• Business

    Πώς οι Ρώσοι μεγιστάνες έγιναν κατά 8,3 δισ. δολάρια πλουσιότεροι σε μία ημέρα

    • Bloomberg
    Gennady Timchenko, Ρώσος μεγιστάνας

    Gennady Timchenko, Ρώσος μεγιστάνας


    Κόντρα σε όλα τα εμπόδια και παρά τις κυρώσεις, οι Ρώσοι μεγιστάνες ανακτούν μέρος του πλούτου τους.

    Μετά από σχεδόν ένα μήνα αναστολής, οι μετοχές του χρηματιστηρίου της Μόσχας εκτινάχθηκαν, με τον δείκτη αναφοράς MOEX να σημειώνει άνοδο έως και 12%. Ενώ μόνο 33 μετοχές ξεκίνησαν ξανά τις διαπραγματεύσεις, οι Ρώσοι των οποίων οι περιουσίες συνδέονται με αυτές κέρδισαν συνολικά 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index που παρακολουθεί τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν κυρώσεις σε δεκάδες Ρώσους δισεκατομμυριούχους μετά την έναρξη του πολέμου του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας. Τα περιουσιακά στοιχεία ορισμένων που βρίσκονται στις συγκεκριμένες περιοχές έχουν κατασχεθεί, ενώ άλλοι έσπευσαν να τα μεταφέρουν όσο είχαν την ευκαιρία. Αλλά για τους 10 μεγιστάνες των οποίων οι μετοχές άρχισαν και πάλι να διαπραγματεύονται, τα κέρδη της αγοράς ενίσχυσαν τις περιουσίες τους.

    Ο Vladimir Potanin, ο Leonid Mikhelson και ο Gennady Timchenko αύξησαν την περιουσία τους κατά περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια την Πέμπτη.

    Ο Timchenko βρέθηκε στον κατάλογο των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου -και των ΗΠΑ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 – αν και οι Potanin και Mikhelson δεν είναι.

    Τα κέρδη της Πέμπτης αντιστάθμισαν εν μέρει τις απώλειες κατά 33% που σημείωσε το χρηματιστήριο της Μόσχας στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

    Πριν από τη διακοπή των συναλλαγών, οι 23 μεγιστάνες που ανήκουν στους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου είχαν περισσότερα από 316 δισεκατομμύρια δολάρια συνολική περιουσία, μειωμένη κατά 58 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια βάση.

    Οι 33 μετοχές που ξανάρχισαν τις διαπραγματεύσεις στο χρηματιστήριο της Μόσχας είχαν ορισμένους περιορισμούς που βοήθησαν στην ενίσχυση της αγοράς: οι ξένοι δεν είχαν τη δυνατότητα να πουλήσουν τις μετοχές τους και οι ανοικτές πωλήσεις απαγορεύτηκαν.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ποιοι είναι οι ολιγάρχες της Ρωσίας και κατά πόσο μπορούν να επηρεάσουν τον Πούτιν;

    Γαλλία: Δέσμευσε ή κατέσχεσε πόρους ολιγαρχών της Ρωσίας αξίας 850 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ