• Business

    Oμιλος ΣΑΝΗ: Οι φίλοι του Καραμανλή, η βελανιδιά και η εκ Λουξεμβούργου εξαγορά


    Όταν – την άνοιξη του 2014 – ο Σταύρος και ο Ανδρέας Ανδρεάδης έπαιρναν στα χέρια τους το Gerakina Beach από κοινού με το αμερικανικό fund, Oaktree Capital Management, δεν ήταν λίγοι αυτοί, που σκέφτηκαν ότι είναι θέμα χρόνου να περάσει και ο όμιλος ΣΑΝΗ στους Αμερικανούς. Ενάμιση χρόνο μετά, οι πληροφορίες ότι θα υπάρξει αυτή η εξέλιξη έχουν ενταθεί σε μεγάλο βαθμό, με τον Ανδρέα Ανδρεάδη να τις διαψεύδει μεν, λέγοντας ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς παραμένει αμετάβλητο, αλλά να αφήνει ανοιχτά παράθυρα για το μέλλον, δε.

    «Δυνητικά όλα μπορούν να πωληθούν», δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, προσθέτοντας με νόημα ότι «είναι έντονο το ενδιαφέρον για την απόκτησή τους», λόγω της πολύ καλής πορείας του ελληνικού τουρισμού. Προσθέτει, όμως, ότι «οι σοβαρές επενδύσεις θα γίνουν πραγματικότητα, μόνο αν η χώρα αποκτήσει ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο, ο ΦΠΑ επανέλθει στα επίπεδα των ανταγωνιστών μας και το κόστος χρήματος σταματήσει να είναι απαγορευτικό».

    Στην τελευταία του φράση βρίσκεται και η ουσία της υπόθεσης.

    Το country risk…

    Οι ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον της Oaktree παραμένει ζεστό. Το βασικό εμπόδιο, όμως – όχι μόνο για το Σάνη, αλλά και για άλλα επενδυτικά σχέδια – είναι η συνολική κατάσταση της χώρας, μετά και τις τελευταίες συζητήσεις για έξοδο από τη ζώνη Σένγκεν.

    Όσο δε φεύγει το country risk, τόσο δε θα έρχονται επενδύσεις μεγάλης κλίμακας”, σχολιάζουν έμπειροι παράγοντες του τουριστικού κλάδου.

    …και γιατί παραμένει ζεστή η… βελανιδιά

    Γιατί, όμως, επιμένουν οι Αμερικανοί ;

    Διότι, μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης, ύψους 20 εκατ. ευρώ, που αφορά στην ανακαίνιση και αναβάθμιση του πρώην Gerakina Beach, η Oaktree βλέπει πως μπορεί να επεκτείνει σημαντικά τη δραστηριότητά της, καταγράφοντας σημαντικές υπεραξίες. Το όχημα είναι ηIkos.

    Με έδρα στο Λουξεμβούργο

    Η Ikos Hotel Management συστάθηκε στις 3/4/2014, με αρχική επωνυμία OCM Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων (OCM Hotel Management), μετοχικό κεφάλαιο 24.000 ευρώ και μοναδικό μέτοχο την Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, OCM Luxembourg EPF III Greek Hotels Holdings S.a r.l., με έδρα το Λουξεμβούργο.
    Η εταιρεία απέκτησε τη νέα της επωνυμία «Ikos Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων» και διακριτικό τίτλο «Ikos Hotel Management», με απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσής της στις 2/6/2014.
    Ο ξενοδοχειακός όμιλος ΣΑΝΗ Α.Ε. Ελέγχεται – εκτός από τις οικογένειες των Σταύρου και Ανδρέα Ανδρεάδη – και από το Φωκίωνα Ζησιάδη.
    Το πλειοψηφικό πακέτο της Ikos ανήκει στην Oaktree και το μειοψηφικό στη ΣΑΝΗ, η οποία έχει αναλάβει και τη διοίκηση της εταιρείας.

    Τα σχέδια για επενδύσεις…

    Η Ikos διαχειρίζεται, ήδη, τα ξενοδοχεία Ikos Oceania (πρώην Oceania Club, που ανήκε στον όμιλο ΣΑΝΗ) και το Ikos Olivia (πρώην Gerakina Beach, που ανήκε στην Εθνική Τράπεζα) και σχεδιάζει να επενδύσει συνολικά έως 100 εκατ. ευρώ για να εγκαινιάσει ένα πολυτελές ξενοδοχείο κάθε χρόνο, με στόχο τη λειτουργία επτά έως δέκα all inclusive ξενοδοχείων στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
    Στο στόχαστρο έχει μπει η περιοχή της Νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης. Εκεί, εξετάζεται είτε η αγορά, είτε η κατασκευή νέων μονάδων.

    …και στο βάθος συγχώνευση ;

    Τα δύο αδέρφια, και κολλητοί του πρώην πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μελλοντικής συγχώνευσης του ομίλου ΣΑΝΗ Α.Ε. και της Ikos Hotel Management. “Όλα στο χρόνο τους”, υποστηρίζουν πηγές της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας, προσθέτοντας ότι προέχει η υλοποίηση του επενδυτικού business plan με τους Αμερικανούς.
    Εκτός εάν στο σχέδιο αυτό ενταχθούν ταχύτερα οι εσωτερικές επιχειρηματικές εξελίξεις…



    ΣΧΟΛΙΑ