• Business

    Προς παράταση μέχρι τέλος του χρόνου τα «ηλεκτρονικά τιμολόγια» – Αναμένεται απόφαση Βεσυρόπουλου

    Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις - Εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή τους

    Απόστολος Βεσυρόπουλος, υφυπουργός Οικονομικών


    Tο απόγευμα της Τετάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιείται σύσκεψη του υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου με τον διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή με αντικείμενο την κατάρτιση της υπουργικής απόφασης για πιλοτική εφαρμογή του myDATA, των ηλεκτρονικών λογιστηρίων, μέχρι τέλος του χρόνου και πλήρη προσαρμογή από 1/1/21.

    Μέχρι και πριν από μία εβδομάδα, τουλάχιστον 1.500 επιχειρήσεις έψαχναν να βρουν τον πάροχο με τον οποίο θα συνεργαστούν για να «ανεβάζει» στην ΑΑΔΕ τα ηλεκτρονικά τους τιμολόγια, αποδείξεις και δαπάνες. Μάλιστα, στο τρίτο τρίμηνο εκτιμάται ότι τουλάχιστον 3.500 επιχειρήσεις βρίσκονταν προς άγραν παρόχου.

    Ωστόσο, μια σειρά από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μικροεπαγγελματίες δεν φαίνονται ακόμα έτοιμοι να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Δεδομένης άλλωστε της αναστάτωσης στην επιχειρηματική ζωή του τόπου που έχει προκαλέσει η COVID-19, η κυβέρνηση δείχνει κατανόηση και διαλλακτικότητα.

    Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο δίνει κίνητρα στους επιχειρηματίες, με σπουδαιότερο αυτό της παραγραφής από πέντε σε τρία χρόνια του δικαιώματος της φορολογικής διοίκησης να εκδώσει πράξη προσδιορισμού φόρου. Μέχρι σήμερα, μία επιχείρηση κινδύνευε να υποστεί ελέγχους από την εφορία μέχρι και πέντε χρόνια μετά, γεγονός το οποίο μπορούσε να ερμηνευθεί μόνο ως… «ομηρία», όπως αναφέρουν παράγοντες του λιανεμπορίου. Πλέον ο χρόνος αυτός μειώνεται στα τρία χρόνια.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ηλεκτρονική τιμολόγηση, ένα σημαντικό βήμα ψηφιοποίησης των φορολογικών στοιχείων, αποσκοπεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς δίνει τη δυνατότητα άμεσων και αδιάβλητων ελέγχων από μέρους των φορολογικών αρχών. Ακόμη, βάζει σε τάξη τις σχέσεις φορολογουμένων και φορολογικών αρχών, αυτοματοποιεί τις ελεγκτικές διαδικασίες εξοικονομώντας χρόνο και για τις δύο πλευρές και ευνοεί τους συνεπείς φορολογουμένους, αφού θα μειώσει το διαχειριστικό τους κόστος και θα επισπεύσει τις επιστροφές ΦΠΑ. Προκειμένου να παροτρύνει τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν πλήρως την ηλεκτρονική τιμολόγηση, το υπουργείο Οικονομικών με την τροπολογία που κατέθεσε έδωσε κίνητρα, με κυριότερο τη μείωση του χρόνου παραγραφής των φορολογικών υποθέσεών τους.

    Συγκεκριμένα, για όσες επιχειρήσεις υιοθετήσουν, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στην ΑΑΔΕ, αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου για την έκδοση και λήψη παραστατικών πωλήσεων για τα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1/1/2020 μέχρι και το φορολογικό έτος 2022, προβλέπονται τα εξής:

    *Μειώνεται από 5 σε 3 έτη για τον εκδότη του τιμολογίου και 4 για τον λήπτη ο χρόνος παραγραφής του δικαιώματος της φορολογικής διοίκησης να εκδώσει πράξη προσδιορισμού φόρου.

    *Μειώνεται από 90 σε 45 ημέρες ο χρόνος εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου, για τα έτη κατά τα οποία εφαρμόζεται ηλεκτρονική τιμολόγηση.

    *Παρέχεται αυξημένη κατά 100% απόσβεση της αρχικής δαπάνης για τεχνικό εξοπλισμό και λογισμικό που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, κατά το έτος πραγματοποίησής της, ως αντιστάθμισμα του κόστους χρήσης της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

    *Παρέχεται υπερέκπτωση κατά ποσοστό 100% της αξίας των δαπανών για τη λήψη υπηρεσιών παρόχου.

    Σχολιάζοντας την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, ο κος Βασίλης Πρασσάς, Εμπορικός Διευθυντής της Epsilon Net που είναι από τις πλέον γνωστές σε έργα πληροφορικής ιδιωτικού τομέα και αποτέλεσε παράλληλα μία από τις πρώτες εταιρείες που πιστοποιήθηκαν από το κράτος ως ηλεκτρονικοί πάροχοι, τόνισε τα ακόλουθα:

    «Το τελευταίο 2μηνο η αγορά τρέχει να προλάβει να εναρμονιστεί με τις εξελίξεις και υπάρχει ραγδαία αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρονική τιμολόγηση ι για ένταξη στο καθεστώς της τιμολόγησης μέσω παρόχου. Σε αυτό συνδράμουν τόσο τα φορολογικά κίνητρα για την περίπτωση του παρόχου όσο και η υποχρέωση κάθε επιχείρησης για άμεση και ορθή προσαρμογή στις νομοθετικές αλλαγές του MyData. Βέβαια γίνεται κατανοητό ότι η υποχρέωση για ψηφιακό μετασχηματισμό δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες για καλύτερη οργάνωση των διαδικασιών του με παράλληλη μείωση του κόστους λειτουργίας διαμέσου χρήση των εργαλείων πληροφορικής».

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ