• Business

    Πρόστιμο 1,3 δισ. δολαρίων στην κινέζικη ZTE ετοιμάζει ο Τραμπ


    Πρόστιμο ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετοιμάζεται να επιβάλει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών ZTE Corp, η οποία αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία της μετά τις πρόσφατες κυρώσεις που της επιβλήθηκαν.

    Μιλώντας με δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε πως δεν υπάρχει κάποια συμφωνία με το Πεκίνο σε ό,τι αφορά την ZTE. Εκτός από το υψηλό πρόστιμο, ο Τραμπ είπε ότι η εταιρεία θα πρέπει να αποκτήσει νέα διεύθυνση και να ορίσει ένα νέο διοικητικό συμβούλιο.

    Σύμφωνα με τις κατηγορίες της ΗΠΑ, η ZTE, η 4η σε μέγεθος κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, φέρεται να παραβίασε το εμπορικό εμπάργκο σε βάρος του Ιράν και της Βόρειας Κορέας. Σε αντίποινα, η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε στα μέσα Απριλίου να απαγορεύσει για επτά χρόνια τις εξαγωγές αμερικανικών ηλεκτρονικών προϊόντων, όπως μικροεπεξεργαστών, απαραίτητων για τα smartphones που κατασκευάζει η ZTE.

    Λόγω της οικονομικής ζημίας και του κινδύνου να χαθούν θέσεις εργασίας, κατόπιν αιτήματος του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ ο Τραμπ ανέθεσε στον υπουργό Οικονομικών Ουίλμπουρ Ρος να εξετάσει την υπόθεση ώστε να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις.

    Τον Μάρτιο του 2017 είχε ήδη επιβληθεί πρόστιμο ύψους 1,2 δισεκ. δολαρίων στην ZTE. Οι κυρώσεις του Απριλίου την ανάγκασαν να διακόψει σχεδόν το σύνολο της δραστηριότητάς της, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα 75.000 θέσεις εργασίας και η βιωσιμότητα της ίδιας της εταιρείας.

    Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης ότι σταματά η πώληση κινητών τηλεφώνων και μόντεμ της ZTE από τα καταστήματα που βρίσκονται εντός των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων, επικαλούμενο πιθανούς κινδύνους στην ασφάλεια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Προς ναυάγιο οι συζητήσεις ΕΕ-ΗΠΑ για τους δασμούς: «Υπάρχουν ενδείξεις πως η εξαίρεση της Ευρώπης δεν θα συνεχιστεί»
     
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα 3,5 δισ. δολάρια ετησίως ο συνολικός «λογαριασμός» των αμερικανικών δασμών, αντίποινα εξετάζουν Ρωσία και Τουρκία



    ΣΧΟΛΙΑ