• Business

    Ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Μυτιληναίος δίνουν οι αναλυτές

    • NewsRoom

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Επικεφαλης Mytilinaios Group


    Ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Μυτιληναίος δίνουν οι αναλυτές, ανεβάζοντας τον πήχυ για τη μετοχή και δίνοντας περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα έως 49%.

    Αναλυτικότερα, σε σημερινή έκθεσή της, η Πειραιώς Χρηματιστηριακή δίνει νέα τιμή στόχο για τη μετοχή της Μυτιληναίος 14 ευρώ ανά μετοχή, από 13,5 ευρώ προηγουμένως, διατηρώντας σύσταση outperfom (υπεραπόδοση). Αυτό υποδηλώνει περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα κίνησης της μετοχής περίπου 49%.

    Σύμφωνα με την Πειραιώς Χρηματιστηριακή, ο όμιλος αναμένεται να έχει μία ακόμη χρονιά ρεκόρ στον κλάδο της μεταλλουργίας, χάρη στις υψηλές τιμές της αλουμίνας και τα ανταγωνιστικά κόστη της Αλουμίνιον της Ελλάδος.

    Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της ενέργειας, οι υψηλές οριακές τιμές του συστήματος και η ικανότητα της Μυτιληναίος να προμηθεύεται φυσικό αέριο κάτω από τις τιμές της αγοράς αναμένεται να ενισχύσουν την κερδοφορία των μονάδων παραγωγής ενέργειας με αέριο.

    Επιπλέον, αναμένεται ανάκαμψη στον τομέα των ενεργειακών έργων και των υποδομών λόγω και των μεγάλων έργων που έχει αναλάβει ο όμιλος στην Αφρική και μιας σειράς έργων φωτοβολταϊκών ανά τον κόσμο, με το ανεκτέλεστο να διαμορφώνεται στα 983,9 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2018.

    Η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι η Μυτιληναίος θα εμφανίσει το 2019 καθαρά κέρδη 203,9 εκατ. ευρώ, από 141,2 εκατ. το 2018, με τα έσοδα να αυξάνονται στα 1,89 δισ. ευρώ.

    Την ίδια ώρα, η Axia, σε έκθεσή της για την Μυτιληναίος, δίνει σύσταση αγοράς και τονίζει, επίσης, ότι αναμένει από τον όμιλο να συνεχίσει να κινείται σε σταθερά ανοδική τροχιά, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε και στα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης του 2018.

    Και η Axia αναφέρεται συγκεκριμένα στην εξαιρετική πορεία του κλάδου της μεταλλουργίας, λόγω των τιμών κυρίως της αλούμινας, αλλά και στη δυναμική του ομίλου στον τομέα της Ηλεκτρικής Ενέργειας, η οποία αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

    Η πορεία της μετοχής, αν και σταθερά ανοδική, ακόμα δεν αντικατοπτρίζει τις δυνατότητες της εταιρείας, τονίζει η χρηματιστηριακή.

    Σύμφωνα με την Axia, η μετοχή του ομίλου Μυτιληναίος αποτελεί αυτήν τη στιγμή μία από τις πιο ελκυστικές επενδυτικές προτάσεις.

    Να σημειωθεί ότι ψήφο εμπιστοσύνης στη μετοχή έδωσε προ ημερών και η Alpha σε έκθεσή της για τον όμιλο επιχειρήσεων Μυτιληναίος, σημειώνοντας ότι το 2018 ήταν χρονιά εδραίωσης για τη Μυτιληναίος, αλλά το 2019 προβλέπεται πολύ ισχυρότερο, με τα καθαρά κέρδη να υπερβαίνουν για πρώτη φορά το όριο των 200 εκατ. ευρώ.

    «Μεταφέρουμε την τιμή στόχο μας στο τέλος του 2019, διατηρώντας τη σύσταση για «καλύτερη επίδοση» («outperform») της μετοχής και αυξάνουμε την τιμή στόχο στα 14,50 ευρώ ανά μετοχή από 14,1 προηγουμένως», ανέφερε η έκθεση, επισημαίνοντας ως λόγους, μεταξύ άλλων, τα αναμενόμενα κέρδη ρεκόρ και τις ευνοϊκές προοπτικές για τις ενεργειακές επιχειρηματικές μονάδες καθώς και τις μονάδες μετάλλων και ορυχείων.

    Αλουμίνιο/Αλουμίνα

    Παρά τις πιο αδύναμες τιμές του αλουμινίου και της αλουμίνας, το 2019 θα είναι χρονιά ρεκόρ για τις μεταλλευτικές και εξορυκτικές επιχειρήσεις της Μυτιληναίος, σημειώνει η έκθεση, με τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) να αναμένεται να φθάσουν το 2019 στα 199 εκατ. ευρώ.

    «Η πίεση αναμένεται από το 2020, καθώς οι τιμές πώλησης του αλουμινίου προβλέπονται χαμηλότερες, ενώ υποθέτουμε τιμές ηλεκτρικού υψηλότερες πάνω από 20% το 2021, καθώς λήγει η σύμβαση με τη ΔΕΗ. Τονίζουμε, ωστόσο, ότι η Μυτιληναίος είναι μεταξύ των πιο αποδοτικών εταιρειών αλουμίνας και στο πρώτο τεταρτημόριο των πιο φθηνών παραγωγών αλουμινίου στον κόσμο. Επιπλέον, ο όμιλος εξετάζει να διπλασιάσει την παραγωγή αλουμίνας», ανέφερε η έκθεση.

    Ενέργεια
    EPC

    Η Alpha εκτιμά ότι τα έσοδα από τη δραστηριότητα έργων EPC θα αυξηθούν σημαντικά το 2019 και τα EBITDA θα φθάσουν τα 76 εκατ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι φέρνει ο ξαφνικός «έρωτας» για τη μετοχή της Μυτιληναίος



    ΣΧΟΛΙΑ