• Business

    Πώς η επένδυση στην ηλεκτροκίνηση ενισχύει την METRO – Γιατί αποκτά συγκριτικό πλεονέκτημα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Αριστοτέλης Παντελιάδης, διευθύνων σύμβουλος My Market και METRO


    Στο «μέλλον της αυτοκίνησης» στοχεύει η απόφαση του ομίλου METRO της οικογένειας Παντελιάδη να επενδύσει στη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (Charge plus).

    Παρ’ ότι η ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο, θεωρείται πως θα γνωρίσει σημαντική ανάπτυξης τις επόμενες δεκαετίες και κάποια στιγμή θα φθάσει να παίζει κυρίαρχο ρόλο στις μετακινήσεις κυρίως γιατί είναι μια «καθαρή ενέργεια» φιλική στο περιβάλλον.

    Την ηλεκτροκίνηση εξάλλου προωθεί η κυβέρνηση, θέτοντας ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Μεταφορών επιδιώκει 1 στα 3 αυτοκίνητα που θα τίθενται σε κυκλοφορία σε δέκα χρόνια από σήμερα να είναι ηλεκτρικά. Στο πλαίσιο αυτό, σκοπεύει να δώσει γενναία κίνητρα για την αντικατάσταση του στόλου αυτοκινήτων με ηλεκτρικά οχήματα.

    Όπως αναφέρει στο mononews.gr o Διευθυντής Ενέργειας, Περιβάλλοντος & Εγκαταστάσεων της METRO AEBE, Σταύρος Αναγνωστάτος, η εγκατάσταση 320 φορτιστών σε 160 καταστήματα My market και METRO Cash & Carry σε όλη την Ελλάδα θα καλύψει τις μελλοντικές ανάγκες των καταναλωτών και ταυτόχρονα «θα δώσει συγκριτικό πλεονέκτημα στα καταστήματα της εταιρείας, προσφέροντας ένα πρόσθετο λόγο για την επιλογή τους».

    «Στόχος μας, όπως λέει ο κ. Αναγνωστάτος, «είναι η κάλυψη της ανάγκης του πελάτη όσο αυτή δημιουργείται» και τονίζει πως στην METRO θέλουν να είναι «πρωτοπόροι στην ανάπτυξη ενός τόσο μεγάλου δικτύου σε έναν χώρο που ο πελάτης ούτως ή άλλως αφήνει το αυτοκίνητό του για αρκετή ώρα».

    Στα σχέδια της εταιρείας είναι ανάλογα με την επισκεψιμότητα και τη χρήση του δικτύου, η παροχή περισσότερων υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα οι συνδρομητικές υπηρεσίες φόρτισης οχημάτων εταιρικών στόλων. «Θα εκμεταλλευτούμε όποιες ευκαιρίες προκύψουν στο μέλλον, ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών μας και τις εξελίξεις της τεχνολογίας», σημειώνει χαρακτηριστικά το στέλεχος της METRO δείχνοντας τη δέσμευση αλλά και τη σημασία που αποδίδεται στο project.

    Κλείνοντας ο κ. Αναγνωστάτος σημειώνει πως η επένδυση γίνεται από κοινού με την Eneres Cpm, η οποία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη και διαχείριση υποδομών φόρτισης. Αποφεύγει να δώσει λεπτομέρειες για το κόστος και τα κεφάλαια που θα διατεθούν, ωστόσο τονίζει πως πρόκειται για μια σημαντική επένδυση η οποία περιλαμβάνει δέσμευση χώρου σε 160 καταστήματα (με προοπτική αύξησής του ανάλογα με τη ζήτηση), εγκατάσταση των φορτιστών και συνεχή συντήρησή τους για 7 χρόνια, καθώς και το ειδικό app για την εξυπηρέτηση του πελάτη.

    Το δίκτυο Charge plus θα παρέχει τη δυνατότητα φόρτισης σε ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα και θα είναι διαρκώς αναπτυσσόμενο, προσφέροντας καινοτόμες υπηρεσίες. Το πλάνο θα ξεκινήσει άμεσα και θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις: α) 80 φορτιστές σε μεγάλες πόλεις & κεντρικούς οδικούς άξονες, β) 80 φορτιστές σε αποκεντρωμένα σημεία της χώρας και γ) 160 φορτιστές με στόχο την επίτευξη πανελλαδικής κάλυψης.

    Η πρώτη και δεύτερη φάση θα ολοκληρωθούν εντός του 2021, ενώ η τρίτη φάση μέσα στο 2022.

    Οι «έξυπνοι» fast-charging φορτιστές που θα εγκατασταθούν στα My market και τα METRO Cash & Carry, θα μπορούν να εξυπηρετήσουν οποιονδήποτε τύπο οχήματος, είτε πρόκειται για αμιγώς ηλεκτρικό (BEV), είτε για plug-in υβριδικό (PHEV). Πρόκειται για φορτιστές τελευταίας τεχνολογίας, ισχύος 22 KW οι οποίοι θα επιτυγχάνουν φόρτιση έως 50% για τα αμιγώς ηλεκτρικά και έως 100% για τα υβριδικά, σε μιάμιση ώρα.

    Έτσι, οι πελάτες των καταστημάτων θα μπορούν να φορτίζουν το αυτοκίνητό τους, ενώ κάνουν τα ψώνια τους. Στο δίκτυο Charge Plus, οι πελάτες της METRO θα μπορούν πολύ εύκολα να συνδέουν και να φορτίζουν το όχημά τους χρησιμοποιώντας την ειδική εφαρμογή στο κινητό τους ή σκανάροντας την ειδική κάρτα στον σταθμό φόρτισης, να εντοπίζουν τα πλησιέστερα διαθέσιμα σημεία φόρτισης του δικτύου και να κάνουν κράτηση του σημείου φόρτισης για το διάστημα που θα κάνουν τα ψώνια τους.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ