• Business

    Rolls-Royce: Πενταπλασιασμό κερδών έφερε το σχέδιο ανάκαμψης του CEO

    • NewsRoom
    Chief Executive Rolls-Royce, Tufan Erginbilgic (Πηγή: rolls-royce.com)

    Chief Executive Rolls-Royce, Tufan Erginbilgic (Πηγή: rolls-royce.com)


    Ο τομέας της αεροπλοΐας και το σχέδιο ανάκαμψης του CEO της Rolls-Royce εκτόξευσαν τα κέρδη της εταιρείας το α’ εξάμηνο, καθώς η κινητικότητα στα αεροδρόμια βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, με την αύξηση των ωρών πτήσης των κινητήρων της, να φτάνει στο 83% των επιπέδων του 2019.

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία παράγει μια εκτεταμένη σειρά κινητήρων πολιτικών και στρατιωτικών αεροσκαφών, τόσο μεμονωμένα όσο και σε κοινοπραξίες με εταιρείες στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία.

    Η κολοσσιαία βρετανική εταιρεία, ανέφερε ότι τα υποκείμενα λειτουργικά της κέρδη για το εξάμηνο που έληξε τον Ιούνιο, ανήλθαν στα 673 εκατομμύρια λίρες από 125 εκατομμύρια την αντίστοιχη περίοδο πέρσι.

    Τα υποκείμενα λειτουργικά κέρδη για ολόκληρο το έτος αναμένεται να φτάσουν τα 1,2 δισεκατομμύρια έως 1,4 δισεκατομμύρια λίρες, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για κέρδη μεταξύ 800 και 1 δισεκατομμυρίου λιρών.

    Παράλληλα, οι ελεύθερες ταμειακές ροές προβλέπεται να ανέλθουν στις 900 έως 1 δισεκατομμύριο λίρες, παρά τα δύο σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται την Boeing, δύο πυρκαγιές στις εγκαταστάσεις των προμηθευτών και μια πρόσφατη νομική απόφαση που θα μπορούσε να της κοστίσει περίπου 100 εκατομμύρια λίρες.

    «Απογειώνεται» η αεροπλοΐα

    Σύμφωνα με την εταιρεία, η κερδοφορία προήλθε από τα περιθώρια κέρδους στο τμήμα πολιτικής αεροδιαστημικής που αυξήθηκαν κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες, καθώς ο όμιλος είδε μια διαρκή ανάκαμψη στη ζήτηση κινητήρων, υποστηριζόμενη από μια παραγγελία ρεκόρ από την Air India.

    Επωφελήθηκε επίσης από την αύξηση των ωρών πτήσης των κινητήρων της, εν μέρει χάρη στην άρση των περιορισμών καραντίνας από την κινεζική κυβέρνηση.

    Επιπλέον, η ανάκαμψη στα αεροπορικά ταξίδια βοήθησε τα έσοδα στον τομέα της πολιτικής αεροδιαστημικής να εκτιναχθούν κατά πάνω από 900 εκατομμύρια λίρες σε 3,26 δισεκατομμύρια λίρες, λίγο λιγότερο από το ήμισυ του συνολικού τζίρου της εταιρίας, ύψους 6,95 δισεκατομμυρίων λιρών.

    Οι πωλήσεις στα άλλα τμήματα του ομίλου, τα συστήματα άμυνας και ηλεκτρικής ενέργειας, σημείωσαν επίσης ισχυρή αύξηση, με το πρώτο να ενισχύεται από τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες και το δεύτερο να ενισχύεται από τη ζήτηση της ναυτιλιακής και μεταλλευτικής βιομηχανίας.

    Λειτουργεί το «Σχέδιο Ανάκαμψης»

    Τα εξαμηνιαία αποτελέσματα της Rolls-Royce έρχονται μια εβδομάδα αφότου η εταιρεία αναβάθμισε τις ετήσιες προβλέψεις της καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Tufan Erginbilgic – ο οποίος κάποτε περιέγραψε τη Rolls-Royce ως «φλεγόμενη πλατφόρμα» – ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο ανάκαμψής του, λειτουργεί.

    Μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο ανάκαμψης, είναι οι αυξήσεις τιμών και η περικοπή περίπου 3.000 θέσεων εργασίας σε μη μεταποιητικούς κλάδους.

    Ωστόσο, ο Erginbilgic εξηγεί: «Το μεγαλύτερο κέρδος οφείλεται στην μεγαλύτερη παραγωγικότητα, αποτελεσματικότητα και βελτιωμένα εμπορικά αποτελέσματα. Έχουμε διαχειριστεί αυστηρά τη βάση κόστους μας για να αντισταθμίσουμε τις πληθωριστικές πιέσεις».

    Οι μετοχές της Rolls-Royce Holdings υποχώρησαν 0,4% στις 183,2 μονάδες το πρωί της Πέμπτης, αν και εξακολουθούν να έχουν διπλασιαστεί σε αξία τους τελευταίους 12 μήνες.

    «Η ανάκαμψη από τις “σκοτεινές” μέρες της πανδημίας, φαίνεται να προχωρά καλά και οι επενδυτές μπορεί τώρα να είναι σε θέση να έχουν μια καλύτερη άποψη για τις δυνατότητες της Rolls-Royce, για άλλη μια φορά», δήλωσε ο Andy Chambers, διευθυντής της Edison.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Finance για Τιτάν: Αυξάνει την τιμή στόχο στα €25,32

    Ταχιάος: Αρχές του 2027 θα λειτουργήσει ο νέος διεθνής αερολιμένας Καστελλίου

    Lufthansa: «Απογείωση» εσόδων το β’ τρίμηνο – Τριπλασιασμός EBIDTA



    ΣΧΟΛΙΑ