• Business

    “Πουλήστε τα πάντα”

    • NewsRoom
    Wall Street


    Τα συναισθήματα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αγορά. Οι έμπειροι επιχειρηματίες, αναλυτές, οικονομολόγοι και στρατηγικοί αναλυτές γνωρίζουν πολύ καλά πως για να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις στις διαπραγματεύσεις, πρέπει να απογυμνωθούν από τα συναισθήματά τους. Κάπως έτσι πρέπει να λειτουργούν, σύμφωνα με τον αρθρογράφο του business insider και οι επενδυτές στις μεγάλες διακυμάνσεις των δεικτών των χρηματιστηρίων και να μην παίρνουν βιαστικές αποφάσεις βασισμένες στη χαρά και την απόγνωση.

    Έτσι λοιπόν πρέπει να αντιμετωπίσουν και με μεγαλύτερο σκεπτικισμό το sos που εκπέμπει η τράπεζα RBS που καλεί τους επενδυτές να “πουλήσουν τα πάντα” να προετοιμαστούν για ένα έτος πραγματική καταιγίδα και να αναζητήσουν καταφύγιο, αλλά όχι και κέρδη, στα αμερικανικά και στα γερμανικά ομόλογα.

    Μεταξύ άλλων οι αναλυτές της τράπεζας υπογραμμίζουν ότι οι αγορές στέλνουν σήματα παρόμοια με αυτά τους μήνες που προηγήθηκαν την κατάρρευση της Lehman Brothers και την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. «Πουλήστε τα πάντα εκτός από εξαιρετικής ποιότητας ομόλογα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της RBS, τονίζοντας πως «τα τελευταία θα σας φέρουν επιστροφή του κεφαλαίου σας, αλλά όχι και επιστροφή επί του κεφαλαίου σας». «Σε μια συνωστισμένη αίθουσα, οι πόρτες διαφυγής είναι μικρές», σημειώνει η τράπεζα σε απόρρητο μήνυμα προς τους πελάτες της, απόσπασμα του οποίου αποκαλύπτει η έγκριτη βρετανική εφημερίδα «Telegraph».

    Ο Andrew Roberts, ανώτερο στέλεχος της τράπεζας, τονίζει ότι το παγκόσμιο εμπόριο και τα δάνεια συρρικνώνονται, πολύ κακός συνδυασμός για τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων και τα κέρδη των μετοχών. Αυτό είναι ιδιαιτέρως δυσοίωνο, δεδομένου ότι οι παγκόσμιοι δείκτες χρέους έχουν φτάσει επίπεδα ρεκόρ. Ο Roberts προσθέτει, επίσης, ότι «η Κίνα έχει μπει σε δρόμο διόρθωσης και θα συμπαρασύρει τις υπόλοιπες μεγάλες αγορές σαν χιονοστιβάδα», καθώς και ότι «οι μετοχές και οι πιστώσεις έχουν γίνει πολύ επικίνδυνες, ενώ βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή αυτής της αρνητικής πορείας».

     

    Σύμφωνα με τον ίδιο τόσο η Wall Street, όσο και οι ευρωπαϊκές μετοχές θα υποχωρήσουν κατά 10% με 20%, ενώ η πτώση του FTSE 100 στο Λονδίνο ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη, καθώς έχει πολλές ενεργειακές και εταιρείες εμπορευμάτων εισηγμένες. Ειδικότερα ως προς τον FTSE 100 σημείωσε: «Το Λονδίνο είναι ευάλωτο σε ένα αρνητικό σοκ. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που είναι long στο πετρέλαιο και στις εταιρείες εξορύξεων, νομίζοντας ότι είναι ασφαλείς θα διαπιστώσουν ότι δεν είναι καθόλου ασφαλείς». Η ανάπτυξη των δανείων είναι αρνητική και τις τελευταίες δύο φορές που συνέβη αυτό σημειώθηκε κρίση.



    ΣΧΟΛΙΑ