• Business

    Green Cola: Η βιομηχανία που θέλει να «αναστήσει» την τοπική παραγωγή

    Βενιέρης Green Cola


    Δουλειά και σε άλλα εργοστάσια στην Ελλάδα, τα οποία σήμερα υπολειτουργούν θέλει να δώσει η Green Cola. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας, Περικλής Βενιέρης, η εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθέσει και σε άλλα εργοστάσια την παραγωγή των αναψυκτικών της (outsourcing), προκειμένου να καλύψει την αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα της εντός και κυρίως εκτός των ελληνικών συνόρων.

    «Σήμερα υπάρχει τεράστια παραγωγική δυναμικότητα στην χώρα, η οποία μένει αναξιοποίητη λόγω της κρίσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Η Green Cola έχει ήδη δυο τέτοιες συνεργασίες στο ενεργητικό της. Η πρώτη έγινε με την ΕΑΣ Αργολίδας, η οποία ωστόσο σταμάτησε λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς που ξέσπασε στις εγκαταστάσεις της και η δεύτερη πριν από περίπου ενάμιση χρόνο με την Optimal Supply Chain, η οποία ανέλαβε να παράγει τα προϊόντα της στις εγκαταστάσεις την πρώην «METAXA» στον κόμβο Κηφισιάς στην Εθνική Οδό Αθηνών- Λαμίας στο ύψος της Κηφισιάς.

    Σύμφωνα με τον κ. Βενιέρη, η εταιρεία αναπτύσσεται κόντρα στην κρίση και στα προβλήματα που δημιούργησε η κατάρρευση του Μαρινόπουλου, ελέγχοντας πλέον το 8,5% της εγχώριας αγοράς αναψυκτικών. Παράλληλα, εξάγει σε 22 αγορές το 10% της παραγωγής της, κυρίως στην Ευρώπη καθώς και στην Ασία, την Μέση Ανατολή και την Αυστραλία, είτε μέσω απευθείας εξαγωγικής δραστηριότητας είτε μέσω εμφιάλωσης με τοπικό συνεργάτη.

    Εκτός από την οικογένεια Βενιέρη, στους μετόχους της Green Cola βρίσκονται «μεγάλα ονόματα» του εγχώριου επιχειρείν, όπως ο Γιάννης Χήτος (Ολυμπιακή Ζυθοποιία, Νερό Ζαγόρι, Yoda.gr) που κατέχει το 25% και ο Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος (πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου ΟΤΕ – Cosmote).

    Οι Άραβες της Ocean Group

    Στο μεταξύ, χθες υπεγράφη και επίσημα η συμφωνία με την Ocean Group για την παραγωγή και διάθεση της Green Cola στη Σαουδική Αραβία σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Η συμφωνία προβλέπει τη σύσταση κοινής εταιρείας, -στην οποία η Green Cola θα συμμετέχει με 15%– που θα αναλάβει τη διάθεση των προϊόντων στην τοπική αγορά.

    Σύμφωνα με τους διοικούντες της εταιρείας, μέσα στο επόμενο δίμηνο τα πρώτα προϊόντα θα έχουν τοποθετηθεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ της περιοχής, με στόχο τον πρώτο χρόνο να καταλάβουν μερίδιο της τάξης του 1,5% και να φθάσουν σε πωλήσεις το 1 εκατομμύρια κιβώτια.

    Αρχικά, τα προϊόντα θα παράγονται και θα εξάγονται από το εργοστάσιο της Ορεστιάδας, ωστόσο όταν οι πωλήσεις φθάσουν τα 3 εκατομμύρια κιβώτια –υπολογίζεται ότι αυτό θα συμβεί μέσα στην τριετία- θα δημιουργηθεί τοπική γραμμή παραγωγής.

    Στροφή στα υγιεινά αναψυκτικά

    Η αγορά της Σαουδικής Αραβίας θεωρείται από τις πιο δυναμικές και αναπτυσσόμενες της Μέσης Ανατολής με πληθυσμό 33 εκατομμυρίων και με μέσο όρο ηλικίας λίγο πάνω από τα 30 χρόνια.

    Η συνολική κατανάλωση αναψυκτικών ανέρχεται σε 2,5 δισεκατομμύρια λίτρα σε ετήσια βάση, με ολοένα και περισσότερους καταναλωτές να στρέφονται σε πιο υγιεινές λύσεις. «Πρώτη δύναμη» είναι η Pepsi με μερίδιο 50, με την Coca Cola να βρίσκεται πολύ πιο κάτω.

    Όσον αφορά στην Ocean Group, πρόκειται για ένα κατασκευαστικό όμιλο που εξειδικεύεται στα εμπορικά κέντρα, ο οποίος όμως εδώ και κάποια χρόνια έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται και στον χώρο τροφίμων και του νερού.

    Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ocean Group, Μανσούρ Αλσαουνταίς αποτελεί μέλος μιας από τις πλέον σημαντικές οικογένειες Σαουδαράβων οικονομικών παραγόντων της χώρας έχοντας μάλιστα διατελέσει καθήκοντα στο Υπουργείο Οικονομικών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Green Cola: To mega-deal με τους Άραβες και η συμφωνία με τα Carrefour

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σημαντική άνοδος του μεριδίου αγοράς της Green Cola

     



    ΣΧΟΛΙΑ