• Business

    Q&R: Με εφοπλιστικό χρήμα η ΑΜΚ των €30 εκατ. – Εξαγορές και οργανική ανάπτυξη

    Παναγιώτης Πασχαλάκης, CEO της Q&R

    Παναγιώτης Πασχαλάκης, CEO της Q&R


    Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 30,1 εκατ. ευρώ αναμένεται να προχωρήσει η εισηγμένη πληροφορικής Q&R, με στόχο νέες εξαγορές, που θα βοηθήσουν την εταιρεία να μεγαλώσει αλλά και οργανική ανάπτυξη.

    Όπως επισημαίνουν άνθρωποι της αγοράς, στην αύξηση μπορούν να μπουν όσοι μέτοχοι της εισηγμένη το επιθυμούν, ωστόσο το μεγαλύτερο ποσοστό αναμένεται να καλυφθεί από τους βασικούς μετόχους.

    Ο λόγος γίνεται για την κ. Σοφία Σωτηράκου-Τριάντη, σύζυγο του πρώην εφοπλιστή Καραγεώργη, η οποία προσφάτως έγινε βασικός μέτοχος της εταιρείας με ποσοστό 31,9%. Φυσικά, στην αύξηση θα συμμετάσχει και ο Ηλίας Γκότσης, ο οποίος πρόσφατα τοποθετήθηκε με σχεδόν 5%, αλλά και ο Παναγιώτης Πασχαλάκης, CEO της εισηγμένης.

    Κύκλοι της αγοράς χαρακτηρίζουν την αύξηση ιστορική για την εταιρεία, καθώς αποδεικνύει ότι οι νέοι μέτοχοι μπήκαν για να οδηγήσουν την Q&R στη νέα εποχή και στόχο έχουν μόνο την ανάπτυξή της. Ενώ δεν αποκλείουν να μπουν και άλλοι ξένοι επενδυτές.

    Ωστόσο σήμερα, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας, η μετοχή στο ταμπλό του ΧΑ έκανε τρομερά σκαμπανεβάσματα, καθώς έφτασε να χάνει ακόμα και 13%, ύστερα «μάζεψε» αρκετά, ενώ έκλεισε στα 1,28 ευρώ με πτώση 6,8%.

    Που θα διατεθούν τα λεφτά

    Όπως ανακοίνωσε η εισηγμένη, τα χρήματα θα τοποθετηθούν σε νέες εξαγορές, επενδύσεις και ανάπτυξη νέων προϊόντων, ενώ ένα ποσό θα χρησιμοποιηθεί για μείωση του δανεισμού της Q&R.

    Η έγκριση της ΑΜΚ θα τεθεί προς ψηφοφορία στις 21 Μαΐου, όταν και θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση.

    Εφόσον εγκριθεί η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει το σύνολο των καθαρών αντληθέντων κεφαλαίων ως εξής:

    -Ποσό περίπου 19 εκατ. ευρώ θα διατεθεί εντός 36 μηνών από την ολοκλήρωση της

    αύξησης για την απόκτηση συμμετοχών ή/και την πραγματοποίηση εξαγορών σε  άλλες εταιρείες πληροφορικής. Οι εν λόγω συμμετοχές δεν έχουν προσδιοριστεί  προς το παρόν και οι πληροφορίες των οποίων η γνωστοποίηση απαιτείται βάσει  του  άρθρου  4.1.3.13.2 2  του  Κανονισμού  του  Χρηματιστηρίου  Αθηνών  θα  αποσταλούν σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα κατά το χρόνο  απόκτησης των συμμετοχών ή/και πραγματοποίησης των σχετικών εξαγορών.

    -Ποσό περίπου 5  εκατ. ευρώ θα διατεθεί εντός 36 μηνών από την ολοκλήρωση της αύξησης για αγορά ακινήτου για τις ανάγκες στέγασης των κεντρικών γραφείων της εταιρείας.

    -Ποσό περίπου 2  εκατ. ευρώ θα διατεθεί εντός 36 μηνών από την ολοκλήρωση της  αύξησης  για  την  εξόφληση  ισόποσου  μέρους  των  υφισταμένων  δανείων  της εταιρείας.

    -Ποσό  περίπου 4 εκατ. ευρώ  θα  διατεθεί εντός 36  μηνών  από  την  ολοκλήρωση  της  αύξησης  για  την  κάλυψη  δαπανών  ανάπτυξης  νέων  προϊόντων  καθώς  και  την  ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης.

    Καταιγιστικές εξελίξεις

    Πριν λίγους μήνες, ο CEO της εισηγμένης κ. Παναγιώτης Πασχαλάκης, μιλώντας στο mononews, είχε κάνει λόγο για καταιγιστικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα στην εταιρεία, πράγμα που φαίνεται μέχρι στιγμής να επιβεβαιώνεται.

    Ο ίδιος είχε πει ότι «την τελευταία τετραετία συντελείται μια κοσμογονία στον κλάδο της πληροφορικής, κυρίως μέσα από τα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Και αυτός είναι ο λόγος που η τεχνολογία βρίσκεται στο επίκεντρο και οι μετοχές των εισηγμένων-όπως και της δικής μας-γράφουν αυτές τις κινήσεις».

    Ο ίδιος θεωρεί την άνοδο που καταγράφεται λογική, καθώς όπως μας είπε αφενός η Q&R έχει αναλάβει μεγάλο αριθμό έργων, με το ανεκτέλεστο να φτάνει στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ ο τζίρος το 2023 αναμένεται να διπλασιαστεί σε σχέση με το 2022 και να ανέλθει πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ.

    Το 2023-2024 θα αποτελέσει ορόσημο για την εταιρεία, καθώς πλέον η προσέγγιση θα είναι διαφορετική και η επικοινωνία με το επενδυτικό κοινό θα είναι συχνότερη μας είχε τονίσεα.

    Στα άμεσα σχέδια είναι οι εξαγορές άλλων εταιρειών, ενώ έχουν ήδη εξεταστεί κάποιες καλές περιπτώσεις εταιρειών εντός συνόρων σε πρώτη φάση. Με αυτόν τον τρόπο θα μεγαλώσει η εταιρεία ενώ η Q&R εξετάζει να μπει και σε νέους κλάδους, όπως αυτός της ναυτιλίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Q&R: Πού θα αξιοποιήσει τα €30,1 εκατ. της ΑΜΚ

    Παναγιώτης Πασχαλάκης (Q&R): Διπλασιασμός τζίρου το 2023 και εξαγορές – Τι είπε για την μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ