• Business

    Πώς ο επιχειρηματίας Αγγλούπας πλούτιζε μέσω της συμμορίας των Ρομά. Τι λέει η δικογραφία

    Αλέξανδρος Αγγλούπας

    Αλέξανδρος Αγγλούπας


    Τον κομβικό ρόλο που φέρεται να είχε στη μεγάλη «συμμορία των Ρομά» η οποία λήστευε σπίτια διασήμων ο γνωστός στην κοσμική Αθήνα επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αγγλούπας αποκαλύπτει η δικογραφία της υπόθεσης. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Αλέξανδρος Αγγλούπας λειτουργούσε αφενός ως κλεπταποδόχος της οργάνωσης, αγοράζοντας και μεταπωλώντας κλοπιμαία μεγάλης αξίας, και αφετέρου ως πληροφοριοδότης της, δίνοντας λεπτομέρειες στα μέλη της σπείρας για πιθανούς στόχους.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, λίγο μετά από τις κλοπές, δύο από τα μέλη της συμμορίας έστελναν μέσω Viber στον επιχειρηματία φωτογραφίες των κλοπιμαίων, προκειμένου να διακριβώσει την αξία τους. Έπειτα, ο Αλέξανδρος Αγγλούπας τους υποδείκνυε ένα σημείο συνάντησης, όπου και αγόραζε τα κλοπιμαία, πληρώνοντας μετρητά. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι ένα από τα μέλη της συμμορίας φέρεται να είχε αναπτύξει τόσο ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τον επιχειρηματία, που μετέφερε κλοπιμαία από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα για να του τα πουλήσει.

    Στη δικογραφία αναφέρεται ακόμα ότι ο Αλ. Αγγλούπας είχε ύποπτες συναλλαγές με ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων, καταστημάτων εκτίμησης πολύτιμων λίθων και καταστημάτων πώλησης μεταχειρισμένων ρολογιών, στους οποίους φαίνεται πως κατέληξαν τα κλοπιμαία που αγόραζε από τη σπείρα. Μεταξύ των περιπτώσεων που καταγράφονται στην εκτενή δικογραφία είναι αυτές ενός πολυτελούς ρολογιού μάρκας Patek Philippe, αξίας 7.000 ευρώ, που εκλάπη από βίλα στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο, και ενός ρολογιού Piaget, επίσης μεγάλης αξίας, που εκλάπη από μεζονέτα της Νέας Ερυθραίας τον Αυγουστο.

    Ενδεικτικό του πόσο προσεκτικά και οργανωμένα κινούνταν τα μέλη της σπείρας είναι το γεγονός ότι στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες εκφράσεις και ψευδώνυμα, όπως:

    – Σέφκης

    – Εισαγγελέας,

    – Άραπος

    – Μαραντόνα Μάκης-Σατανάς

    – Παχύς-Βενιζέλος

    – Άλκης,

    – Χειλάς-Ψηλός

    – Παρταούλας

    – Ντουντούκης

    – Νενές

    – Χαζούλης

    – Μπάμπης Φλου

    – Κουρασάν

    – Ράμπος

    – Πιν πιν

    – Μαρτέλης

    – Ρόκι

    – Πόντικας

    – Τζόλο

    Ως «ιδιαίτερης πρωτοτυπίας τέχνασμα» καταγράφεται στη δικογραφία το γεγονός ότι τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν για τις επικοινωνίες τους κινητά τηλέφωνα καταχωρημένα με τα στοιχεία τους, τα οποία όμως άφηναν συνήθως απενεργοποιημένα στο χώρο διαμονής τους όταν απουσίαζαν για τη διάπραξη των κλοπών, και κατόπιν επικοινωνούσαν με πακιστανικά κινητά.

    Σημειώνεται ότι ο Αλέξανδρος Αγγλούπας εμφανίστηκε χθες ενώπιον του ανακριτή, ενώ η σύλληψή του έχει προκαλέσει σάλο στην κοσμική Αθήνα, καθώς οι φίλοι και οι γνωστοί του έπεσαν από τα σύννεφα μαθαίνοντας για την εμπλοκή του με την εγκληματική οργάνωση.

    Επίδειξη χλιδής και εικονικές δίκες μέσω Facebook 

    Ιδιαίτερα δραστήριοι στα social media φέρονται να ήταν πολλοί από τους συλληφθέντες  του ελληνικού «Κορλεόνε». Διατηρούσαν προφίλ στο Facebook ανέβαζαν φωτογραφίες με τα πολυτελή οχήματα ενώ έφθασαν σε σημείο να χλευάζουν τα δικαστήρια και τις αρχές στήνοντας εικονικές δίκες σε άδειες αίθουσες δικαστηρίων.  Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό «Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε προφίλ που διατηρούσαν μέλη της οργάνωσης στο Facebook, είχαν  αναρτήσει φωτογραφίες και βίντεο στα οποία απεικονίζονταν οι ίδιοι εντός κενών δικαστικών αιθουσών να πραγματοποιούν εικονικές δίκες παριστάνοντας είτε τους κατηγορούμενους είτε τους δικαστές.

    Όπως καταγράφηκε σε απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες μέλη της οργάνωσης όταν πληροφορήθηκαν ότι από την υπηρεσία μας διεξαγόταν έρευνα σε βάρος τους  αναζητούσαν διακαώς τρόπο να έρθουν σε επαφή με αξιωματικούς προκειμένου να επηρεάσουν προς όφελος τους την προανάκριση».

    Από εκκλησίες μέχρι και το Politeia Tennis Club

    Στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν κρυμμένα σε απίθανους χώρους 1.000.000 ευρώ, κατασχέθηκαν δεκάδες αυτοκίνητα ανάμεσα τους και εντυπωσιακά super cars Ferrari, Porsche Cayenne, Audi  και BMW.  Αξίζει να τονισθεί πως με τα μέχρι στιγμής στοιχεία εκτός από εκατοντάδες σπίτια διέρρηξαν και έναν ιερό ναό στο Κερατσίνι, σούπερ μάρκετ στο Μαρούσι, το νοσοκομείο Ιασώ στο Χολαργό, σούπερ μάρκετ στο Πόρτο Ράφτη, στη Ραφήνα, βενζινάδικα, διάφορες εταιρείες, φαρμακεία, το Politeia Tennis Club, εταιρεία φυσικού αερίου, εργοστάσια, φαρμακοβιομηχανίες κ.λ.π.

    Επίορκοι αστυνομικοί

    Μέχρι στιγμής στη δικογραφία κατηγορούνται τρεις αστυνομικοί  που φέρονται να έδιναν πληροφορίες για τις αστυνομικές επιχειρήσεις προκειμένου οι κακοποιοί να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τους διώκτες τους. Αν και μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί έχουν «τυλίξει» σε μια κόλλα χαρτί τρεις επίορκους συναδέλφους τους,  εκτιμάται ωστόσο  ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος. Τέλος αξίζει να τονισθεί ότι ο φάκελος τη υπόθεσης έχει διαβιβαστεί σε Interpol και  Europol  προκειμένου να εξεταστούν σχέσεις του κυκλώματος με ξένες εγκληματικές οργανώσεις.

    Η νομική άποψη 

    Ο συνήγορος  δύο εκ των συλληφθέντων κ. Σάκης Κεχαγιόγλου μιλώντας  στο protothema.gr για την υπόθεση επισημαίνει πως «Οι πρόωρες εκτιμήσεις του υλικού μιας ογκώδους δικογραφίας που σχηματίσθηκε κατά τις έως τώρα πληροφορίες , μετά από πολύμηνες έρευνες, ενέχουν τον κίνδυνο του σφάλματος και της επιπολαιότητος.

    Οφείλω όμως να επισημάνω ότι δικογραφίες βασισμένες κατά κύριο λόγο σε άρση απορρήτου και απομαγνητοφωνήσεις καθώς και σε εκτιμήσεις φράσεων και κωδικοποιημένων λέξεων, εμπεριέχουν το σπέρμα της αυθαιρεσίας και πολλάκις καταρρέουν στο ακροατήριο. Η πορεία της ανακρίσεως και οι εξηγήσεις των κατηγορουμένων θα οδηγήσουν σε ασφαλέστερα συμπεράσματα».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί μπαίνει στο στόχαστρο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ο Π. Πολάκης;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιάννης Φλωρίδης στο mononews: Το κύκλωμα εκβιαστών μου ζήτησε 70.000 ευρώ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews. Δίνουμε 5 δωροεπιταγές από τα Attica αξίας 1.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ