• Business

    Προς επίταξη οι ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης – Το “τελεσίγραφο” του υπουργείου Υγείας και το παρασκήνιο

    • Έφη Τσιβίκα


    Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο επίταξης των ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να νοσηλεύσουν περιστατικά με Covid-19.

    Με έγγραφο (φωτό) που τους απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, το απόγευμα της Πέμπτης, αιτείται την εθελοντική διάθεση 200 κλινών για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19, εκφράζοντας την πρόθεσή του σε διαφορετική περίπτωση να προχωρήσει σε καθολική επίταξη.

    Μάλιστα, το χρονικό περιθώριο που δόθηκε στους κλινικάρχες προκειμένου να ανταποκριθούν ήταν μόνο μερικές ώρες, αφού ζητήθηκε απάντηση μέχρι τις 21:00 της ίδιας ημέρας.

    Εντούτοις, η απόφαση από την πλευρά των κλινικών ήταν ήδη ειλημμένη και κατηγορηματική, γεγονός που καθιστά το ενδεχόμενο επίταξής σχεδόν βέβαιο. Πηγές του mononews, αναφέρουν ότι η χρήση κλινών του ιδιωτικού τομέα είναι μονόδρομος, δεδομένου ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας στη συμπρωτεύουσα έχει κορεστεί.

    Το αίτημα από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, έρχεται σε συνέχεια διαδοχικών προσκλήσεων, οι οποίες έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα μήνα, ωστόσο από το την Τετάρτη, οι κλινικάρχες δέχονταν έντονη πίεση για τη διάθεση των 200 κλινών. Εφόσον, εμμένουν στη μη συναίνεσή τους, αναμένεται την Παρασκευή να εκδοθεί “φύλλο πορείας”.

    Το «όχι» του ιδιωτικού τομέα

    Οι ιδιωτικές κλινικές αρνούνταν εξαρχής να δεχθούν περιστατικά με Covid-19, κυρίως λόγω του κινδύνου που ενέχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο για διασπορά του ιού εντός των μονάδων τους αλλά και επειδή το κόστος νοσηλείας είναι ιδιαίτερα υψηλό.

    Πληροφορίες του mononews αναφέρουν ότι η αρχιτεκτονική δομή των μονάδων στη συμπρωτεύουσα δεν επιτρέπει τον οριζόντιο διαχωρισμό των κλινικών, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για διασπορά του ιού.

    «Θα πρέπει είτε να δοθεί μονάδα ολόκληρη είτε να είναι ανεξαρτητοιημένες οι κλινικές. Δεν γίνεται να πάρουμε κάποια κομμάτια από κάποιους ορόφους, γιατί το προσωπικό θα είναι κοινό. Δεν μπορούμε να στεγανοποιήσουμε, ούτε να περιορίσουμε τις κινήσεις του προσωπικού στο βαθμό που απαιτείται. Κάποια στιγμή θα γίνει το λάθος. Μια αμέλεια δευτερολέπτων είναι ικανή για να μεταδοθεί ο ιός», αναφέρει στο mononews ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), Γρηγόρης Σαραφιανός.

    Όπως ο ίδιος εξηγεί, ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνεπάγεται ποινικές και αστικές ευθύνες, γεγονός που κάνει τους κλινικάρχες ιδιαίτερα επιφυλακτικούς στο «άνοιγμα» των μονάδων τους για περιστατικά Covid.

    Παράλληλα, το κόστος αλλά και η καθυστέρηση της αποζημίωσης απαιτούν ρευστότητα μηνών από την πλευρά των κλινικών, ορισμένες εκ των οποίων δεν την διαθέτουν.

    «Η Covid απαιτεί 24ώρες το 24ωρο οξυγόνο, φάρμακα υψηλού κόστους, μέσα ατομικής προστασίας και διαφορετική αντιμετώπιση από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό και απαιτείται μία ρευστότητα, τουλάχιστον τεσσάρων μηνών, καθώς στην καλύτερη περίπτωση η αποζημίωση θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο», αναφέρει ο κ. Σαραφιανός.

    Ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ υποστηρίζει ότι το προσωπικό για Covid και non Covid περιστατικά πρέπει να είναι διαφορετικό. Εντούτοις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ιδιωτικές κλινικές έχουν ήδη «στερέψει» από έμπειρους νοσηλευτές καθώς από την πρώτη φάση της πανδημίας, το δημόσιο σύστημα υγείας είχε απορροφήσει 3.800 νοσηλευτές από τον ιδιωτικό τομέα.

    Μέχρι στιγμής, οι ιδιωτικές κλινικές νοσηλεύουν μόνο ασθενείς non Covid, και υπάρχει διαθεσιμότητα κλινών, παρότι τα δημόσια νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας έχουν αδειάσει από παθολογικά περιστατικά, έτσι ώστε να νοσηλεύσουν ασθενείς με κορονοϊό.

    «Ασφυξία» στα δημόσια νοσοκομεία

    Εκρηκτική είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με τον αριθμό των κρουσμάτων να παραμένει ιδιαίτερα υψηλός. Την Τετάρτη ανακοινώθηκαν στη χώρα 3227 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 774 στη συμπρωτεύουσα.

    Aσθενείς με Covid συρρέουν στα νοσοκομεία, ενώ υψηλό είναι και το ποσοστό των υγειονομικών που νοσούν.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, την Τετάρτη, συνολικά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης νοσούσαν 500 υγειονομικοί, εκ των οποίων οι 160 στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

    «Κάθε ημέρα δημιουργούνται νέες κλινικές κορονοϊού  και ΜΕΘ εκστρατείας. Μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες με το ελάχιστο μετακινημένο προσωπικό. Σας κοινοποιώ φωτό από τις στολές προσωπικού πριν μπουν  στη μονάδα. Με σακούλες σκουπιδιών στα πόδια. Μπαίνουν στις κλινικές κορονοιου με ποδιές από  ύφασμα τσιγαρόχαρτου», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ της Κεντρικής Μακεδονίας είναι η εξής:

    ΑΧΕΠΑ κατειλημμένες 40 στις 40 , αναμενόταν να λειτουργήσουν 6 ακόμη κλίνες στη Στεφανιαία Μονάδα εντός της ημέρας. Τα έκτακτα σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά μεταφέρονται στον ιδιωτικό τομέα.

    ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 43 στις 43

    ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ 17 στις 17

    ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 8 στις 8

    ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 39 στις 39

    ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ 7 στις 7

    ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ 10 στις 10.

    ΠΟΠΥΓΥΡΟΣ 5 στις 5 και 1 διασωληνωμένος σε θαλαμο.

    ΚΑΤΕΡΙΝΗ. 8 στις 8 και 4 διασωληνωμένοι  σε θαλάμους.

    ΒΕΡΟΙΑ 8 στις 8.

    ΣΕΡΡΕΣ 9 στις 10

    ΕΔΕΣΣΑ. 3 στις 3 και 2  διασωληνωμένοι σε θάλαμο.

    Πληροφορίες από τη συμπρωτεύουσα κάνουν λόγο για ουρές χιλιομέτρων από ασθενοφόρα έξω από τα μεγάλα νοσοκομεία, ενώ γίνεται ακόμη και χρήση στρατιωτικών οχημάτων για τη διακομιδή ασθενών.

    Ήδη έξω από τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο έχουν στηθεί στρατιωτικές σκηνές, προκειμένου να νοσηλευθούν ασθενείς, ενώ άνοιξε και το υπόγειο νοσοκομείο (καταφύγιο) του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου.

    Την ίδια στιγμή, σε διαδικασία ανακατασκευής βρίσκεται το τρένο που προορίζεται για τις διακομιδές ασθενών στην Αθήνα, έτσι ώστε να πληροί τις προδιαγραφές που απαιτούνται για την ασφαλή μεταφορά τους. Εντούτοις, πολλοί ειδικοί εκφράζουν έντονη ανησυχία, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα πολύωρο ταξίδι περιστατικών με βαριά νόσο.



    ΣΧΟΛΙΑ