• Business

    Πρόγραμμα Προετοιμασίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο Αθηνών

    Χρηματιστήριο Αθηνών


    Την ιδέα να ενισχυθεί η δραστηριότητα της τοπικής κεφαλαιαγοράς, για να στηρίξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κατά την προετοιμασία ένταξής τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έχει το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν σήμερα το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ). Η ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο χρηματιστήριο υπολογίζεται να γίνεται με έκδοση νέων μετοχών ή εταιρικών ομολόγων, που θα προκύπτουν μέσω δημόσιας προσφοράς.

    Το νέο Πρόγραμμα Προετοιμασίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων («SME Pre-Listing Support Programme») θα παρέχει εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να εισαχθούν στο ΧΑ, με την υποστήριξη του Ταμείου Τεχνικής Συνεργασίας της EBRD.

    Η διάρκεια του προγράμματος υπολογίζεται σε 30 μήνες και θα υλοποιηθεί από κοινού από την EBRD σε στενή συνεργασία με το ΧΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αθηναϊκό χρηματιστήριο ξεκίνησε πρόσφατα να υλοποιεί το πρόγραμμα Roots, που αποσκοπεί επίσης να βοηθήσει τις ΜμΕ να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω της τοπικής κεφαλαιαγοράς.

    Οι οδηγίες προς τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις

    Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο πρόγραμμα μέσω της ιστοσελίδας του Roots.

    Για την κάθε επιχείρηση που θα συμμετέχει θα διεξαχθεί αναλυτική μελέτη, σχετικά με την ετοιμότητά της για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο. Βάσει της ανάλυσης αυτής, θα προκύψει ένα εξατομικευμένο πλάνο υλοποίησης και συμβουλευτικής υποστήριξης από εξειδικευμένους συμβούλους.

    Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας Στήριξης Μικρών Επιχειρήσεων» και της «Πρωτοβουλίας Στήριξης Τοπικών Νομισμάτων και Τοπικών Κεφαλαιαγορών» της ΕBRD.

    Οι δηλώσεις των εκπροσώπων

    Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας Ηλία Ξανθάκου, του διευθύνοντος συμβούλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτη Λαζαρίδη και της Σαμπίνα Τζιούρμαν, Επικεφαλής της ΕBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΟΙΚ δήλωσε: «Η υλοποίηση του προγράμματος στην Ελλάδα αποτελεί σημαντική καινοτομία και θα συμβάλλει ουσιαστικά στη μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών από άλλες χώρες, συντελώντας στη βελτίωση του επιπέδου πληροφόρησης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων πάνω σε εναλλακτικές μεθόδους χρηματοδότησης, πέραν του τραπεζικού δανεισμού.

    Παράλληλα, θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει κατάλληλες συνθήκες για την αναζωογόνηση της δοκιμαζόμενης ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ελληνική Δημοκρατία μέσω του Ταμείου Τεχνικής Συνεργασίας με την EBRD, από το οποίο χρηματοδοτείται επίσης και ένα ακόμα πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε θέματα εξωστρέφειας και το οποίο υλοποιείται από την EBRD».

    Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της EBDR είπε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε στην Ελλάδα το Πρόγραμμα Προετοιμασίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο, το οποίο όχι μόνο θα μας επιτρέψει να βοηθήσουμε περαιτέρω τις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και να στηρίξουμε την ανάπτυξη της τοπικής κεφαλαιαγοράς. Το πρόγραμμα θα υποστηρίξει ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων και θα αναδείξει εκείνες τις επιχειρήσεις που δύναται να προσελκύσουν εγχώριους και ξένους επενδυτές».

    Ο κύριος Λαζαρίδης σχολίασε: «Είμαστε εξαιρετικά χαρούμενοι, που ενώνουμε δυνάμεις με την EBRD, ένα οργανισμό με τον οποίο ήδη συνεργαζόμαστε σε πολλά πεδία με επιτυχία, σε μια υπόθεση καίριας σημασίας για την Ελληνική Οικονομία, αυτή της άμεσης και αποτελεσματικής λειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς για την άντληση κεφαλαίων από Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Είναι σημαντικό που θα έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την εμπειρία της EBRD στην υποστήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και στην ανάπτυξη των κεφαλαιαγορών προς αυτό το σκοπό.

    Σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Roots, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία, το SME Pre-Listing Support Programme, θα αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό και ωφέλιμο για την ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Ευχαριστούμε θερμά, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης που λειτούργησε καταλυτικά στο να έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο οδικός χάρτης για την άρση των capital controls στην ατζέντα Στουρνάρα – τραπεζιτών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οριστικό «λουκέτο» στο ιστορικό Notos Home της πλατείας Κοτζιά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ενισχύεται η Εκτελεστική Επιτροπή της Alpha Bank – Ποιοι είναι οι νέοι Γενικοί Διευθυντές



    ΣΧΟΛΙΑ