• Business

    Πως προχωρούν οι επενδύσεις των OTE, Vodafone και Wind για τις υπερυψηλές ταχύτητες σύνδεσης στο internet

    otevodafonewind

    OTE – Wind – Vodafone


    Εφικτός δείχνει να είναι ο στόχος που έχει τεθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στο πλαίσιο του κανονισμού Vectoring, περισσότεροι από το 60% των ενεργών συνδρομητών να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπερυψηλές ταχύτητες (τουλάχιστον 100 Mbps) έως το Φθινόπωρο.

    Ο ΟΤΕ έχει ολοκληρώσει σε υψηλό ποσοστό την εγκατάσταση της τεχνολογίας Vectoring, στις υπαίθριες καμπίνες που έχει αναλάβει, στο πλαίσιο της πρώτης ανάθεσης της ΕΕΤΤ, αλλά και της πρώτης ετήσιας ανάθεσης.

    Αναλυτικότερα, όσο αφορά στην πρώτη ανάθεση, η οποία βάσει του χρονοδιαγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο, ο ΟΤΕ είχε αναλάβει να αναβαθμίσει σε Vectoring υπαίθριες καμπίνες, που αντιστοιχούν περίπου σε 2.000.000 τηλεφωνικές γραμμές (σε σύνολο 4.700.000). Σήμερα, εμπορικά διαθέσιμες υπηρεσίες έχει το 85% των γραμμών αυτών και η αναβάθμιση έχει ολοκληρωθεί για περίπου το 98%. Στο πλαίσιο της πρώτης ετήσιας ανάθεσης, κατά την οποία ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει μόνον ο ΟΤΕ, οι γραμμές που θα μπορούν να λάβουν ταχύτητες Vectoring είναι 105.000. Από αυτές, σήμερα το 80% δυνητικά μπορεί να έχει υπηρεσίες με τις υψηλότερες ταχύτητες και η υποδομή έχει ολοκληρωθεί για περίπου το 98% των γραμμών αυτών. Σημειώνεται ότι για την πρώτη ετήσια ανάθεση η προθεσμία λήγει σε ένα χρόνο.

    Η ΕΕΤΤ στο μεταξύ έχει ξεκινήσει τη διαδικασία της δεύτερης ετήσιας ανάθεσης καλώντας τους παρόχους να της υποβάλουν αίτημα ανάθεσης περιοχών, για ανάπτυξη αρχιτεκτονικών/ τεχνολογιών δικτύων πρόσβασης νέας γενιάς, μέχρι και την Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019.

    Η Vodafone κατασκευάζει δίκτυο Vectoring για περίπου 450.000 γραμμές και συμμετέχει στην πρώτη ανάθεση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει κατασκευάσει δίκτυο, που αντιστοιχεί στο 80% των γραμμών που έχει αναλάβει και μπορεί να το διαθέσει εμπορικά στο 50%, που σύντομα θα γίνει 60%.

    Στον ίδιο περίπου αριθμό γραμμών (450.000) αντιστοιχεί και το δίκτυο που έχει αναλάβει η Wind, η οποία έχει κατασκευάσει περίπου το 60% αυτού που της αναλογεί.

    Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πάροχοι είναι οι καθυστερήσεις στην ηλεκτροδότηση των υπαίθριων καμπινών, κάτι που τις έχει οδηγήσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, να έχουν ζητήσει και παρατάσεις στα χρονοδιαγράμματα από την ΕΕΤΤ. Προβλήματα έχουν αντιμετωπίσει και αναφορικά με τα δικαιώματα διέλευσης.

    Σύμφωνα επίσης με την τελευταία έκθεση της ΕΕΤΤ, με βάση τα στοιχεία που της καταθέτουν οι πάροχοι, από το σύνολο των 2.900.000 γραμμών που θα αναβαθμιστούν σε Vectoring, κατά την πρώτη ανάθεση, τον Ιανουάριο (2019) είχε ενεργοποιηθεί δίκτυο που αντιστοιχεί σε 2.080.000 γραμμές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Wind: Τρίτο διαδοχικό έτος αύξησης εσόδων και EBITDA το 2018 – Οι στόχοι Ζαρκαλή για φέτος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα εργαλεία για το Internet of Things από τη Vodafone Ελλάδας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αποχωρούν με εθελουσία 320 εργαζόμενοι του ΟΤΕ – Στα 53 εκατ. ευρώ το συνολικό κόστος



    ΣΧΟΛΙΑ