• Business

    Προβληματισμός και αγωνία από τον εμπορικό κόσμο για τον «Μεγάλο Περίπατο» της Αθήνας


    Δεν λένε να κοπάσουν οι αντιδράσεις για τον «Μεγάλο Περίπατο».

    Η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας εξακολουθεί να συγκεντρώνει τα πυρά και τη σκληρή κριτική του εμπορικού κόσμου, ο οποίος παλεύει με τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας Covid-19. Κάποιοι επαγγελματίες μάλιστα χαρακτηρίζουν τις αστικές παρεμβάσεις που επιχειρεί η Δημοτική Αρχή… χαριστική βολή, τονίζοντας πως ήρθαν να επιβαρύνουν την ήδη ασφυκτική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις της περιοχής.

    «Ο Μεγάλος Περίπατος ήρθε την πιο ακατάλληλη δυνατή στιγμή», επισημαίνουν για να προσθέσουν πως «ήταν το τελευταίο πράγμα που χρειάζονταν αυτή την στιγμή η πρωτεύουσα». «Οι επιχειρήσεις του κέντρου», υπογραμμίζουν «υποφέρουν από την έλλειψη τουριστών και την απροθυμία των καταναλωτών να χρησιμοποιήσουν τα Μαζικά Μέσα Μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες αποτρέπει και όλους εκείνους που θέλουν να κατέβουν για ψώνια στο κέντρο».

    Η αγανάκτηση μεγαλώνει καθώς η εμπορική κίνηση συνεχίζει να είναι υποτονική και το ταμείο… άδειο. Εκτιμάται πως δυο και πλέον μήνες μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας, ο τζίρος των επιχειρήσεων βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, με την κάμψη να ξεπερνάει το 60% με 70% στα καταστήματα που εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό.

    Σύμφωνα με τους εμπόρους, προτού υλοποιηθεί ένα τέτοιο έργο, που αλλάζει άρδην την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών και ανατρέπει παγιωμένες καταστάσεις, θα έπρεπε πρώτα να επιλυθούν μια σειρά από μικρότερα αλλά μείζονος σημασίας προβλήματα που ταλανίζουν το κέντρο. Η καθαριότητα και το πάρκινγκ θεωρούνται πολύ πιο σημαντικά θέματα, από τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων αμφίβολης χρηστικότητας.

    «Υπάρχουν πολλά περισσότερα προβλήματα που ταλανίζουν το κέντρο και χρήζουν άμεσης επίλυσης, από τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων», σημειώνει χαρακτηριστικά στέλεχος μεγάλης αλυσίδας. «Τα πεζοδρόμια του ιστορικού κέντρου είναι στην πλειονότητά τους απροσπέλαστα, με τους πεζούς να δίνουν μάχη… Τα πεζοδρόμια είναι ένα απέραντο πάρκινγκ για μηχανάκια ενώ ούτε λόγος για καθαριότητα», αναφέρει εμφατικά.

    Ο εμπορικός κόσμος καλεί τους ιθύνοντες να επανεξετάσουν την στάση τους. Δεν διαφωνούν στην ιδέα, αλλά χρειάζεται συνολικός σχεδιασμός, ο οποίος θεωρούν πως σήμερα λείπει. «Το όλο εγχείρημα μοιάζει πρόχειρο… Λες και γίνεται στο πόδι», σημειώνουν εμφανώς απογοητευμένοι.

    Στον αντίποδα, θετικό χαρακτηρίζουν το νόμο που ψηφίσθηκε για τις διαδηλώσεις, ελπίζοντας πως θα βάλει επιτέλους τάξη και θα σταματήσουν οι βανδαλισμοί που υφίστανται τα καταστήματα. Θεωρούν αυτονόητο το δικαίωμα στη διαδήλωση, αλλά όπως λένε πρέπει να γίνεται με κανόνες και κυρίως χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στην υπόλοιπη κοινωνία.



    ΣΧΟΛΙΑ