• Business

    Πώς ο Γιώργος Στάσσης κάνει το brain gain πράξη- Τι αλλάζει στη ΔΕΗ

    Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ Γιώργος Καρακούσης, ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης και και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος κ Αλέξανδρος Πατεράκης


    Το στίγμα της στρατηγικής του Γιώργου Στάσση στη ΔΕΗ φαίνεται πλέον στην πράξη, καθώς ο επικεφαλής της ΔΕΗ ξεδιπλώνει σταδιακά το όραμά του για την εταιρεία με τις επιλογές του.

    Η νέα στρατηγική του Γιώργου Στάσση για την αναγέννηση της ΔΕΗ αναπτύσσεται με συνέπεια και με χαμηλούς τόνους, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε κι έχει σκοπό  να αλλάξει τη ΔΕΗ όχι μόνο στην κατεύθυνση και τους επιχειρηματικούς στόχους αλλά και στον τρόπο λειτουργίας.

    Και αυτό ήδη ξεκίνησε με τους δύο Αναπληρωτές Διευθύνοντες Συμβούλους τον κ. Αλέξανδρο Πατεράκη που όπως ανακοινώθηκε χθες, είναι ο  Υπεύθυνος ψηφιακού μετασχηματισμού και τον κ. Γιώργο Καρακούση που ανέλαβε στα τέλη του 2019, και έχει αναλάβει την αναδιοργάνωση των εμπορικών υπηρεσιών της ΔΕΗ.

    Η μεγάλη ενεργειακή εταιρεία θα αλλάξει εσωτερικά και εξωτερικά. Εκσυγχρονίζει τον τρόπο λειτουργίας της εσωτερικά  και διαφοροποιείται προς τον πελάτη με στόχο τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα και ανταγωνιστικότητά της.

    Ταυτόχρονα το brain gain γίνεται πράξη, αφού έρχονται να εργαστούν στην ελληνική εταιρεία, στελέχη με εμπειρία σε κολοσσούς του εξωτερικού, που επιστρέφουν στην Ελλάδα, λόγω της ΔΕΗ.

    Προτεραιότητα τα καλά στελέχη

    Το στίγμα της νέας εποχής στην οποία περνάει η ΔΕΗ δόθηκε από τον υπουργό Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, με την επιλογή του Γιώργου Στάσση, ενός ανθρώπου της αγοράς με πολυετή εμπειρία σε υψηλόβαθμες θέσεις στο χώρο της ενέργειας.  Το ίδιο μοτίβο ακολουθείται και τώρα στην επιλογή των στελεχών για τις σημαντικές θέσεις της εταιρείας και επιλέγονται οι καλύτεροι, που μέχρι σήμερα είχαν αντίστοιχες θέσεις σε μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού.

    Τα νέα στελέχη που ανακοινώνονται, βάζουν τις βάσεις ώστε η εταιρεία να κάνει μια μεγάλη στροφή. Από τη μεγαλύτερη εταιρεία με συμμετοχή του Δημοσίου σε μια σύγχρονη ανταγωνιστική επιχείρηση.

    Κλειδί της νέας αυτής πολιτικής  ήταν οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ τον Οκτώβριο που έπαυσε τις στρεβλώσεις που υπήρχαν, και με τις οποίες,  τεχνικοί με πολλά χρόνια υπηρεσίας, μπορούσαν να  έχουν τις ίδιες απολαβές με αυτές των ανώτερων διευθυντικών στελεχών.

    Το παράδοξο που ίσχυε  στη ΔΕΗ, είχε σαν αποτέλεσμα από τη μια να πληρώνεται το τεχνικό προσωπικό πολύ περισσότερο από την υπόλοιπη αγορά, καθώς αυξάνονταν οι απολαβές με την ηλικίας, ενώ  το διοικητικό προσωπικό  να πληρώνεται μέχρι και 50% κάτω από την αγορά, κάτι που κρατούσε την επιχείρηση μακριά από τα καλά στελέχη.

    Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, τα νέα στελέχη θα αμείβονται με όρους αγοράς,  και αυτή η νέα στελέχωση της ΔΕΗ είναι το κλειδί   στο restart που θέλει να κάνει.

    Και το πρώτο βήμα ήταν η απελευθέρωση των αμοιβών των αναπληρωτών διευθυνόντων συμβούλων, των γενικών διευθυντών και διευθυντών από το πλαφόν που έχει καθοριστεί με τον νόμο 4354/2015 και όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που συνοδευε το νομοσχέδιο, είχε οριστεί στα 4.631 ευρώ τον μήνα. Με το ίδιο άρθρο, η πρόσληψή τους γίνεται ύστερα από δημόσια προκήρυξη, ενώ η διαδικασία και οι αμοιβές τους εγκρίνονται από τη γενική συνέλευση.

    Η νέα μισθολογική πολιτική της επιχείρησης θα έχει και δεύτερη φάση και δεν θα αφορά το προσωπικό,  της εταιρείας, όχι το υφιστάμενο αλλά το καινούργιο. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι εθελουσίες, που θα μειώσουν το λειτουργικό κόστους της εταιρείας αφού μετά η ΔΕΗ θα ξεκινήσει τις προσλήψεις, με απολαβές στα επίπεδα της αγοράς.

     Ποια είναι τα νέα στελέχη της ΔΕΗ και ο ρόλος τους

    Οι  δύο αναπληρωτές Διευθύνοντες Σύμβουλοι της ΔΕΗ, ο κ. Αλέξανδρος Πατεράκης και ο κ. Γιώργος Καρακούσης, έρχονται να καλύψουν δύο μεγάλες ανάγκες της εταιρείας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της και τον εμπορικό εκσυγχρονισμό της.

    Ο  κ. Αλέξανδρος Πατεράκης με όπλο την εμπειρία και τη γνώση, που φέρνει από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο  μπορούν να αλλάξει πολλά στον τρόπο που λειτουργεί η ΔΕΗ, αυξάνοντας την αποδοτικότητά της και εκσυγχρονίζοντας τη λειτουργία της. Με αρμοδιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας, ο κ. Πατεράκης θα κατέχει και τη θέση του Εκτελεστικού Μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ.

    Με μακρά θητεία σε θέσεις ευθύνης ως ανώτερος σύμβουλος πληροφορικής και ψηφιακής στρατηγικής, ο Αλέξανδρος Πατεράκης προσχωρεί στη ΔΕΗ μετά από πενταετή θητεία στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της Lumia Capital, ενώ παράλληλα, από το 2018 κατείχε τη θέση του Chief Information Officer στην AXIATA Celcom, εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιών στην Μαλαισία.

    Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, Πρόεδρος της Infotech Mobily India Pvt Ltd στην Ινδία και Chief Information Officer της Etihad Etisalat (Mobily) στη Σαουδική Αραβία, ασχολούμενος ενεργά με την προώθηση του μετασχηματισμού σε τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (ICT), Chief Information Officer στη Vodafone Greece, Διευθυντής Πληροφορικής στην Tellas και Επικεφαλής της Διεύθυνσης Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στην MicroAge, Management Consultant στην Arthur Andersen (Accenture) στο Ηνωμένο Βασίλειο και κατόπιν στην Ελλάδα.

    Είναι πτυχιούχος Μηχανικός Υπολογιστών και Μαθηματικών από το University of La Verne.

    Αλέξανδρος Πατεράκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ

    Ο κ. Γιώργος Καρακούσης Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ είναι ο Υπεύθυνος για την αναδιοργάνωση της Εμπορικής Πολιτικής της ΔΕΗ και τον εκσυγχρονισμό των προϊόντων και των υπηρεσιών της.

    Είναι ένα σημαντικό στέλεχος από τη διεθνή αγορά  με πολύχρονη εμπειρία σε τηλεπικοινωνιακούς κολοσσούς της Ευρώπης, όπως η British Telecoms με ειδίκευση στην ανάπτυξη σύγχρονων και καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Πρόκειται για στέλεχος από τη διεθνή αγορά με σημαντική εμπειρία στη δημιουργία πρωτοποριακών προϊόντων και υπηρεσιών με γνώμονα τις ανάγκες των καταναλωτών και έρχεται για να αλλάξει τη σχέση της ΔΕΗ με τους καταναλωτές.

    Έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει με επιτυχία την εμπορική στρατηγική για μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα και το Ην. Βασίλειο και έχει ηγηθεί σημαντικών έργων εμπορικού μετασχηματισμού. Ο κ. Καρακούσης θα αναλάβει την αναδιοργάνωση των Εμπορικών Υπηρεσιών της ΔΕΗ.

    Γιώργος Καρακούσης Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ

    Λίγες ημέρες πριν, η ΔΕΗ ανακοίνωσε, ότι  νέος Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών θα είναι ο κ. Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης, οικονομολόγος με πολυετή εμπειρία στην Οικονομική Διεύθυνση μεγάλων εισηγμένων εταιρειών. Ο κ. Αλεξανδρίδης προσχωρεί στον Όμιλο ΔΕΗ, μετά από δεκαετή θητεία στον Όμιλο ΟΤΕ, (μέλος του Ομίλου Deutsche Telekom) όπου εργάστηκε μεταξύ άλλων ως Διευθυντής Εταιρικών Έργων του Ομίλου.

    Έχει πτυχίο Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, MSc in Decision Modelling and Information Systems από το Brunel University UK και International MBA από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.



    ΣΧΟΛΙΑ