• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί η Κίνα κατηγορεί τώρα τις ΗΠΑ για «οικονομικό bullying»

    • NewsRoom


    Ένα ακόμα επεισόδιο στην εμπορική διαμάχη των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα γράφτηκε την Τρίτη, καθώς το Πεκίνο κατηγόρησε ανοιχτά την Ουάσινγκτον για «οικονομικό bullying».

    Η ανακοίνωση της Κίνας ήρθε μετά την διαρροή από την αρμόδια επιτροπή εποπτείας των τηλεπικοινωνιών στις ΗΠΑ περί πρόθεσής της να προχωρήσει σε ψηφοφορία για τον χαρακτηρισμό των κινεζικών «κολοσσών» Huawei και ZTE  ως «απειλές κατά της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ». Μια αποδοχή του χαρακτηρισμού θα σημάνει την απαγόρευση στους συνεργάτες των δύο εταιρειών στις αγροτικές περιοχές των ΗΠΑ να έχουν πρόσβαση σε πρόγραμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ύψους 8,5 δισ. δολαρίων, για την αγορά εξοπλισμού ή υπηρεσιών.

    Η σχετική ψηφοφορία αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο. Παράλληλα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) προγραμματίζει επίσης να απαιτήσει την απομάκρυνση ή την αντικατάσταση εξοπλισμού των δύο εταιρειών που χαρακτηρίζονται ως απειλές και ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιείται από άλλες εταιρείες.

    Απαντώντας, ο ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Geng Shuang δήλωσε πως «η συμπεριφορά οικονομικού bullying των ΗΠΑ είναι άρνηση της οικονομικής αρχής της αγοράς που οι ίδιες πάντα διαφήμιζαν».

    «Οι αμερικανικές κινήσεις θα υπονομεύσουν τα συμφέροντα των καταναλωτών και επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές», πρόσθεσε.



    ΣΧΟΛΙΑ