• Business

    Σ. Λαζαρίδης (ΕΧΑΕ): Ποιες εισηγμένες «πριμοδοτούν» οι ξένοι επενδυτές – Τι δείχνει το Χρηματιστήριο για την ελληνική οικονομία

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης


    Όσες εταιρείες έπιασαν το «τρένο» της ανταγωνιστικότητας είτε μέσα από την αξιοποίηση της ψηφιακής επανάστασης είτε με εξωστρέφεια μπόρεσαν να προοδεύσουν και να αναπτυχθούν, προσελκύοντας παράλληλα το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας.

    Αυτό επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Σωκράτης Λαζαρίδης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, τονίζοντας πως υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια εισηγμένες που κ τα βλέμματα των διεθνών κεφαλαίων.

    Ανέφερε μάλιστα πως από τις εταιρείες που είναι στον δείκτη FTSE 25, με εξαίρεση τις τέσσερις τράπεζες περίπου έντεκα με δώδεκα καταγράφουν διψήφια μέση ετήσια απόδοση από το 2012 μέχρι και σήμερα και όλες οι υπόλοιπες έχουν πάνω από 5%. Κάτι που όπως είπε αποτελεί μια αναγνώριση από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, η οποία «κοιτάει» ότι είναι αξιόλογο και ανταγωνιστικό. Έσπευσε δε να υπογραμμίσει ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα αντιλαμβάνεται ότι η ελληνική οικονομία έχει δυναμική να πάει μπροστά και την στηρίζει.

    Όσον αφορά στο φλέγον ζήτημα της ρευστότητας, σημείωσε ότι η ομολογιακή αγορά που δημιουργήθηκε πρόσφατα στο ΧΑ απέδειξε ότι ικανή να υποστηρίξει την άντληση κεφαλαίων για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας βέβαια πως ζητούμενο δεν είναι μόνο η άντληση κεφαλαίων, αλλά και το κόστος να παραμένει ανταγωνιστικό. Ο κ. Λαζαρίδης υποστήριξε πως η κεφαλαιαγορά μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να «σηκώσουν» τα απαραίτητα κεφάλαια, όπως έγινε και στην περίπτωση των τραπεζών, οι οποίες μέσα στη βαθιά κρίση το 2012 και 2013 κατάφεραν και «σήκωσαν» κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ

    Το Χρηματιστήριο στον ανεπτυγμένο κόσμο, υπογράμμισε αποτελεί τον πρωταρχικό τρόπο χρηματοδότησης, και όχι εναλλακτικό ενώ σημείωσε πως το πρόβλημα για την προσέλκυση νέων κεφαλαίων ίσως εντοπίζεται στο γεγονός πως δεν υπάρχουν αρκετές επενδυτικές προτάσεις ως ελληνική επιχειρηματικότητα.



    ΣΧΟΛΙΑ