• Business

    Ρευματοκλοπές: Χάνει την άδειά του ο ηλεκτρολόγος που έχει εμπλακεί – Το ύψος του προβλήματος

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης


    Την αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος του ηλεκτρολόγου που μετά από αμετάκλητη απόφαση, καταδικασθεί για συμμετοχή ή συνέργεια σε ρευματοκλοπή, προβλέπει   το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που βρίσκεται σε διαβούλευση,

    Ειδικότερα αναφέρει, “Εάν ως υπαίτιος αδικήματος της ρευματοκλοπής της παρ. 2 του άρθρου 372 του Ποινικού Κώδικα (Π.Κ., ν. 4619/2019, Α’ 95) καταδικαστεί, με αμετάκλητη απόφαση ποινικού δικαστηρίου, ηλεκτρολόγος, ο οποίος κατέχει νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, το δικαστήριο επιβάλλει υποχρεωτικά ως παρεπόμενη ποινή την απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος του άρθρου 67 του Π.Κ. ανεξαρτήτως του ύψους της στερητικής της ελευθερίας ποινής.»

    Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, ορίζεται ότι σε περίπτωση αλλαγής χρήστη  – καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας σε παροχή ηλεκτρικής ενέργειας επαγγελματικής χρήσης, ο νέος χρήστης οφείλει να προσκομίσει νέα επικαιροποιημένη Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη, στην οποία ο αδειούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης θα βεβαιώνει και τη μη παραβίαση της μετρητικής διάταξης, με στόχο την ασφάλεια των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και τον περιορισμό των ρευματοκλοπών.

    Επίσης, σημειώνει ότι για την ηλεκτροδότηση των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και των υποσταθμών υποβάλλεται στο Ενιαίο Μητρώο Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων Υπεύθυνη Δήλωση του αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη με την οποία βεβαιώνεται ότι η εγκατάσταση έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς ασφαλείας και παρέχεται εγγύηση για την επί διετία απρόσκοπτη λειτουργία της.

    Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ή άλλη Επιχείρηση Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ενημερώνεται για την ως άνω υποβολή και αναλόγως ηλεκτροδοτεί την εγκατάσταση ή τον υποσταθμό, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

    Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να περιοριστούν οι ρευματοκλοπές, που δημιουργούν ένα έξτρα κόστος για το ηλεκτρικό σύστημα που τελικά καλύπτουν οι υπόλοιποι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους.

    Οι  ρευματοκλοπές αλλά και οι τεχνικές απώλειες του δικτύου  αποτελούν κόστη που μέσω του Συντελεστή Κανονικοποίησης, καταβάλλονται από τους εναλλακτικούς προμηθευτές στο ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίοι και μετακυλύουν στους καταναλωτές.

    Εκτιμάται ότι οι καταναλωτές,  έχουν ήδη πληρώσει και για ρευματοκλοπές και για απώλειες δικτύου 1,6 δισ. ευρώ, ενώ οι προμηθευτές έχουν μεταφέρει στους καταναλωτές ήδη, το ποσό της τάξης των 800 εκατ. ευρώ από απώελειες δικτύου για το 2021 και το 2022.

    Υπενθυμίζεται, ότι σε πρόσφατη επιστολή του στη ΡΑΑΕΥ για τα υψηλά κόστη του Συντελεστή κανονικοποίησης ο ΕΣΠΕΝ για τις ρευματοκλοπές είχε αναφέρει ότι παρά το γεγονός πως ο Διαχειριστής, κατά την εκτέλεση της Οριστικής Εκκαθάρισης, κατέχει στοιχεία διαπιστωμένης ενέργειας ρευματοκλοπών για την οποία -βάσει του Εγχειριδίου των Ρευματοκλοπών- εισπράττει το σχετικό έσοδο απευθείας από τους υπόχρεους καταναλωτές, η διαπιστωμένη αυτή ενέργεια των ρευματοκλοπών συνεχίζει και λαμβάνεται υπόψη στον προσδιορισμό του Συντελεστή Κανονικοποίησης, προκαλώντας επιπρόσθετη στρέβλωση ως προς την καταλογιζόμενη ενέργεια.

    Διαβάστε επίσης

    Viohalco: Κίνδυνος για την Ευρώπη αν δεν εντάξει τα καλώδια στο φόρο άνθρακα (CBAM)

    HELLENiQ Energy: Προς νέο placement για το 20% των μετοχών από τον Ιούνιο – O ρόλος της Mytilineos

    ΔΕΣΦΑ: Ακυρώθηκε το 20% των φορτίων LNG στο πρώτο τρίμηνο… λόγω Gazprom



    ΣΧΟΛΙΑ