• Business

    Puma: Άλμα 6,6% στις πωλήσεις το 2023 παρά την υποτίμηση του πέσο

    • NewsRoom
    Arne Freundt (Πηγή: Puma SE)

    Arne Freundt (Πηγή: Puma SE)


    Aύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 6,6% στα 8.6 δισ. ευρώ πέτυχε η Puma το 2023, παρόλο που οι οικονομικές επιδόσεις της επηρεάστηκαν από την ξαφνική υποτίμηση του πέσο Αργεντινής κατά 54% τον Δεκέμβριο.

    Ειδικότερα, η Puma ανέφερε προκαταρκτικές πωλήσεις για το σύνολο του 2023 περίπου 8,60 δισ. ευρώ (9,35 δισ. δολάρια) και EBIT περίπου 622 εκατ. ευρώ, περίπου σύμφωνα με την προηγούμενη πρόβλεψή της για αύξηση των πωλήσεων προσαρμοσμένη σε νόμισμα σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό και EBIT μεταξύ 590 και 670 εκατ. ευρώ.

    Η υποτίμηση του πέσο επηρέασε κυρίως το οικονομικό αποτέλεσμα. Κατά συνέπεια, τα καθαρά έσοδα ήταν περίπου 305 εκατ. ευρώ.

    Εξαιρουμένης της έκτακτης υποτίμησης του πέσο Αργεντινής, η Puma πέτυχε αύξηση πωλήσεων προσαρμοσμένη στο νόμισμα πάνω από 8% και EBIT πάνω από πέρσι (2022: 641 εκατ. ευρώ).

    Σε καλύτερη θέση το 2024

    Υποστηριζόμενη από τη συνεχιζόμενη δυναμική του brand και παρά τις συνεχιζόμενες παγκόσμιες γεωπολιτικές και μακροοικονομικές αντίξοες συνθήκες, η Puma αναμένει μεσαία μονοψήφια αύξηση πωλήσεων προσαρμοσμένη στο νόμισμα και EBIT μεταξύ 620 και 700 εκατ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2024.

    Το outlook της εταιρείας είναι ότι η μελλοντική υποτίμηση του πέσο Αργεντινής θα αντισταθμιστεί πλήρως από αυξήσεις τιμών στην Αργεντινή.

    Σύμφωνα με τον CEO της Puma, Arne Freundt, η εταιρεία βρίσκεται σε καλύτερη θέση στις αρχές του 2024 από ό,τι στις αρχές του 2023, με εκκαθαρισμένα αποθέματα, μια σειρά προϊόντων με εκπληκτικές καινοτομίες και μια νέα καμπάνια που αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει.

    Τα πάνω κάτω φέρνει ο Μιλέι

    Σημειώνεται ότι στην Αργεντινή, η αιφνιδιαστική νίκη του ακροδεξιού νεοφιλελεύθερου οικονομολόγου Χαβιέρ Μιλέι στις προκριματικές εκλογές για την επιλογή υποψηφίων για τις εκλογές του Οκτωβρίου, δημιούργησε νευρικότητα στους επενδυτές, με αποτέλεσμα το εθνικό νόμισμα να “κατρακυλήσει” 18% τον Αύγουστο.

    Επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2023, η κυβέρνηση Μιλέι ανακοίνωσε ότι θα αποδυναμώσει την αξία του νομίσματός της χώρας, κατά περισσότερο από 50% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ.

    Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομίας Λουίς Καπούτο ανακοίνωσε τότε νέες μεταρρυθμίσεις με βαθιές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.

    Μεταξύ άλλων, οι περικοπές, σύμφωνα με τον υπουργό, περιλαμβάνουν τη μείωση των επιδοτήσεων για καύσιμα και μεταφορές και το πάγωμα των δαπανών για ορισμένες μεγάλες κρατικές συμβάσεις και διαφημίσεις.

    Επίσης, ο Καπούτο δήλωσε ότι η συναλλαγματική ισοτιμία θα μειωθεί στα 800 πέσο ανά δολάριο ΗΠΑ, από περίπου 391 πέσο.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας της Λατινικής Αμερικής, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε στις 11 Ιανουαρίου 2024 ότι συνήφθη συμφωνία σε τεχνοκρατικό επίπεδο με τις αρχές της Αργεντινής, που υπόκειται στην έγκριση του εκτελεστικού συμβουλίου του, για τη χορήγηση στη χώρα ποσού 4,7 δισεκ. δολαρίων. 

    Διαβάστε επίσης: 

    Το νέο κατάστημα της PUMA, έχει γήπεδο μπάσκετ και F1 simulator!

    Το ζεύγος Ackman αποκτά το 5% του χρηματιστηρίου του Ισραήλ

    eBay: Περικόπτει ακόμη 1.000 θέσεις εργασίας – Περιορίζει τις συμβάσεις



    ΣΧΟΛΙΑ