• Business

    Προς νέο «deal» η Green Cola: Συζητά συνεργασία με εμφιαλωτή στην Κ. Ελλάδα


    Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία έναρξης των εξαγωγών της Green Cola στη Σαουδική Αραβία. Η ακριτική βιομηχανία αναψυκτικών εξασφάλισε τα απαραίτητα πιστοποιητικά και ετοιμάζεται να στείλει τα πρώτα προϊόντα στην περιοχή στα τέλη Ιανουαρίου.

    Κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την επιτυχία του εγχειρήματος και υπογραμμίζουν πως παραμένει η στόχευση για πωλήσεις 1 εκατομμυρίων κιβωτίων από τον πρώτο χρόνο.

    Η επέκταση στη Σαουδική Αραβία έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας που υπέγραψε η εταιρεία με την Ocean Group, έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας πριν από περίπου τρεις μήνες.

    Την ίδια ώρα, ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται και από τις υπόλοιπες αγορές του εξωτερικού. Ενδεικτικά στην Ισπανία οι πωλήσεις αναπτύσσονται πολύ ικανοποιητικά μετά και την τοποθέτησή των προϊόντων της Green Cola στο σύνολο των καταστημάτων της Carrefour.

    Τον περασμένο μήνα ξεκίνησε η διάθεση προϊόντων στη Σερβία και στα Σκόπια ενώ μέσα στο 2018 προγραμματίζεται να ξεκινήσει η εμφιάλωσή τους από τον τοπικό συνεργάτη.

    Οι προσδοκίες για τη διεθνή ανάπτυξη του brand είναι πάρα πολύ μεγάλες. Στόχος της εταιρείας είναι οι διεθνείς πωλήσεις να φθάσουν στο 50% του κύκλου εργασιών μέσα στην επόμενη τριετία από περίπου 10% που είναι σήμερα! Στόχος που σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας θεωρείται εφικτός λόγω και της προεργασίας που έχει γίνει και εξακολουθεί να γίνεται.

    «Ακόμη πιο ψηλά ο πήχης»

    Ψηλά μπαίνει ο πήχης και για την ελληνική αγορά. Το επόμενο διάστημα ετοιμάζονται δυναμικές κινήσεις που θα κάνουν τη διαφορά ενώ εξετάζονται διάφορα project για την καλύτερη διανομή σε όλη την επικράτεια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία εξετάζει τη σύναψη συνεργασίας με τοπικό εμφιαλωτή στα Τρίκαλα για την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων της στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας.

    Ανάλογη συνεργασία υπάρχει από πέρυσι με την Optimal Supply Chain, η οποία παράγει την Green Cola στις εγκαταστάσεις της στην Εθνική Οδό Αθηνών- Λαμίας στο ύψος της Κηφισιάς και με την ΕΑΣ Αργολίδας από το 2014, η οποία ωστόσο σταμάτησε μετά την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στη μονάδα το καλοκαίρι του 2016.

    Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι πρόθεση της Green Cola είναι να συνεχιστεί η συνεργασία, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις για να λειτουργήσει και πάλι σωστά η μονάδα.

    «Χάνει πελάτες η Coca Cola»

    Όσον αφορά στην πορεία των εργασιών της, η εταιρεία κατάφερε και το 2017 να αυξήσεις τις πωλήσεις της έστω και οριακά (περίπου 1% με 1,5%), κόντρα στην κάμψη της κατανάλωσης (-1% με -1,5%) και τον ισχυρό ανταγωνισμό από την Coca Cola.

    Όπως αναφέρουν κύκλοι της Green Cola, η πολυεθνική παρά το ισχυρό διαφημιστικό budget και τις έντονες προωθητικές ενέργειες δεν πέτυχε να κάνει τη διαφορά στην κατηγορία της στέβιας. Τα νέα προϊόντα, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, κινήθηκαν σε «ρηχά νερά» με το μερίδιο τους στην κατηγορία της στέβιας να κυμαίνεται μεταξύ 2,2% με 2,5%.

    Αντίθετα, η Green Cola κέρδισε περισσότερο έδαφος ανεβάζοντας σε πάνω από 70% το μερίδιο της στην κατηγορία της στέβιας και περίπου 8% στο σύνολο της αγοράς.

    Αισιοδοξία υπάρχει και για τη νέα χρονιά. Η επιστροφή των καταστημάτων της Μαρινόπουλος που εντάχθηκαν στον Σκλαβενίτη και η ανάκτηση της πελατείας τους, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει θετικά.

    Who is Who

    Η Green Cola Hellas ξεκίνησε το 2011 και αποτελεί συνέχεια της Ένωσης Παρασκευαστών Αεριούχων Ποτών. Δημιούργησε το πρώτο αναψυκτικό τύπου cola με στέβια, την Green Cola, ενώ έχει λανσάρει τη σειρά αναψυκτικών ΜΠΛΕ καθώς και την Pure Cola, το πρώτο αναψυκτικό cola με εκχυλίσματα από πράσινο τσάι.

    Διαθέτει μονάδα παραγωγής στην Ορεστιάδα και εκτός της Ελλάδας παράλληλα, εξάγει σε 22 αγορές το 10% της παραγωγής της, κυρίως στην Ευρώπη καθώς και στην Ασία, την Μέση Ανατολή και την Αυστραλία, είτε μέσω απευθείας εξαγωγικής δραστηριότητας είτε μέσω εμφιάλωσης με τοπικό συνεργάτη.

    Εκτός από την οικογένεια Βενιέρη, στους μετόχους της Green Cola βρίσκονται «μεγάλα ονόματα» του εγχώριου επιχειρείν, όπως ο Γιάννης Χήτος (Ολυμπιακή Ζυθοποιία, Νερό Ζαγόρι, Yoda.gr) που κατέχει το 25% και ο Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος (υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου ΟΤΕ – Cosmote).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Green Cola: Η βιομηχανία που θέλει να «αναστήσει» την τοπική παραγωγή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Green Cola: To mega-deal με τους Άραβες και η συμφωνία με τα Carrefour

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σημαντική άνοδος του μεριδίου αγοράς της Green Cola



    ΣΧΟΛΙΑ