές αμφιβολίες σε σχέση με το ενδεχόμενο επιτυχούς πώλησης της αεροπορικής εταιρείας του ομίλου και μια νέα πιστωτική γραμμή θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναστάτωση στους πελάτες. Με συνέπεια να προκληθούν περαιτέρω πιέσεις στον όμιλο.

    Η Thomas Cook, η οποία βαρύνεται αφενός με υψηλά χρέη και αφετέρου από την ανησυχία για την πορεία της ζήτησης για παραδοσιακά πακέτα διακοπών λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί το θέμα του Brexit, προσπαθεί εδώ και κάποιο διάστημα να σταθεροποιήσει τον ισολογισμό της. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες των FT, αμερικανικά hedge funds έχουν πάρει θέσεις στα ομόλογα καθώς και στην πιστωτική γραμμή της εταιρείας, προετοιμαζόμενα για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης των δανείων της εταιρείας. Εξέλιξη που θα μπορούσε να «σβήσει» από τον μετοχικό χάρτη της εταιρείας τους παλαιούς μετόχους και να αφήσει τον έλεγχο της εταιρείας στους ομολογιούχους.

    Την ίδια στιγμή, επενδυτές όπως η Anchorage, η TT International και η Whitebox «σορτάρουν» δυναμικά τη μετοχή της Thomas Cook, στοιχηματίζοντας στην πτώση της τιμής της μετοχής της.

    Όμως, τουλάχιστον δύο από αυτούς — η TT και η Whitebox — έχουν πάρει θέσεις και στα ομόλογα της εταιρείας, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση, γεγονός που θα τους επιτρέψει να έχουν ρόλο σε οποιαδήποτε ανταλλαγή ομολόγων με μετοχές που μπορεί να χρειαστεί για να εξασφαλιστεί το μέλλον της εταιρείας.

    Στο ενδεχόμενο αυτό, μάλιστα, αναφέρθηκε και η Citigroup, υποστηρίζοντας πως η εταιρεία για να σωθεί θα χρειαστεί πιθανότατα να αντλήσει ρευστότητα εκδίδοντας νέες μετοχές  ή ανταλλάσσοντας ομόλογα με μετοχές.

    Επιπλέον, ένας από τους 10 μεγαλύτερους μετόχους της εταιρείας δήλωσε ότι είναι έτοιμος να στηρίξει ακόμη και μια πιθανή πώληση ολόκληρης της Thomas Cook, ανάλογα με την τιμή και αν η πώληση της αεροπορικής δεν σταθεί αρκετή για να επανέλθει η οικονομική σταθερότητα στην εταιρεία.

    Σε ρόλο «λευκού ιππότη» η Fosun;

    Υπό το φως όλων αυτών, κάποιοι αναλυτές θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει παρέμβαση από την κινεζική Fosun, η οποία έχει σχεδόν το 20% των μετοχών της Thomas Cook. Παρ’ όλα αυτά, πηγή που βρίσκεται κοντά στην εταιρεία ανέφερε στους FT ότι δεν είναι σίγουρο ότι η Fosun μπορεί να βάλει χρήματα σε ξένη επιχείρηση αυτήν την περίοδο, δεδομένου ότι έχει βάλει και η ίδια ως στόχο να μειώσει το δικό της χρέος.

    Η προειδοποίηση της πανίσχυρης επενδυτικής τράπεζας ενέτεινε τις πιέσεις στη μετοχή της Thomas Cook, επιτείνοντας τις αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον της στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

    Η μετοχή της εταιρείας έχασε 39% την Παρασκευή.

    Παράλληλα, το ομόλογο λήξης το 2020 διαπραγματευόταν την Παρασκευή κάτω από το 50% της ονομαστικής του αξίας

    Την ίδια ώρα, το κόστος ασφάλισης από τον κίνδυνο χρεοκοπίας με τη χρήση 5ετών CDS αυξήθηκε στις 50 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, που σημαίνει ότι πλέον για την ασφάλιση χρέους 100 εκατ. δολαρίων το κόστος έχει ανέβει στα 50 εκατ. δολάρια, επιπλέον των premiums των 5 εκατ. δολαρίων ετησίως.

    Τα συμβόλαια δείχνουν επίσης ότι οι traders επιζητούν βραχυπρόθεσμη προστασία, φοβούμενοι την πιθανότητα άμεσης χρεοκοπίας.

    Να σημειωθεί ότι η εταιρεία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι κατέληξε σε συμφωνία για νέα πιστωτική γραμμή ύψους 300 εκατ. στερλινών. Ωστόσο, η νέα αυτή πιστωτική γραμμή εξαρτάται, όπως ανακοινώθηκε, από την πρόοδο που θα σημειωθεί σε σχέση με την αεροπορική εταιρεία του ομίλου.

    Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή της Thomas Cook, Sten Daugaard, η νέα πιστωτική γραμμή υπολογίστηκε με βάση το «απολύτως χειρότερο σενάριο».

    Την ίδια μέρα, η Thomas Cook επιχείρησε να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι έχει δεχθεί πάνω από μία «αξιόπιστες προσφορές» για την αεροπορική της, η οποία βγήκε προς πώληση τον Φεβρουάριο, κάτι που, όμως, φαίνεται να αμφισβητεί άμεσα η Citi.


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ