• Business

    Σαρώνουν τα ακίνητα στη 5th Avenue του Μανχάταν οι ευρωπαϊκοί οίκοι πολυτελείας

    • NewsRoom

    Andrea Guerra (Prada), Bernard Arnault (LVMH), Francois Pinault (Kering)


    Μπορεί να μην περνάνε την καλύτερη περίοδό για την κερδοφορία τους, καθώς ο κλάδος της  πολυτελείας δέχεται αργοπορημένα τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και των υψηλών επιτοκίων, όμως οι ευρωπαϊκοί οίκοι ισχυροποιούν την παρουσία τους στις ΗΠΑ.

    Ύστερα από ένα μπαράζ αγορών ακινήτων τα προηγούμενα χρόνια σε διάσημους exclusive δρόμους ευρωπαϊκών πρωτευουσών όπως η Bond Street του Λονδίνου και η Avenue Montaigne του Παρισιού, οι οίκοι πολυτελείας στρέφουν το ενδιαφέρον τους στον κορυφαίο εμπορικό δρόμο της Νέας Υόρκης, την 5th Avenue.

    Το τέλος των ενοικίων

    Ο διάσημος δρόμος φιλοξενούσε καταστήματα οίκων όπως η ιταλική Prada και η γαλλική Kering που έχει τη Gucci, όμως πλέον οι εταιρείες αγοράζουν τα φυσικά καταστήματα επικυρώνοντας την παρουσία τους στην πιο exclusive και luxury οδό της πόλης.

    Η Prada πρόσφατα αγόρασε το κτίριο που στεγάζει το κατάστημά της στην 5th Avenue καθώς και το διπλανό κτίριο σε ένα deal ύψους άνω των 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η Kering ετοιμάζεται να δώσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια για έναν πολυκατάστημα έκτασης 115.000 τετραγωνικών μέτρων λίγα τετράγωνα πιο πέρα.

    Από τους επίδοξους αγοραστές δεν λείπει ούτε ο Mr Louis Vuitton, Μπερνάρ Αρνό, καθώς η εταιρεία του βρίσκεται σε συζητήσεις για την αγορά ενός καταστήματος στον ίδιο δρόμο.

    H Chanel πριν λίγες ημέρες άνοιξε κι αυτή το πρώτο της κατάστημα στη 5th Avenue αφιερωμένο αποκλειστικά σε πολυτελή κοσμήματα και ρολόγια.

    Η στροφή των οίκων πολυτελείας σε αγορές ακινήτων αντί για ενοικίαση δεν αφορά μόνο την εδραίωσή τους σε μία σταθερή αγορά όπως αυτή των ΗΠΑ. Έχει να κάνει και με το ύψος των ενοικίων, που στην 5th Avenue αγγίζει τα2.000 δολάρια ανά τετραγωνικό πόδι (δηλαδή ανά0,09 τετραγωνικά μέτρα).

    «Τα ενοίκια που πλήρωναν οι λιανοπωλητές πολυτελείας στην 5th και σε άλλες προνομιακές τοποθεσίες ήταν απλώς αστρονομικά», ανέφερε στη Wall Street Journal ο Eric Menkes, συμπρόεδρος του τμήματος μισθώσεων της δικηγορικής εταιρείας Adler & Stachenfeld με έδρα τη Νέα Υόρκη. «Έφτασε κάποια στιγμή που αυτές οι εταιρείες  κοίταξαν τον εαυτό τους στον καθρέφτη και είπαν: «Γιατί κάνω τον ιδιοκτήτη του ακινήτου πλούσιο;».

    H αγορά των  27 δισ. δολαρίων

    Σύμφωνα με τη στατιστική εταιρεία Statista, το 2024, τα έσοδα της αγοράς ειδών πολυτελείας στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ανέλθουν στα 77,28 δισ. δολάρια με την πρόβλεψη για τον μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης να είναι 1,9%. Μόνο η αγορά της luxury μόδας εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 27,67 δισ. δολάρια, κατέχοντας τη μερίδα του λέοντος στην συνολική αγορά.

    Με τις προσδοκίες για την ανάκαμψη της οικονομίας της Κίνας να έχουν διαψευστεί, οι εταιρείες πολυτελείας ισχυροποιούν την παρουσία τους στην αγορά των ΗΠΑ, η οποία σταθερά αποτελεί ένα μεγάλο ποσοστό των συνολικών τους πωλήσεων.

    Τα τελευταία deals δείχνουν ότι δεν περιορίζονται μόνο στον διάσημο δρόμο της Νέας Υόρκης. Ο γαλλικός οίκος μόδας Chanel πλήρωσε 63 εκατομμύρια δολάρια για ένα κτίριο στην Post Street στο Σαν Φρανσίσκο το 2021, την ίδια χρονιά που η LVMH αγόρασε ένα ξενοδοχείο στο Μπέβερλι Χιλς.

    Παρά το γεγονός ότι ο κλάδος πολυτελείας έχει χάσει ελαφρώς τη λάμψη του, αδυνατώντας να διατηρήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης που είχε μετά το τέλος της πανδημίας, τα πρόσφατα εταιρικά αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μεγάλοι παίκτες παραμένουν ακόμα ισχυροί.

    Η LVMH έκλεισε το 2023 με συνολικές πωλήσεις 94 δισ. δολαρίων, ενώ η Hermes, δημιουργός της θρυλικής τσάντας Birkin πέτυχε άλμα άνω του 17% στα έσοδα ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα αυξήσει τις τιμές.

    Hermes: Έκρηξη πωλήσεων το δ’ τρίμηνο – Γιατί θα αυξήσει πάλι τις τιμές

    Sotheby’s: Θα επαναληφθεί σήμερα το ρεκόρ Hermès 345.000$;

    LVMH (Louis Vuitton): Ανθεκτική στην επιβράδυνση του κλάδου πολυτελών ειδών – Εκτίναξη της μετοχής



    ΣΧΟΛΙΑ