• Business

    Ποιοι διεκδικούν το κτιριακό ΣΔΙΤ 139 εκατ. ευρώ του Υπ. Υποδομών

    Γεώργιος Περιστέρης, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Χρήστος Ιωάννου, ΑΒΑΞ, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Mytilineos, Δημήτρης Ανδριόπουλος, Dimand, Πέτρος Σουρέτης, Intrakat, Δημήτρης Κοπελούζος, Όμιλος Copelouzos Group

    Γεώργιος Περιστέρης, (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Χρήστος Ιωάννου (ΑΒΑΞ), Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos), Δημήτρης Ανδριόπουλος, Dimand, Πέτρος Σουρέτης (Intrakat), Δημήτρης Κοπελούζος (Όμιλος Copelouzos Group)


    Στην επόμενη φάση περνάει ο διαγωνισμός για το ΣΔΙΤ του νέου κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Υποδομών επί της οδού Πειραιώς αρχικής αξίας 139,5 εκατ. Ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο που μαγνητίζει τους μεγάλους ομίλους της χώρας, όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, Mytilineos, Intrakat, και Κοπελούζος, ενώ τον κλάδο του Real Estate εκπροσωπεί η Dimand.

    Με την  εξέλιξη αυτή  ξεκινούν στην ουσία οι διαπραγματεύσεις για το έργο.  Και τούτο διότι μετά την  πρόσκληση των τεσσάρων ενδιαφερόμενων σχημάτων στο στάδιο Β1 του διαγωνισμού οι μετέχοντες και η αναθέτουσα αρχή θα προχωρήσουν στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου όπου θα καθοριστεί το τεχνικό αντικείμενο και το κόστος του έργου.

    Βούληση του Υπουργείου Υποδομών είναι ο  διαγωνισμός να «τρέξει» γρήγορα. Το επόμενα βήμα είναι το Στάδιο Β2, όπου τα σχήματα, αφού έχουν καταλήξει στους όρους της σύμβασης, θα υποβάλουν τις οικονομικές προσφορές τους. Όπως έχει ήδη γράψει το mononews.gr στόχος του Υπουργείου είναι η δημοπράτηση να έχει ολοκληρωθεί εντός του έτους.

    Εφόσον δεν υπάρξουν απρόσμενες καθυστερήσεις, τότε είναι αρκετά πιθανό ο ανάδοχος του έργου να προκύψει στα τέλη του 2022 ή τις αρχές του 2023. Αμέσως μετά ξεκινά η κατασκευή του νέου κτιρίου, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2026. Από εκεί και έπειτα ο ανάδοχος αναλάβει τη λειτουργία και τη συντήρηση του κτιρίου για επιπλέον 27έτη.

    Οι μνηστήρες του έργου και οι «μετεξεταστέοι»

    Τα σχήματα που πήραν το πράσινο φως από την αναθέτουσα αρχή του ΣΔΙΤ ήταν τέσσερα. Ο πρώτος διεκδικητής του έργου είναι ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο οποίος δοκιμάζει τις ίδιες δυνάμεις του, καθώς κατεβαίνει ξεχωριστά στον διαγωνισμό. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΑΒΑΞ, που διεκδικεί το έργο, δεν έχει συνάψει κάποια συμμαχία.

    Στον αντίποδα της τακτικής των δύο ισχυρών Ομίλων, έχουν δημιουργηθεί δύο ισχυρές κοινοπραξίες. Η πρώτη αποτελείται από την Intrakat και τη Redex που είναι θυγατρική του Ομίλου Κοπελούζου με δραστηριότητα στην ανέγερση και το facility management τουριστικών καταλυμάτων, γραφειακών χώρων και πολυτελών οικιστικών projects.

    Όσον αφορά τη δεύτερη Κοινοπραξία ο Όμιλος της Mytilineos ενώνει τις δυνάμεις της με την Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία εταιρεία «πλασάρεται» δυναμικά στην Αθήνα και τον Πειραιά με αναπλάσεις ιστορικών κτιρίων, όπως το Μινιόν και η Καπνοβιομηχανία Παπαστράτος.

    Καθώς προχωράμε και επίσημα στο επόμενο σκέλος του διαγωνισμού τα σχήματα πλέον έχουν «κλειδώσει». Αυτό σημαίνει πως δε θα δούμε αποχωρήσεις ή προσθήκη νέων συμμάχων στις υφιστάμενες κοινοπραξίες.

    Σημειώνεται πως το έργο διεκδίκησαν, επίσης, άλλα δύο σχήματα, αλλά αποκλείστηκαν από την αναθέτουσα αρχή του έργου. Ο πρώτος «μετεξεταστέος» ήταν η ΤΕΚΑΛ του Παναγιώτη Ψαλτάκου, η οποία είχε συμμαχήσει με την Aljihad που έχει την έδρα της στο Λίβανο. Η δεύτερη εταιρεία που κόπηκε είναι η Μηχανική Α.Ε, η οποία διεκδικεί ένα ακόμη ΣΔΙΤ που αφορά το Εξωτερικό Υδροδοτικό Δίκτυο Αττικής.

    Τι αφορά το έργο

    Πρόκειται για το νέο βιοκλιματικό κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών με αναθέτουσα αρχή τη Γενική Διεύθυνση της Κτιριακών Υποδομών (Δ21) του Υπουργείου. Το υπό δημοπράτηση κτίριο θα πρέπει να πετύχει πιστοποίηση Leadership in Energy and Environmental Design (LEED σε επίπεδο Silver) ή ανώτερο, ενώ προβλέπεται και η κατασκευή μίας πεζογέφυρας για την πρόσβαση στο κτίριο.

    Το νέο πράσινο συγκρότημα θα ενώσει όλες τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, οι οποίες στεγάζονται σε 13 διάσπαρτα μισθωμένα κτίρια, υπό μία ενιαία στέγη.

    Διαβάστε επίσης

    Dimand: Σόλο “διεκδικητής” του ακριβότερου φιλέτου της Αίγινας

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, Mytilineos-Dimand και Intrakat-Κοπελούζος οι μνηστήρες για το βιοκλιματικό κτίριο της Γ.Γ Υποδομών



    ΣΧΟΛΙΑ