• Business

    Ρ. Αικατερινάρη: Κακό είναι να παίρνει 270.000 ευρώ;

    Ράνια Αικατερινάρη. Διευθύνουσα Σύμβουλος Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων


    Πολλές φορές, απηυδισμένοι από τη γραφειοκρατία, την κακοδιαχείριση και τις μύριες όσες παθογένειες του ελληνικού Δημοσίου, σκεφτόμαστε: “Μα γιατί να μη λειτουργεί ο δημόσιος τομέας όπως ο ιδιωτικός;”. Είναι μια πολύ λογική σκέψη. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, ως κοινωνία δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να αποδεχθούμε την υλοποίησή της…

    Η περίπτωση της Ράνιας Αικατερινάρη είναι πολύ χαρακτηριστική και εξόχως ενδεικτική για τον αυτοκαταστροφικό τρόπο σκέψης πολλών Ελλήνων, ο οποίος συνοψίζεται σε εκείνο το ανέκδοτο που καταλήγει με τη φράση “να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα”. Μας είναι δύσκολο να αποδεχθούμε την επιτυχία κάποιου άλλου χωρίς να τον ζηλέψουμε. Και συνειδητά ή ασυνείδητα ευχόμαστε το κακό του, όχι με την ελπίδα ότι θα πάρουμε τη θέση του, αλλά απλά για να τον κρατήσουμε καθηλωμένο στα δικά μας επίπεδα μιζέριας.

    Η Ράνια Αικατερινάρη, λοιπόν, επιβεβαίωσε χθες στη Βουλή χωρίς να διστάσει, όταν ερωτήθηκε σχετικά, ότι ο μισθός της ως CEO του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων ανέρχεται στα 270.000 ευρώ ετησίως. Και (σχεδόν) όλοι έπεσαν να τη φάνε.

    Ράνια Αικατερινάρη. Διευθύνουσα Σύμβουλος Υπερταμείου

    Αν διάβαζε κανείς τα σχόλια στα social media και δεν ήξερε περί τίνος πρόκειται, θα νόμιζε ότι η Ράνια Αικατερινάρη είχε οργανώσει κάποια πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση, ή ότι έκαψε την ελληνική σημαία στην πλατεία Συντάγματος. Μιλάμε για μίσος, αληθινό μίσος. Όχι απλά ζήλεια ή αντιπάθεια. Μίσος.

    Γιατί όμως τέτοιο μίσος; Ας κάνουμε μία προσπάθεια να λύσουμε το κουβάρι που έχει στο μυαλό του ο Ελληνάρας.

    Στο μυαλό του Ελληνάρα

    Προφανώς αυτός που μισεί τη Ράνια Αικατερινάρη επειδή αμείβεται με 270.000 το χρόνο, το κάνει επειδή ο ίδιος βγάζει 600 ευρώ το μήνα ή κάπου τόσα – αν και ο ίδιος έπαιρνε 270.000 ευρώ το χρόνο, μάλλον δε θα του φαινόταν καθόλου κατακριτέο. Το σκεπτικό του είναι απλοϊκό: εγώ παίρνω 600 ευρώ το μήνα, αυτή παίρνει 270.000 ευρώ το χρόνο, άρα εγώ είμαι αδικημένος (μάλιστα, σε πολλούς “χτυπάει” άσχημα το γεγονός ότι πρόκειται για γυναίκα, καθώς προκαλεί κάποια φαλλοκρατικά αντανακλαστικά). Ούτε που σκέφτεται πως αυτά τα 270.000 ευρώ τα παίρνει για μία δουλειά δύσκολη, που ο ίδιος δεν έχει την ικανότητα να κάνει. Ο Ελληνάρας δεν έχει τις σπουδές, την εμπειρία, αλλά και την ικανότητα να φέρει σε πέρας μία τέτοια αποστολή, όπως είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Η Ράνια Αικατερινάρη τις έχει. Και γι’ αυτό αμείβεται πλουσιοπάροχα.

    Ας επιστρέψουμε τώρα σε αυτό που λέγαμε στην αρχή. Λέμε για το Δημόσιο ότι θα ήταν ευχής έργον αν λειτουργούσε με όρους ιδιωτικού τομέα. Δηλαδή με αξιοκρατία, με σωστή οργάνωση, με επιχειρηματική λογική. Ωραία όλα αυτά, αλλά δε γίνονται με μισθούς… 600 ευρώ για διευθυντικά πόστα! Μπορείτε να φανταστείτε μία εταιρεία στον ιδιωτικό τομέα να ζητά διευθυντές ή άλλα ανώτατα στελέχη και να πληρώνει “ψίχουλα”; Φυσικά και όχι! Τα ικανά στελέχη αμείβονται και με ικανές αποδοχές. Και αν θέλει το Δημόσιο να προσελκύσει ικανά στελέχη, είναι υποχρεωμένο να προσφέρει μισθούς ανταγωνιστικούς ως προς αυτούς του ιδιωτικού τομέα. Γιατί αλλιώς τα ικανά στελέχη θα προτιμήσουν να αναλάβουν διευθυντικό πόστο σε μία ιδιωτική επιχείρηση, παρά στο Δημόσιο. Έτσι και με τη Ράνια Αικατερινάρη: το Δημόσιο της δίνει έναν ικανό μισθό, για να αποκτήσει ένα ικανό στέλεχος.

    Είναι τόσο απλό, αλήθεια: Ό,τι δίνεις, παίρνεις. Δίνεις καλό μισθό, παίρνεις ικανά στελέχη. Δίνεις χαμηλό μισθό, παίρνεις στελέχη με χαμηλά προσόντα. Ακόμα και ένας… περιπτεράς το ξέρει αυτό.

    Προς τι το μίσος, λοιπόν; Εκτός κι αν έχει κανείς στοιχεία ότι η Ράνια Αικατερινάρη δεν είναι ικανή να φέρει σε πέρας την αποστολή που της έχει ανατεθεί, οπότε αλλάζει το πράγμα. Όμως κανείς δε φαίνεται να λέει κάτι τέτοιο. Στην πραγματικότητα, αυτοί που τη βρίζουν πιθανότατα δεν ήξεραν καν ποια είναι μέχρι χθες. Ούτε και τώρα ξέρουν. Δεν κάθισαν να ψάξουν τι σπουδές έχει κάνει, πού έχει δουλέψει, να διαβάσουν μία συνέντευξή της. Δεν τους ενδιαφέρει. Γι’ αυτούς είναι απλά “αυτή που παίρνει 270.000 ευρώ”. Τι να τους πεις;

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Υπερταμείο: Οι προτιμήσεις της Ράνιας Αικατερινάρη (εκτός από τα Gucci) στις εταιρίες PR. Η μεγάλη μάχη της δουλειάς των 40.000 ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο κυνήγι των καταθέσεων βγαίνουν οι τράπεζες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συμβαίνει επί ΣΥΡΙΖΑ: 19 επίορκοι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ θα επιστρέψουν στη δουλειά τους



    ΣΧΟΛΙΑ