• ΥΓΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη: Διαπραγματεύσεις υπ. Υγείας – ιδιωτικών κλινικών για τη νοσηλεία όλων των ασθενών εκτός Covid

    δεξαμεθαζόνη


    Σε νοσοκομεία που θα νοσηλεύουν μόνο ασθενείς με Covid -19 προτίθεται να μετατρέψει όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να ανταποκριθεί το σύστημα στις ανάγκες που δημιουργεί η μεγάλη έξαρση της επιδημίας κορονοϊού στη Β. Ελλάδα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr, σε πολύωρη σύσκεψη την Παρασκευή, διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των ιδιωτικών κλινικών, ώστε όλα τα περιστατικά εκτός Covid που νοσηλεύονται σε δημόσια νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας, να διακομιστούν  τις επόμενες ημέρες σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, προκειμένου να απελευθερωθούν κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό.

    Ο ίδιος σχεδιασμός,, ενδέχεται να επεκταθεί στη συνέχεια και στις άλλες περιοχές της Β. Ελλάδας αλλά και στην Αττική, όπου η πληρότητα των ΜΕΘ Covid έχει αυξηθεί ανησυχητικά και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων σε οίκο ευγηρίας στον Πειραιά.

    Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή είναι 43, δηλαδή όσες προστέθηκαν με την εφαρμογή του σχεδίου εκτάκτου ανάγκης που ανακοίνωσε την Κυριακή (1/11/2020) ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

    Συγκεκριμένα, πρόκειται για 8 κλίνες στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.

    Εντούτοις, έντονη είναι η ανησυχία για το επόμενο διάστημα, καθώς παρατηρείται γεωμετρική αυξητική τάση (σύμφωνα με εκτιμήσεις της τάξεως του 10% καθημερινά) στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας, τα οποία δέχονται και περιστατικά από περιφερειακά νοσοκομεία που δεν διαθέτουν υποδομές και εξειδικευμένο προσωπικό για εντατική θεραπεία. Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η πληρότητα και σε απλές κλίνες Covid, ενώ νοσοκομειακές πηγές κάνουν λόγο για «κατακλυσμό» περιστατικών κορονοϊού στις εφημερίες.

    Σημειώνεται ότι, μετά την επιθετική αύξηση των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα, οι ειδικοί αναμένουν η μεγάλη διασπορά που υπάρχει μεταξύ των νέων να μεταδοθεί στις μεγαλύτερες ηλικίες, μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες.

    Πληροφορίες του mononews.gr αναφέρουν ότι ο ιδιωτικός τομέας, δέχτηκε πιέσεις ώστε να νοσηλεύσει και περιστατικά κορονοϊού, εντούτοις το αίτημα δεν έγινε δεκτό, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού ενδονοσοκομειακά, με εξαίρεση ένα ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης το οποίο θα διαθέσει καινούρια πτέρυγα (125 απλές κλίνες) για τη νοσηλεία ηλικιωμένων ασθενών θετικών στον ιό.

    Οι κλίνες ΜΕΘ που έχει παραχωρήσει ο ιδιωτικός τομέας στο ΕΣΥ προσεγγίζουν συνολικά τις 100, σε επίπεδο επικράτειας.

    Υπενθυμίζεται ότι, προκειμένου να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες, το υπουργείο Υγείας, με ειδική ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στις ιδιωτικές κλινικές να αυξήσουν κατά 40%  τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ με το ίδιο προσωπικό.

    Η ρύθμιση ορίζει ότι οι νέες κλίνες θα διατίθενται αποκλειστικά για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ με τη λήξη της κρίσης, υποχρεούνται να υποστούν έλεγχο καταλληλόλητας για να διατηρηθούν, διαφορετικά θα καταργηθούν αυτοδικαίως. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να ισχύσει το ίδιο και για τις απλές κλίνες νοσηλείας με νέα ρύθμιση.

    Στο «πλάνο» και τα χειρουργεία

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να σταματήσει η διενέργεια των τακτικών χειρουργείων κατά 80% στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και να αξιοποιηθούν για εντατική θεραπεία, καθώς διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, ενώ τα χειρουργικά περιστατικά θα εξυπηρετούνται από τον ιδιωτικό τομέα.

    Αναφερόμενο στη μείωση των τακτικών χειρουργείων στις κόκκινες περιοχές, με ανακοίνωσή του το βράδυ της Κυριακής, το υπουργείο Υγείας, επισημαίνει ότι η προσωρινή μείωση λειτουργιών των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της Covid-19 είναι τακτική που ακολουθείται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ως μέτρο αύξησης της ανθεκτικότητας του συστήματος.

    Παράλληλα, καθιστά σαφές ότι τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (όπως χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού) διεξάγονται κανονικά από τα νοσοκομεία, λαμβάνοντας πάντα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης για τις συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες ασθενών. Τέλος, τονίζει ότι έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις καθώς και η λειτουργία των ειδικών νοσοκομείων συνεχίζονται κανονικά.

    Όπως αναφέρει στο mononews.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), Γρηγόρης Σαραφιανός., τα ιδιωτικά θεραπευτήρια διαθέτουν την δυναμικότητα προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των περιστατικών που θα διακομιστούν στις εγκαταστάσεις τους, αρκεί να καλυφθεί το εξοδολόγιο και να διευθετηθεί το ζήτημα της αποζημίωσής τους.

    Σήμερα, Δευτέρα (2/11/2020), ο κ. Κικίλιας μεταβαίνει στη συμπρωτεύουσα, όπου θα επισκεφθεί διαδοχικά το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς».

    Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), μέχρι την Πέμπτη (29/10), οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ Covid, σε ολόκληρη τη χώρα ήταν 136 και 84 οι ελεύθερες. Ειδικά όσον αφορά στην Αττική, τα νούμερα ανέρχονταν σε 83 και 42, αντίστοιχα.

     



    ΣΧΟΛΙΑ