• Business

    Σε 5,6 δισ. δολάρια ανέρχονται τα δάνεια της Credit Suisse στην ελληνόκτητη ναυτιλία!

    • NewsRoom

    Ulrich Koerner, CEO Credit Suisse


    Οι Έλληνες εφοπλιστές, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αποσύρουν τις καταθέσεις τους από την Credit Suisse, παρά το γεγονός ότι η Ελβετική Τράπεζα μέχρι το τέλος του 2021 είχε δανειοδοτήσει τις ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες με το ποσό των 5,6 δισ. δολάρια!

    Τα οικονομικά στοιχεία αναφέρει στην ετήσια έκθεση της, η The Petrofin Index for Greek Ship Finance του Τέντ Πετρόπουλου.

    Επισημαίνεται ότι η Credit Suisse είναι η βασική πηγή χρηματοδότησης της ελληνόκτητης ναυτιλίας, ωστόσο να υπογραμμισθεί ότι το χαρτοφυλάκιό της μειώθηκε σε ποσοστό 12,5% το αμέσως προηγούμενο έτος, που ακολούθησε την μείωση κατά 16,8% που ήταν 2020.

    Οι κλυδωνισμοί της Ελβετικής Τράπεζας επηρεάζουν γενικότερα την χρηματοδότηση της παγκόσμιας ναυτιλίας, όμως, οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν αντιμετωπίσει πολλές παρόμοιες Τραπεζικές κρίσεις και διαθέτουν τεράστια εμπειρία στην διαχείριση κρίσεων.

    Όπως αναφέρει από το πρωί το Mononews, η χθεσινή ημέρα Δευτέρα ήταν μια δύσκολη ημέρα για την ελβετική τράπεζα, με τη μετοχή της να υποχωρεί έως και 11.5% στα 3,54 ελβετικά φράγκα και τα ομόλογά της να φτάνουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

    Να αναφερθεί επίσης, ότι τον περασμένο μήνα σε ανάλυση της, η Deutsche Bank υποστήριξε πως η Credit Suisse χρειάζεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 4 δισ. ελβετικά φράγκα (4,1 δισ. δολάρια) προκειμένου να ενισχύσει την οικονομική της βάση προκειμένου να αρχίσει μια αναπτυξιακή πορεία.

    Η συνολική χρηματοδότηση της ελληνόκτητης ναυτιλίας το 2021 διαμορφώθηκε στα 52,580 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 49,7 δολάρια το 2020 και 53,1 δισ. δολάρια το 2019 και 57,2 δισ. δολάρια το 2016.

    Να σημειωθεί ότι η Eurobank βρίσκεται στην δεύτερη θέση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που χρηματοδοτούν την ελληνόκτητη ναυτιλία με χαρτοφυλάκιο 3,250 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς με χαρτοφυλάκιο 3,250 δισεκατομμυρίων δολαρίων και στην τέταρτη θέση η Alpha Bank 3,2 δισ. δολάρια, ενώ η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται στην έβδομη θέση με 2,647 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Διαβάστε επίσης

    Δύσκολες ώρες για την Credit Suisse: Μειώνονται οι επιλογές της εν μέσω αναταράξεων στις αγορές

    Credit Suisse: Τα CDS που εκτοξεύτηκαν, η βουτιά της μετοχής και οι viral πλατφόρμες στοιχημάτων



    ΣΧΟΛΙΑ