• Business

    Πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ για χειραγώγηση ομολόγων καλείται να πληρώσει η Morgan Stanley

    • NewsRoom
    Λογότυπο της Morgan Stanley στην πρόσοψη κτηρίου


    Πρόστιμο ύψους 20 εκατ. ευρώ για χειραγώγηση κρατικών ομολόγων επέβαλε η γαλλική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη Morgan Stanley.

    Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η γαλλική ρυθμιστική Αρχή έκρινε πως η Morgan Stanley χρησιμοποίησε τακτικές «pump and dump», δηλαδή χειραγώγησης των τιμών, για 14 κατηγορίες γαλλικών κρατικών ομολόγων και 8 βελγικών ομολόγων τον Ιούνιο του 2015.

    Η επενδυτική τράπεζα κατηγορείται επίσης ότι χειραγώγησε την τιμή ενός συμβολαίου μελλοντικής εκπλήρωσης γαλλικού ομολόγου.

    Σύμφωνα με την εποπτική αρχή της Γαλλίας, το κατάστημα της Morgan Stanley στο Λονδίνο είχε θέσεις long στα γαλλικά ομόλογα και short στα γερμανικά, στοιχηματίζοντας ότι η διαφορά στην απόδοσή τους θα περιοριστεί. Ωστόσο συνέβη ακριβώς το αντίθετο, καθώς το πολιτικό αδιέξοδο της Ελλάδας με τους πιστωτές προκάλεσε στην τράπεζα απώλεια 6 εκατ. δολαρίων στις 15 Ιουνίου 2015 και περαιτέρω απώλεια 8,7 εκατ. δολαρίων όταν άνοιξαν οι αγορές την επόμενη μέρα.

    Για να περιορίσει τη ζημία της και να αποφύγει το όριο των 20 εκατ. δολαρίων που είχε θέσει η διοίκηση της Morgan Stanley για τις πιθανές απώλειες από πρακτικές trading,  το γραφείο του Λονδίνου φέρεται να αγόρασε, στις 16 Ιουνίου 2015,  συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επί γαλλικών και γερμανικών ομολόγων με μοναδικό στόχο την αύξηση της αξίας των γαλλικών και βελγικών ομολόγων πριν προχωρήσει σε μαζικό “ξεφόρτωμα” των τελευταίων από τα χαρτοφυλάκιά της.

    Η Morgan Stanley δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αναφέροντας σε ανακοίνωσή της ότι οι εν λόγω δραστηριότητες διεξήχθησαν σύμφωνα με την πρακτική της αγοράς και ως μέρος του ρόλου και των υποχρεώσεων που έχει ως επιχείρηση και δηλώνει σίγουρη ότι έχει ενεργήσει προς το συμφέρον της αγοράς και των πελατών της.



    ΣΧΟΛΙΑ