• Business

    Πού κατευθύνονται τα σούπερ γιοτ των Ρώσων δισεκατομμυριούχων

    • Bloomberg
    Το σούπερ γιοτ Ocean Victory μήκους 140 μέτρων, ιδιοκτησίας του Ρώσου μεγιστάνα Victor Rashnikov

    Το σούπερ γιοτ Ocean Victory μήκους 140 μέτρων, ιδιοκτησίας του Ρώσου μεγιστάνα Victor Rashnikov


    Ένας μεγάλος αριθμός σούπερ γιοτ που ανήκουν σε Ρώσους δισεκατομμυριούχους βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό, κάνοντας κρουαζιέρες γύρω από τις Μαλδίβες και τις Σεϋχέλλες, τη στιγμή που επιβάλλονται κυρώσεις στην πατρίδα τους μετά την εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

    Τα τέσσερα μεγαλύτερα πολυτελή γιοτ στις Μαλδίβες αυτή τη στιγμή είναι ρωσικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων του Bloomberg News.

    Το μεγαλύτερο, το Ocean Victory μήκους 459 ποδιών (140 μέτρων), ανήκει στον μεγιστάνα του χάλυβα Victor Rashnikov, σύμφωνα με το SuperyachtFan.com, ενώ ένα άλλο — το Clio μήκους 238 ποδιών — συνδέεται με τον μεγιστάνα του αλουμινίου Oleg Deripaska.

    Το μήκους 465 ποδιών Nord, που ανήκει στον Alexei Mordashov, έναν άλλο δισεκατομμυριούχο της Ρωσίας που δραστηριοποιείται στην παραγωγή χάλυβα, βρίσκεται στις Σεϋχέλλες αφού απέπλευσε από τις Μαλδίβες, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Το Sea Rhapsody του Ρώσου τραπεζίτη Andrey Kostin κατευθύνεται προς τη νησιωτική αλυσίδα μετά την αναχώρηση του από την Τουρκία στις 18 Φεβρουαρίου.

    Υπολογίζεται ότι το 7% έως 10% του παγκόσμιου στόλου σούπερ γιοτ ανήκει σε Ρώσους, σύμφωνα με την εταιρεία Superyacht Group. Ο συνολικός αριθμός σκαφών μειώθηκε στα 10 από 19 που ήταν την ίδια εποχή πέρυσι στις Μαλδίβες, ενώ έχουν αυξηθεί από πέντε σε 12 τα γιοτ στις Σεϋχέλλες, την πρώην βρετανική αποικία που είναι γνωστή για τους φοίνικες και τις αμμώδεις παραλίες της.

    Οι κινήσεις αυτές πραγματοποιούνται την ώρα που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να βάλουν στο στόχαστρο τα περιουσιακά στοιχεία των κορυφαίων επιχειρηματικών της Ρωσίας, στο πλαίσιο της οικονομικής εκστρατείας τους κατά της Μόσχας για την εισβολή.

    Στην ομιλία του “State of the Union” την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζονται να κατασχέσουν τα γιοτ, τα πολυτελή διαμερίσματα και τα ιδιωτικά αεροσκάφη πλούσιων Ρώσων που έχουν διασυνδέσεις με τους πολιτικούς της χώρας τους.

    «Ερχόμαστε για τα παράνομα κέρδη σας», επισήμανε ο Μπάιντεν.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Πουλάει τα σπίτια του στο Λονδίνο ο Ρώσος μεγιστάνας;



    ΣΧΟΛΙΑ