• Business

    Μαρινόπουλος – Σκλαβενίτης: πού «σκαλώνει» το deal. Ποιος ο ρόλος Παντελιάδη ;

    Ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης CEO του Ομίλου ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

    Γεράσιμος Σκλαβενίτης, CEO του Ομίλου Σκλαβενίτης


    Στο ζήτημα του δανείου που θα λάβει ο Σκλαβενίτης από τις τράπεζες «κολλάει» για την ώρα, όπως όλα δείχνουν, η διάσωση της Μαρινόπουλος , καθώς η πλευρά του Σκλαβενίτη πιέζει τις τράπεζες για μία όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκή δανειακή συμφωνία. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σκλαβενίτης διεκδικεί τη χορήγηση δανείου ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, με επιτόκιο euribor +1%, έχοντας υπ’ όψιν και τον υψηλό βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος, και μάλιστα φέρεται να είναι αμετακίνητος στη θέση αυτή, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τις τράπεζες. Κι αυτό γιατί αν οι τράπεζες συμφωνήσουν σε ένα δάνειο με τόσο προνομιακό επιτόκιο, γνωρίζουν καλά πως αυτό θα ανοίξει το δρόμο για να ζητήσει αντίστοιχη διευκόλυνση, θέτοντας ζήτημα ανταγωνισμού, και ο Αριστοτέλης Παντελιάδης των MyMarket, που πριν από λίγους μήνες για την εξαγορά του Βερόπουλου έλαβε δάνειο με επιτόκιο euribor +3,5%. Το περιθώριο των 350 μονάδων βάσης μπορεί να μην είναι πολύ υψηλό με δεδομένη την υψηλή φερεγγυότητα του ομίλου Παντελιάδη αλλά είναι σαφές ότι είναι σχεδόν 3 φορές υψηλότερο από το περιθώριο που ζητά η πλευρά Σκλαβενίτη.

    Αριστοτέλης Παντελιάδης. Ετών 47. Επικεφαλής Μετρο
    Αριστοτέλης Παντελιάδης. Ετών 47. Επικεφαλής Μετρο

    Με εξαίρεση το θέμα του επιτοκίου, πηγές που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της  Μαρινόπουλος  αναφέρουν πως αυτές προχωρούν σε καλό δρόμο, με τον Σκλαβενίτη να προβάλλει δύο βασικές απαιτήσεις:

    1. Σημαντική μείωση των δαπανών. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να μειωθούν οι μισθοί στα επίπεδα των 750 ευρώ. Στόχος της νέας διοίκησης είναι να μην υπάρξει καμιά απόλυση από τα καταστήματα με εξαίρεση τους ανθρώπους που απασχολούνται στα κεντρικά του ομίλου.
    2. Μεγάλο «κούρεμα» των υποχρεώσεων σε προμηθευτές και τράπεζες. Σήμερα οι υποχρεώσεις ανέρχονται στα 1,8 δις ευρώ. Το ποσό αυτό πρέπει να υποχωρήσει πέριξ των 500 εκατ. ευρώ για να είναι βιώσιμο το νέο σχήμα.

    marinopoulos

    Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Σκλαβενίτη, η εταιρία Μαρινόπουλος θα λειτουργεί τελείως αυτόνομα. Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι το βάρος πέφτει και στο θέμα των ιδιοκτητών ακινήτων, που έχουν προχωρήσει σε αγωγή απόδοσης μισθίων. Σε αυτούς ζητείται ανοχή για δύο μήνες και προσφέρεται ακόμα και corporate guarantee από την πλευρά Σκλαβενίτη, για αυτή την περίοδο χάριτος.

    Αν πάντως το θέμα με το επιτόκιο λυθεί, εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου η οριστικοποίηση του deal.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/piter-livanos-gaslog-ipegrapse-eptaetes-simvoleo-tin-total-en-meso-krisis/60304

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/ted-elora-hardy-mageftika-spitia-ftiagmena-apo-mpampou-video/47571



    ΣΧΟΛΙΑ