• Business

    Reuters: Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας «πάγωσε» την IPO της Aramco

    • NewsRoom
    Saudi Aramco


    Ο βασιλιάς μίλησε – και ένα όνειρο 2 τρισ. δολαρίων έγινε καπνός.

    Τα τελευταία δύο χρόνια, η Σαουδική Αραβία προετοιμάζει την είσοδο περισσότερο από του 5% της κρατικής πετρελαϊκής της εταιρίας στο χρηματιστήριο. Οι ειδικοί συζήτησαν την δημόσια προσφορά (IPO) της Saudi Aramco με διεθνείς επενδυτές, τράπεζες και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

    Η IPO θα ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της υποσχόμενης οικονομικής αναδιάρθρωσης του βασιλείου και – κοστολογούμενη στα 100 δισ. δολάρια – η μεγαλύτερη προσφορά που έγινε ποτέ. Η προσφορά ήταν ιδέα του πρίγκιπα Mohammed bin Salman, διάδοχο του θρόνου του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου του κόσμου.

    Ωστόσο, έπειτα από μήνες καθυστερήσεων, ο βασιλιάς King Salman επενέβη και την «έβαλε στο ράφι», σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται τρεις κυβερνητικές πηγές. Ο βασιλιάς αποφάσισε την αναβολή της IPO μετά από συναντήσεις που είχε με μέλη της οικογένειας, τραπεζίτες και τον πρώην CEO της Aramco, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.

    Οι σύμβουλοι του βασιλιά του είπαν πως η IPO θα υποβάθμιζε το βασίλειο αντί να το βοηθήσει. Η βασική ανησυχία ήταν η πλήρης δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων της Aramco με το που θα έμπαινε στο χρηματιστήριο, ανέφεραν οι πηγές στο πρακτορείο.

    Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι ο βασιλιάς έστειλε μήνυμα στα τέλη Ιουνίου στην κυβέρνησή του, απαιτώντας να ματαιωθεί η IPO.

    Ο Υπουργός Ενέργειας Khalid al-Falih ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει την IPO σε απροσδιόριστη στιγμή στο μέλλον. Όταν ρωτήθηκε σχετικά από το Reuters, ένα στέλεχος της κυβέρνησης παρέπεμψε το πρακτορείο στη δήλωση του υπουργού, λέγοντας: «Μας προκαλεί έκπληξη που ακόμα και μετά από αυτή την δήλωση το Reuters επιμένει να ρωτά για την υποτιθέμενη αναβολή της IPO».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Σαουδική Αραβία «παγώνει» την είσοδο της κρατικής πετρελαϊκής Aramco στο χρηματιστήριο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Σαουδική Αραβία διαψεύδει ότι «πάγωσε» την IPO της Aramco



    ΣΧΟΛΙΑ