• Business

    Πώς χτίζουν Θεοδωρόπουλος – Ταμβακάκης την κοινή τους επένδυση

    • Άννα Διανά
    Σπύρος Θεοδωρόπουλος-Αποστόλος Ταμβακάκης

    Σπύρος Θεοδωρόπουλος-Αποστόλος Ταμβακάκης


    Στο επόμενο βήμα μετά την επένδυση που έκαναν από κοινού στην Ελληνικοί Χυμοί προχώρησαν ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος και ο Αποστόλος Ταμβακάκης, που διαχειρίζεται το EOS Capital.

    Με όχημα την Juice Invest που σύστησαν το περασμένο καλοκαίρι η Bespoke SGA Holdings  του Σπύρου Θεοδωρόπουλου και EOS Hellenic Renaissance Fund, που διαχειρίζεται η EOS Capital Partner, προχώρησαν στην εξαγορά της Ελληνικοί Χυμοί ΑΒΕΕ.

    Λίγους μήνες μετά και λίγο πριν την εκπνοή του 2022 οι δύο εταιρείες συγχωνεύτηκαν με απορρόφηση της Juice Invest από την Ελληνικοί Χυμοί.

    H συμμετοχή των δύο στη νέα εταιρεία

    Στη νέα εταιρεία που προέκυψε από τη συγχώνευση η Bespoke SGA Holdings κατέχει το 51% και η EOS το  49%.

    Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της Juice Invest AE, που  ιδρύθηκε με σκοπό την άμεση και έμμεση απόκτηση διατήρηση ή πώληση συμμετοχών σε ημεδαπές ή και σε αλλοδαπές επιχειρήσεις με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 24,6 εκατ. ευρώ. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ήταν ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος και αντιπρόεδρος ο Απόστολος Ταμβακάκης.

    Όπως προκύπτει από την έκθεση αποτίμησης  της PwC, που προηγήθηκε της συγχώνευσης η συμμετοχή της Juice Invest σε θυγατρικές, ήτοι στην Ελληνικοί Χυμοι, ήταν ύψους 47 εκατ. ευρώ. Οι δανειακές υποχρεώσεις της Juice Invest ήταν 24,8 εκατ. ευρώ και προήλθαν από ομολογιακό δάνειο 25 εκατ. ευρώ από την Alpha Τράπεζα ΑΕ που χρησιμοποιήθηκε για την εξαγορά της Ελληνικοί χυμοί. Εκδόθηκε την 31η Αυγούστου 2022 με αποπληρωμή έπειτα από  15 δόσεις έως το 2031.

    Η αποτίμηση της εταιρείας, που συνέστησαν οι δύο επιχειρηματίες, κατά την 30η Σεπτεμβρίου κυμαινόταν μεταξύ 44, 4 εκατ. ευρώ και 52,2 εκατ. ευρώ. Η καθαρή θέση της Juice Invest με βάση την έκθεση αποτίμησης που έκανε η PWC ήταν στο 24,5 εκατ. ευρώ.

    Η διεθνοποίηση της Hellenic Juices S.A.

    Για την ολοκλήρωση της αποτίμησης η Ελληνικοί Χυμοί εκπόνησε  business plan σχετικά με την εξέλιξη βασικών χρηματοοικονομικών μεγεθών για την περίοδο 1/10/22 έως 31/12/26.

    Στην Ελληνικοί Χυμοί πρόεδρος είναι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αντιπρόεδρος ο Απόστολς Ταμβακάκης και διευθύνων σύμβουλος ο Δημήτρης Κορκοντζέλος με θητεία έως τις 31/08/2025.

    Η αλλαγή του καταστατικού της Ελληνικοί Χυμοί με την προσθήκη του διακριτικού τίτλου της εταιρείας για συναλλαγές στο εξωτερικό ως Hellenic Juices S.A. δείχνει και την κατεύθυνση. Η εξωστρέφεια είναι το πρώτο συστατικό για την διεθνοποίηση μιας εταιρείας και τη διεύρυνση του οικονομικού αποτυπώματός της και εν τέλει της υπεραξίας της. Η βιομηχανία Ελληνικοί Χυμοί ήταν η πρώτη επένδυση του Σπύρου Θεοδωρόπουλου μετά την ολοκλήρωση του χρυσοφόρου deal με την πώληση της Chipita στη Mondelez και ακολούθησε η εξαγορά της Εδεσμα- Αμβροσία και η απόκτηση του 45% της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ.

    Η βιομηχανία Ελληνικοί Χυμοί ιδρύθηκε στη Λάρισα το 2003 από τον Γιώργο Τζήκα και τον Αλέξανδρο Μιχαηλίδη. Αποτελεί τον βασικό πάροχο σε PL χυμούς της συντριπτικής πλειονότητας των ελληνικών αλυσίδων super market, ενώ είναι γνωστή στην ελληνική αγορά για τα brands, Viva και Belo και Viva Slim. Μεταξύ των προϊόντων που παράγει είναι συσκευασμένοι χυμοί πορτοκάλι, μήλο, ανανάς, γκρέιπφρουτ, ρόδι και αρκετοί ακόμη.

    Διαθέτει εγκαταστάσεις 13.500 τ.μ. καθώς και ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο 5.600 τ.μ. στη Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας, σε ιδιόκτητο χώρο 20 στρεμμάτων. Διατηρεί τέσσερις γραμμές παραγωγής με δυνατότητα εξαγωγής 34.000 κουτιών ανά ώρα.

    Εντός του 2021 έγιναν επενδύσεις αξίας περίπου 4.5 εκατ. ευρώ ενώ μέχρι το τέλος του 2022 η εταιρεία είχε προγραμματίσει επενδύσεις ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Μάλιστα στην εκπνοή του 2021, το επενδυτικό της σχέδιο για επέκταση της δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας κατά 168 κ.μ. ανά ώρα έλαβε το πράσινο φως για την υπαγωγή του στον Αναπτυξιακό Νόμο. Πρόκειται για μια επένδυση συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους 5.787.176 ευρώ.

    Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία ο κύκλος εργασιών της εταιρίας το έτος 2021 ανήλθε στα 25,358 εκατ. ευρώ  από 22,629 εκατ. ευρώ το 2022 Τα μικτά κέρδη έφτασαν το ποσό των 6.379 ευρώ  το 2021 και τα καθαρά κέρδη στα 3,575 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Cenergy: Η Hellenic Cables αναλαμβάνει την κατασκευή υπογείων καλωδίων για τον ΑΔΜΗΕ

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Πράσινο φως στο ενημερωτικό της Πειραιώς για δημόσια πρόταση στη MIG



    ΣΧΟΛΙΑ