• Business

    Προσφυγικό πλήττει τον τουρισμό – Π. Κουρουμπλής: Θα ανακοινώσουμε μέτρα αντιμετώπισης προβλημάτων των νησιών από… τον Σεπτέμβριο!


    Το προσφυγικό πλήττει τον ελληνικό τουρισμό αλλά η Κυβέρνηση δίνει ραντεβού τον…Σεπτέμβριο για να ανακοινώσει μέτρα! Σημαντικές απώλειες καταγράφουν στις αφίξεις αλλα και στα έσοδά τους τα νησιά που αντιμετωπίζουν εντόνο πρόβλημα με το προσφυγικό, ενώ την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών κ.Παναγιώτη Κουρουμπλή γνωστοποιεί οτι θα λάβει ειδικά μέτρα για τα νησιά προκειμένου να αντιπετωπίσουν τα ιδιαίτερα προβλήματα αλλά αυτά θα ανακοινωθούν απο την Κυβέρνηση τον προσεχή Σεπτέμβριο!

    Όπως δήλωσε ο υπουργός απο τη Νίσυρο όπου βρίσκεται, “όλα τα υπουργεία ασχολούνται, με εντολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τη νησιωτική πολιτική και σύντομα θα ολοκληρωθεί το σχετικό πρόγραμμα, το οποίο θα εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός επισκεπτόμενος ένα μικρό νησί” τόνισε ο υπουργός.

    image

    Οι πρόσφυγες

    Την ίδια στιγμή συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται εγκλωβισμένοι 8.175 πρόσφυγες ή μετανάστες και στην Κεντρική Μακεδονία 27.000. Βάρκα με 44 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασε στη Λέσβο τα τελευταίο 24ωρο. Το αντίστοιχο διάστημα στη Χίο και στη Σάμο οι ροές ήταν μηδενικές. Χθες Τετάρτη στη Λέσβο, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας βρίσκονταν εγκλωβισμένοι 4.045 άτομα. Στη Χίο 3.072 και στη Σάμο 1.058.

    image

    Οι κρατήσεις

    Εν τω μεταξύ τον κώδωνα του κινδύνου κρούν οι τουριστικοί επιχειρηματίες για τις επιπτώσεις που προκαλεί η μαζική εισροή μεταναστών στην χώρα μας, καθώς όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης παρατηρέιται ιδιαίτερα ισχυρή ανομοιογένεια στην ζήτηση προορισμών της χώρας, με περιοχές που έχουν προβλήματα με το προσφυγικό να έχουν σημαντικές απώλειες. Παρατάυτα ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ διατυπώνει, την αισιοδοξία του για τους επόμενους μήνες μήνες, γράφοντας στο twitter οτι:”Η ισχυρή ζήτηση τελευταίας στιγμής προϊδεάζει, πλην απροόπτου, για ένα ιδιαίτερα καλό τουριστικά επόμενο τρίμηνο”.

    Ειδικότερα οι κρατήσεις Ιουλίου στο σύστημα Amadeus για Ελλάδα επιβεβαιώνουν την ισχυρή last minute τάση στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, πλην της Γαλλίας και Βελγίου, απ´όπου καταγράφεται μείωση. Από τα σχετικά στοιχεία του Sete Intelligence, διαπιστώνεται ότι οι κρατήσεις στο Amadeus τον Ιούλιο, έναντι του ίδιου μήνα πέρυσι, είναι αυξημένες κατά 22,5% από την Πολωνία, κατά 21,2% από το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά 15,8% από την Αυστρία, κατά 11,7% από την Ολλανδία, κατά 9,8% από την Ελβετία, κατά 7% από την Ιταλία, κατά 6,7% από τη Νορβηγία, κατά 3,9% από τη Ρωσία, κατά 1,9% από τη Γερμανία, ενώ μείωση υπάρχει από τη Γαλλία (-8,8%) και το Βέλγιο (-17,9%).

    image

    Οι ξενοδόχοι

    Εν τω μεταξύ πληρότητα κοντά στο 80%, έχοντας ωστόσο ανοδικές τάσεις, με στόχευση τους τουρίστες της τελευταίας στιγμής από τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Ολλανδία και το Βέλγιο έχουν τα ξενοδοχεία του νομού Χαλκιδικής για τα δύο 15νθήμερα του Σεπτεμβρίου, ενώ ανάλογη παρουσιάζεται η κατάσταση και για το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου.

    Όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος “σήμερα έχουμε πολλούς τουρίστες από τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο” και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η περιοχή θα προσελκύσει και πολλούς τουρίστες της τελευταίας στιγμής που δεν θέλουν να πάνε στην Τουρκία λόγω των γεγονότων που διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες.

    Ωστόσο ο ίδιος δεν είναι αισιόδοξος για τα επόμενα τρία χρόνια ως προς την τουριστική κίνηση. ” Η υψηλή φορολογία έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τους ξενοδόχους. Δεν είμαστε ανταγωνιστικοί. Σε αυτό το πρόβλημα δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το προσφυγικό, το οποίο παίζει τον ρόλο του στην τουριστική κίνηση. Όπως έπαιξε ρόλο από την αρχή της τουριστικής περιόδου και στα νησιά του ανατολικου Αιγαιου”.

    Αξίζει να σημειωθέι ότι στο λιμάνι της Καλαμάτας “έδεσε” νωρίς σήμερα το πρωί το κρουαζιερόπλοιο “Thomson Dream”, νηολογίου Μάλτας, για τρίτη φορά μέσα στο καλοκαίρι, με 1.682 τουρίστες κυρίως Βρετανούς και 639 άτομα πλήρωμα.

    Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες περιηγήθηκαν την Καλαμάτα, είτε με τα πόδια, είτε με αστικό λεωφορείο, ενώ αρκετοί με δύο λεωφορεία έκαναν εκδρομή και επισκέφθηκαν την αρχαία Μεσσήνη, την Πύλο και τη Μεθώνη.
    Το κρουαζιερόπλοιο που έφτασε στην Καλαμάτα από το Ηράκλειο, θα συνεχίσει το ταξίδι του με προορισμό την Κέρκυρα και θα επιστρέψει στο λιμάνι της Καλαμάτας στα τέλη Σεπτεμβρίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/pou-pigan-ellines-dekapentavgousto-sto-facebook/68075

     



    ΣΧΟΛΙΑ