• Business

    PwC: Μαζικές απολύσεις πυροδότησε η απώλεια πελατών

    • Bloomberg

    Daniel Li, επικεφαλής PwC στην Κίνα


    Η PricewaterhouseCoopers (PwC) απολύει προσωπικό σε όλα τα τμήματα της στην Κίνα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, μετά την μαζική έξοδο εταιρικών πελατών που μείωσε τις προοπτικές εσόδων της λογιστικής εταιρείας στη χώρα.

    Τουλάχιστον 100 υπάλληλοι από διαφορετικές ομάδες στα γραφεία της PwC China στο Πεκίνο, τη Σαγκάη και σε άλλες τοποθεσίες απολύονται, ανέφεραν οι πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Περισσότερο από το ήμισυ μιας ομάδας απολύθηκε, ενώ ο τελικός αριθμός των περικοπών σε ολόκληρη την εταιρεία δεν ήταν ακόμη σαφής.

    «Υπό το πρίσμα των αλλαγών στο εξωτερικό περιβάλλον, κάνουμε ορισμένες προσαρμογές για να βελτιστοποιήσουμε καλύτερα τη δομή του οργανισμού μας ώστε να ευθυγραμμιστούμε με τη ζήτηση της αγοράς», δήλωσε εκπρόσωπος της PwC απαντώντας σε ερώτημα του Bloomberg News. Η εταιρεία δεν έδωσε λεπτομέρειες για τον αριθμό των απολυμένων υπαλλήλων.

    «Αυτές οι προσαρμογές είναι μια δύσκολη απόφαση. Επικοινωνούμε ενεργά με το προσωπικό μας και θα διασφαλίσουμε ότι το σχέδιο συμμορφώνεται με όλους τους σχετικούς νόμους εργασίας στην Κίνα», πρόσθεσε.

    Πάνω από 30 εισηγμένες εταιρείες με έδρα την ηπειρωτική Κίνα εγκατέλειψαν την PwC ως ελεγκτή τους φέτος. Πολλές από τις αλλαγές αυτές πραγματοποιήθηκαν αφότου η εταιρεία τέθηκε υπό έλεγχο για τον ρόλο της σε φερόμενο λογιστικό σκάνδαλο στον κατασκευαστικό όμιλο China Evergrande Group.

    Οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν τον ρόλο της PwC στις υπηρεσίες λογιστικής προς την Evergrande, αφού ο κατασκευαστικός όμιλος κατηγορήθηκε ότι διόγκωσε τα έσοδά του κατά 78 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2019 και 2020. Η Επιτροπή Κινητών Αξιών και Αγοράς της Κίνας είχε δεσμευτεί για περαιτέρω έρευνες σε «οργανισμούς» που εμπλέκονται στην υπόθεση.

    Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου ρεκόρ τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου γιουάν (138 εκατομμύρια δολάρια) στην PwC και θα μπορούσαν να αναστείλουν ορισμένες από τις εγχώριες δραστηριότητές της, ανέφερε το Bloomberg News τον Μάιο.

    Το εγχώριο τμήμα της PwC, η PricewaterhouseCoopers Zhong Tian LLP, είχε 291 εταίρους και περισσότερους από 1.700 λογιστές στην ηπειρωτική Κίνα στο τέλος του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα αρχεία.

    Η εταιρεία ήταν η κορυφαία σε έσοδα μεταξύ των λογιστικών εταιρειών στην ηπειρωτική Κίνα το 2022 και ανακοίνωσε έσοδα 7,9 δισεκατομμυρίων γιουάν εκείνη την χρονιά, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Ελέγχθησαν περίπου 400 κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στη Σαγκάη, τη Σενζέν, το Χονγκ Κονγκ ή τη Νέα Υόρκη.

    Η PwC νωρίτερα αυτόν τον μήνα διόρισε τον Daniel Li, εταίρο με έδρα τη Σαγκάη, ως νέο πρόεδρο της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού και της Κίνας.

    Διαβάστε επίσης:

    Samsung Electronics: Το συνδικάτο εργαζομένων κήρυξε απεργία επ’ αόριστον – Απειλή για την παραγωγή

    Nike: Ποιος συνταξιούχος βετεράνος επανέρχεται για να απογειώσει τις πωλήσεις;

    Porsche: Πτώση 7% στις πωλήσεις 6μήνου – Ισχυρό χαρτοφυλάκιο και ελκυστικές προσφορές το 2024



    ΣΧΟΛΙΑ