• Business

    Σαφές μήνυμα Kαλλιτσάντση: “Εμείς δαπανήσαμε 46 εκατ. ευρώ για την Ελλάκτωρ. Ο κ. Μπόμπολας τι έκανε; “

    • NewsRoom
    Αναστάσιος Καλλιτσάντσης. ΜΕΤΟΧΟΣ ΕΛΛΑΚΤΩΡ

    Αναστάσιος Καλλιτσάντσης. Διευθύνων σύμβουλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ


    Μήνυμα για ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης της Ελλάκτωρ την Τετάρτη στέλνει ο βασικός μέτοχος της εταιρίας Αναστάσιος Καλλιτσάντσης. Οπως λέει ο ίδιος  σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα της Κυριακής “Εμείς δαπανήσαμε 46 εκατ. Ευρώ για να αποδείξουμε την πίστη μας στην εταιρεία. Ο κ. Μπόμπολας τι έκανε πέρα από ευχολόγια; Τα λόγια είναι φθηνά. Οι πράξεις είναι που τελικά μετράνε”. Ο κ. Καλλιτσάντσης, που μαζί με τον αδελφό του Δημήτρη, «τρέχουν» την πρωτοβουλία CHANGE4ELLAKTOR για διοικητική αλλαγή στον όμιλο, καλούν τους τον αντιπρόεδρο κ. Δημήτρη Κούτρα και τον διευθύνοντα σύμβουλο Λεωνίδα Μπόμπολα, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων αποφεύγοντας τους τακτικισμούς για να ολοκληρωθεί διαφανώς και ομαλά η διαδικασία.  Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, ο αντιπρόεδρος του ομίλου κ. Κούτρας δηλώνει ότι «αν χάσουμε, θα φτιάξουμε άλλη εταιρεία». Στη συνέντευξή του, ο κ. Αν. Καλλιτσάντσης επισημαίνει σχετικά: «Πιστεύω ειλικρινά ότι οι μέτοχοι θα μας στηρίξουν με τη ψήφο τους. Αυτό τουλάχιστον έχουμε εισπράξει από τις επαφές που είχαμε μαζί τους όλο αυτό το διάστημα.

    Ελπίζω οι κ.κ. Κούτρας και Μπόμπολας να σταθούν έστω και τώρα στο ύψος των περιστάσεων και να προστατέψουν ως Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος τη διαδικασία, αποφεύγοντας τακτικισμούς και έκτροπα, ακόμα κι αν διακρίνουν πως το αποτέλεσμα δεν θα τους ευνοεί. Αν νοιάζονται για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ ας φροντίσουν η Γενική Συνέλευση να ολοκληρωθεί διαφανώς και ομαλά την Τετάρτη».

    Στη συνέντευξη ο κ. Καλλιτσάντσης επισημαίνει ότι ήδη από το 2017 οι 4 βασικοί μέτοχοι είχαν καταλήξει ότι δεν μπορούν να συμβιώνουν άλλο και είχαν κάνει συμφωνία κυρίων που προέβλεπε τίμημα 2ευρώ/μετοχή και ότι όποιος βρει πρώτος τα χρήματα θα εξαγοράσει τον άλλον. «Εμείς», τονίζει, «φέραμε δύο φορές λεφτά στο τραπέζι, ενώ οι κ.κ. Μπόμπολας και Κούτρας ούτε χρήματα βρήκαν ούτε τη συμφωνία τήρησαν να μας πουλήσουν το μερίδιό τους. Ήδη από τότε τους είχαμε πει ότι με τη στάση τους δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή, παρά να απευθυνθούμε στη Γενική Συνέλευση για αλλαγή της Διοίκησης. Επιπλέον, δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς στην Ελλάδα που πιστεύει ότι η οικογένεια Καλλιτσάντση έχει μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια από τον κ. Μπόμπολα. Άρα, αν ήθελαν πραγματικά, και το χρόνο είχαν και τα μέσα για να αποφύγει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ όσα ακολούθησαν».

    Απαντώντας στην κριτική του κ. Μπόμπολα για τις μεγάλες αγορές μετοχών και το σχόλιο περί «εξαγοράς» των ψήφων, ο κ. Καλλιτσάντσης επισημαίνει: «Όταν ανακοινώσαμε την πρωτοβουλία CHANGE4ELLAKTORστις 13 Ιουνίου ελέγχαμε 11,8% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κι οι κ.κ. Μπόμπολας και Κούτρας αθροιστικά 20,5%.

    Αυτή η ανισορροπία έπρεπε προφανώς να αντιμετωπιστεί για αυτό και αγοράσαμε την Amber και την Horizon που αθροιστικά κατείχαν το 9,4% του Ομίλου.

    Από εκεί και πέρα, η δική μας άποψη είναι πως δεν μπορείς να ζητάς από τους μετόχους να σε εμπιστευτούν, να πιστέψουν στην ομάδα σου, στην πρότασή σου και στις προοπτικές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ κι εσύ ο ίδιος να μην επενδύεις στην εταιρεία. Εμείς δαπανήσαμε 46 εκατ. Ευρώ για να αποδείξουμε την πίστη μας στην εταιρεία. Ο κ. Μπόμπολας τι έκανε πέρα από ευχολόγια; Τα λόγια είναι φθηνά. Οι πράξεις είναι που τελικά μετράνε».

    Σημειώνει ότι ο Όμιλος χρειάζεται ένα Διοικητικό Συμβούλιο που θα απαρτίζεται από πρόσωπα με διαφοροποιημένη εμπειρία, γνώσεις σε θέματα νομικά, οικονομικά, εταιρικής διακυβέρνησης κι αναδιαρθρώσεων.

    Οσον αφορά στις προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου και της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ειδικότερα, επισημαίνει ότι «η κατασκευή ήταν και θα παραμείνει ατμομηχανή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Με την κατασκευαστική δραστηριότητα όμως στην Ελλάδα να συρρικνώνεται και την εκτός συνόρων δραστηριοποίηση της ΑΚΤΩΡ να είναι ζημιογόνα λόγω των συστημικών αδυναμιών που έχει η εταιρεία στο εξωτερικό, πρέπει να βρεθεί αντίβαρο προκειμένου να διατηρήσουμε τον αριθμό των εργαζομένων.

    Εμείς κρίνουμε ρεαλιστικό ένα τζίρο της τάξης του ενός δισ. ευρώ από την κατασκευή με περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας 3,5%-5%. Παράλληλα, προτείνουμε την αναδιοργάνωση της ΑΚΤΩΡ ώστε να καταστεί κερδοφόρος στο εξωτερικό και στο ενδιάμεσο την αξιοποίηση των προοπτικών που παρουσιάζουν οι παραχωρήσεις, τα αιολικά και η διαχείριση απορριμμάτων, ώστε να καλυφθεί η δεδομένη υποχώρηση του τζίρου στην κατασκευή».

    Επαναλαμβάνει ότι η πρωτοβουλία CHANGE4ELLAKTOR είναι και θα παραμείνει εναντίον ξεπουλήματος δραστηριοτήτων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για να κλείσουν μαύρες τρύπες άλλων θυγατρικών, χωρίς να αντιμετωπίζεται η αιτία που τις προκαλεί.

    «Ειδικά η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, είναι μία εταιρεία που μόνο όφελος μπορεί να προσφέρει στον Όμιλο και δεν μπορούμε να συναινέσουμε στο ξεπούλημά της όταν γνωρίζουμε ότι σε 3 χρόνια θα αποτιμάται σημαντικά υψηλότερα», επισημαίνει.

    Οσον αφορά στην ουδέτερη στάση που προτίθενται να κρατήσουν οι τράπεζες στη σχετική διαδικασία, σημειώνει ότι «πιστεύουμε πως έχουν 1,4 δισεκατομμύρια λόγους να στηρίξουν την πρότασή μας (σ.σ. αναφέρεται στο δανεισμό ύψους 1,4 δισ. του ομίλου).

    Αν θέλουν να μείνουν ουδέτερες, είναι δικαίωμά τους και το σεβόμαστε, απλά ας είναι πραγματικά ουδέτερες».

    «Εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε για εμάς και την ομάδα μας. Ότι θα κάνουμε τα πάντα για να δούμε την ΕΛΛΑΚΤΩΡ να επιστρέφει αξία στους μετόχους της, πράγμα που φυσικά θα ευνοήσει και όσους τώρα αντιδρούν. Αν εκείνοι αποφασίσουν να εμποδίσουν τον Όμιλο να πάει μπροστά, δική τους θα είναι η επιλογή, δική τους κι η ευθύνη».



    ΣΧΟΛΙΑ