• Business

    Πώς προχωρά η εξυγίανση και η αύξηση κεφαλαίου της Pasal – Καθυστερήσεις λόγω κορονοϊού

    Premia: Τι θα κάνουν οι βασικοί μέτοχοι σε περίπτωση υπερκάλυψης της ΑΜΚ

    Κώστας Μαρκάζος, Premia Properties


    Με καθυστερήσεις σε λογικό πλαίσιο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, λόγω κορονοϊού προχωρά από την Pasal Development η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εξυγίανση και την αύξηση κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ, η οποία θα καλυφθεί στο μεγαλύτερο τμήμα της από τον σουηδικό όμιλο Sterner Stenhus με επικεφαλής τον Έλληνα επιχειρηματία, Ηλία Γεωργιάδη.

    Ως εταιρεία ακινήτων παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ειδικότερα ό,τι αφορά την αγορά που δραστηριοποιείται. Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή και αντιπρόεδρο της Pasal, Κώστα Μαρκάζο, «αυτό που συμβαίνει είναι πρωτόγνωρο. Οι επιπτώσεις του στην κτηματαγορά θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια που θα έχει η πανδημία και τα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να ξέρει το βάθος της κρίσης που θα δημιουργηθεί. Λογικά οι επιπτώσεις δεν θα είναι ισόρροπες σε όλους τους κλάδους του real estate, διαφορετικά π.χ. θα επηρεαστούν τα ξενοδοχεία και διαφορετικά τα logistics – αποθήκες.»

    Αναφορικά με την ίδια την εταιρεία και τις εξελίξεις που είχαν δρομολογηθεί πριν τον κορονοϊό η εκτίμηση (και η προσπάθεια) είναι πως, εκτός απρόοπτου, εξυγίανση και αύξηση κεφαλαίου θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου, δηλαδή με μια τρίμηνη περίπου καθυστέρηση. Τα ζητήματα που αντιμετωπίζονται σχετίζονται με το κλείσιμο φορέων, όπως, μεταξύ άλλων, των υποθηκοφυλακείων που είναι αναγκαία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων οι οποίες περιλαμβάνονται στο σχέδιο εξυγίανσης.

    Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία Pasal – Sterner Stenhus προβλέπει την κεφαλαιακή ενίσχυση της ελληνικής εταιρείας με 10 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου. Ο κ. Γεωργιάδης με τη συμμετοχή του στην αύξηση αποκτά μετοχές της εταιρείας που θα αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 90% του μετοχικού κεφαλαίου και πάντως όχι κάτω του 88%. Παράλληλα η Pasal θα εξασφαλίσει μέσω δανεισμού, από τον επενδυτή ή από πιστωτικό ίδρυμα, πρόσθετα κεφάλαια ύψους 13 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των 23 εκατ. με τα 22 εκατ. θα πληρώσει τις οφειλές της προς την Αlpha Βank.

    Το σημαντικό είναι ότι στην Pasal, έπειτα από την εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης παραμένουν πέντε ακίνητα και συγκεκριμένα οι κεντρικές αποθήκες στον Ασπρόπυργο με μισθωτή την Σκλαβενίτης οι οποίες αποφέρουν ετήσια έσοδα 1,5 εκατ. ευρώ, καθώς και προς αξιοποίηση στη συνέχεια οικόπεδο στο Λαύριο, ακίνητο στο Βοτανικό με το πρώην εργοστάσιο της Soulis, οι παλιές καπναποθήκες στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης και ένα οικόπεδο 80 στρεμμάτων στη Χαλκίδα.



    ΣΧΟΛΙΑ