• Business

    Πως ο Δ. Mαντζούνης (της Alpha Bank) προσέλκυσε αραβικά κεφάλαια

    Δημήτριος Μαντζούνης. Ετών 68. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank

    Δημήτριος Μαντζούνης. Διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank


    «Ξεκλειδώνει» την επενδυτική κοινότητα του Κόλπου η Αlpha Bank που προσέλκυσε στην αύξηση κεφαλαίου της, όχι μόνο το κρατίδιο του Κατάρ που είναι παραδοσιακός της μέτοχος, αλλά για πρώτη φορά και δύο ακόμη funds της περιοχής. Τα sovereign funds της περιοχής του Κόλπου αποτελούν μια τεράστια δεξαμενή κεφαλαίων με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, δεν προσεγγίζονται όμως εύκολα και έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η επιτυχία της Alpha Bank να φέρει στο μετοχικό της κεφάλαιο επενδυτές της περιοχής είναι μεγάλη, ειδικά σε μια δύσκολη περίοδο.

    Η στενή σχέση του Γιάννη Κωστόπουλου με τον εμίρη του Κατάρ οδήγησε στη μακρά παρουσία του τελευταίου στη μετοχική σύνθεση της τράπεζας ενώ η συμμετοχή στην αύξηση δύο ακόμη funds του Κόλπου έρχεται ως συνέχεια της σχέσης αυτής αλλά πιστώνεται στην παρούσα διοίκηση που έδωσε ένα πειστικό επενδυτικό στόρι.

    Είναι ενδεικτικό της απήχησης που είχε η τράπεζα στους επενδυτές ότι η Alpha Bank κάλυψε το βιβλίο προσφορών,δηλαδή το 1,55 δις.ευρώ και μέσα στο αμέσως επόμενο 24ωρο, συγκέντρωσε προσφορές για ακόμη 1 δις.ευρώ.

    Η διοίκηση προχώρησε σε allocation επιλέγοντας υψηλής ποιότητας επενδυτές, όπως το Κατάρ, το fund του Paulson, το Wellington, η Norges Bank, με σκοπό να κρατήσει κατά το δυνατόν περισσότερους μακροπρόθεσμους επενδυτές σε μια περίοδο που ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος εξαιτίας της παρατεταμένης αβεβαιότητας των τελευταίων μηνών θα μπορούσε να προσελκύσει κατά κύριο λόγο hedge funds.

    Eπόμενο στοίχημα για τη διοίκηση Μαντζούνη είναι να ενισχύσει τη λειτουργική αποτελεσματικότητα της τράπεζας και να αξιοποιήσει τη συνεργασία με την ισπανική Aktua στη διαχείριση των κόκκινων δανείων λιανικής. Είναι η πρώτη συνεργασία ελληνικής τράπεζας με εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων και προβλέπει ότι η Aktua θα χρησιμοποιεί την τεχνογνωσία που έχει από το 2008 στην ισπανική αγορά και μέσω της κοινής εταιρείας με την Alpha Bank, της Aktua Hellas, θα διαχειρίζεται τα NPLs και θα λαμβάνει τις σχετικές προμήθειες αλλά η τράπεζα θα επωφελείται από την ανάκτηση των οφειλομένων.



    ΣΧΟΛΙΑ