• Business

    Quest: Πιλοτική πτήση αποστολής ιατροφαρμακευτικού υλικού με drone από Κω προς Ψέριμο

    • NewsRoom
    Θεόδωρος Φέσσας, Βασικός Μέτοχος BriQ Properties

    Θεόδωρος Φέσσας, (Quest, BriQ Properties)


    Πιλοτική πτήση αποστολής ιατροφαρμακευτικού υλικού από την Κω προς την Ψέριμο με μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποίησαν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου οι εταιρείες του Ομίλου Quest, ACS και Uni Systems, μαζί με το Pleiades IoT Innovation Cluster και την PROBOTEK.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η «Πέραν της Οπτικής Επαφής» (BVLOS) άδεια χορηγήθηκε από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ) για τη μεταφορά ιατροφαρμακευτικού υλικού στο ακριτικό νησί της Ψερίμου με πεδίο απογείωσης στην περιοχή Τιγκάκι της Κω.

    Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, τύπου VTOL (Vertical Take-off & Landing), Ελβετικής κατασκευής και άνοιγμα φτερών 3 μέτρων, εκτέλεσε πτήση 12 χιλιομέτρων σε οκτώ λεπτά, ενώ επιβλεπόταν εξ αποστάσεως με ηλεκτρονικά μέσα από δύο πιλότους (έναν στην Κω κι έναν στην Ψέριμο) που βρίσκονταν σε ετοιμότητα.

    Κατά τη διάρκεια της πιλοτικής πτήσης μελετήθηκαν προσεκτικά προκλήσεις όπως η απόσταση, οι διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες, το γεωμορφολογικό υπόβαθρο, και η ασφάλεια.

    Το έργο υποστηρίχθηκε από την Drops Smart Hubs που δημιουργεί μια νέα δυναμική αγορά φέρνοντας κοντά drone operators με ενδιαφερόμενους φορείς B2B και B2G, μέσω ενός διαλειτουργικού και ασφαλούς περιβάλλοντος απογείωσης – προσγείωσης.

    Στόχος του πιλοτικού έργου ήταν να επιχειρήσει στον εναέριο χώρο U-space (το υπό ανάπτυξη ευρωπαϊκό σύστημα για τη διαχείριση της κυκλοφορίας των drone) και να σηματοδοτήσει τις αυτόνομες πτήσεις μεγάλης εμβέλειας για την παροχή υπηρεσιών που έχουν άμεση επίδραση στην καθημερινότητά μας, όπως είναι η αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού σε απομακρυσμένες περιοχές.

    Αποτελεί δε, το πρώτο βήμα για την ασφαλή και αποτελεσματική ενσωμάτωση αυτόνομων πτήσεων BVLOS τόσο στο αστικό περιβάλλον όσο και στην ύπαιθρο, αναδεικνύει τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών μοντέλων και την ενίσχυση μιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης με κοινωνικά οφέλη, μέσω της καινοτομίας.

    Ο Απόστολος Γεωργαντζής, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Quest και πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της ACS, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τη νέα οδό μεταφορών, την οποία ανοίγουμε σήμερα, επιχειρώντας να αλλάξουμε δραστικά την καθημερινότητα των ακριτών μας.

    Η πρώτη αδειοδοτημένη πιλοτική πτήση BVLOS για τη μεταφορά ιατροφαρμακευτικού υλικού σε ακριτική περιοχή είναι γεγονός, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ηγετική μας θέση στην αγορά.

    Είμαστε, επίσης, ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που αποδεικνύουμε ξανά ότι η καινοτομία βρίσκεται στον επιχειρησιακό μας πυρήνα, στηρίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα».

    Διαβάστε επίσης: 

    Alfa Nero: Νέες περιπέτειες για το superyacht-Ο billionaire που απέσυρε τη προσφορά των 67 εκατ. δολάρια

    Οι νέοι κανονισμοί της διώρυγας του Παναμά και η απαραίτητη πιλοτική μονάδα Safe Pilot p3, που προσφέρει η EDIT Automation

    Λιονέλ Μέσι: Μετά το χρυσό συμβόλαιο στις ΗΠΑ αγόρασε έπαυλη $10,8 εκατ. στη Φλόριντα



    ΣΧΟΛΙΑ