• Business

    Πώς να επιβιώσω το 2017: Όλες οι δύσκολες αλλαγές σε περιουσιολόγιο και χρέη προς την εφορία

    μπλοκάκι


    Από… ρεκτιφιέ περνά το 2017 ο κρατικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός, καθώς τα χρόνια προβλήματα που στερούν πολύτιμα έσοδα από τα ταμεία παραμένουν ανεπίλυτα και το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει μία σειρά παρεμβάσεων με στόχο να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του και να φέρει περισσότερα έσοδα στον κρατικό κορβανά.

    Πρώτη και κυριότερη από τις παρεμβάσεις αυτές είναι η προωθούμενη επέκταση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, με την προσθήκη περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν ήδη καταγραφεί. Πώς θα εντοπίσει η φορολογική διοίκηση αυτά τα περιουσιακά στοιχεία; Μέσω των τραπεζών, που θα κληθούν να δώσουν στοιχεία για τις επενδύσεις και τις καταθέσεις των φορολογουμένων, στοιχεία τα οποία κατόπιν οι φορολογούμενοι θα κληθούν να επικυρώσουν ηλεκτρονικά.

    Παράλληλα, προχωρά και η επέκταση του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λοιπών Πληρωμών με επιπλέον δεδομένα (π.χ. επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα), τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τις ελεγκτικές αρχές στο πλαίσιο ελέγχων για αδικαιολόγητο πλουτισμό.

    Ένα επιπλέον «όπλο» στη φαρέτρα του υπουργείου Οικονομικών κατά της φοροδιαφυγής θα αποτελέσει εξάλλου η ανταλλαγή στοιχείων με άλλες χώρες για εισοδήματα και για κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας στο εξωτερικό.

    Εξάλλου, το 2017 αναμένεται να ενταθεί το «κυνήγι» του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και τον καπνό, καθώς δρομολογείται η ανάπτυξη συστήματος για την αξιοποίηση των στοιχείων από τα δίκτυα εισροών-εκροών στο κύκλωμα διακίνησης καυσίμων, καθώς και συστήματος ιχνηλασιμότητας καπνικών προϊόντων από το χωράφι ως τον καταναλωτή.

    Παράλληλα, προβλέπεται η σύσταση Κινητών Ομάδων Ελέγχου σε όλη τη χώρα για την ενίσχυση των επιτόπιων φορολογικών ελέγχων.

    Όμως πέρα από αυτές τις παρεμβάσεις που αφορούν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, δρομολογούνται και άλλες ενέργειες εκσυγχρονισμού της φορολογικής διοίκησης που θα διευκολύνουν τις συναλλαγές των φορολογούμενων με την εφορία. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι η ηλεκτρονικοποίηση συναλλαγών όπως είναι οι μεταβιβάσεις ακινήτων (που εν έτει 2016 γίνονται ακόμα χειρόγραφα…) και η ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών προγραμμάτων για τον αυτόματο συμψηφισμό επιστροφών φόρου με οφειλές προς την εφορία.

    Μεταξύ των ενεργειών που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2016 είναι ακόμα η ανάπτυξη ενός αυτοματοποιημένου συστήματος για την παρακολούθηση των διαδικασιών είσπραξης των οφειλών και η επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την υποστήριξη του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων.

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Με άδεια χέρια φεύγουν οι Θεσμοί από την Αθήνα-Αδιέξοδο στα εργασιακά

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέοι εξοντωτικοί φόροι παντού: σε κινητά, καφέ, τηλεφωνία, ίντερνετ, βενζίνη και ηλεκτρονικό τσιγάρο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τρεις στους τέσσερις Έλληνες καθυστέρησαν να πληρώσουν λογαριασμό τουλάχιστον μια φορά το 2016



    ΣΧΟΛΙΑ