• Business

    Πώς απλοποιείται η διαδικασία για την αδειοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

    ΟΑΕΔ - Google: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα κατάρτισης για start-ups

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας


    Να περιορίσει δραστικά το χρόνο που απαιτείται για την αδειοδότηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) φιλοδοξεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τις ρυθμίσεις που έχει συμπεριλάβει σε νομοσχέδιο το οποίο θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση σήμερα (ή το αργότερο αρχές της άλλης εβδομάδας).

    Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης σήμερα η αδειοδότηση για έργα ΑΠΕ διαρκεί 3-4 έτη για φωτοβολταϊκά και 6-8 έτη για αιολικά. Μόνο για την Άδεια Παραγωγής, το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, χρειάζονται 18-24 μήνες μέχρι να εκδοθεί από τη ΡΑΕ (με απόφαση Ολομέλειας). Από την Άδεια Παραγωγής μέχρι τη Σύμβαση Πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος με το ΔΑΠΕΕΠ απαιτούνται 29 βήματα.

    Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στη Ρυθμιστική Αρχή άνω των 1800 αιτήσεων (περίπου 29 GW) για έκδοση Άδειας Παραγωγής και αξιολογούνται ακόμα αιτήσεις του 2018.

    Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν:

    1. Άμεση μείωση χρόνων αδειοδοτήσεων: Αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής με την Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας. Δεν θα απαιτείται έκδοση απόφασης της Ολομέλειας της ΡΑΕ. Η Βεβαίωση θα προκύπτει μετά από μια σύντομη και αυτοματοποιημένη διαδικασία ελέγχου της αίτησης, με μείωση στο ελάχιστο των δικαιολογητικών που απαιτούνται. Το νέο αδειοδοτικό πλαίσιο θα αφορά τόσο τις νέες αιτήσεις όσο και τις εκκρεμείς με στόχο την εκκαθάριση σε χρονικό διάστημα λίγων μηνών των συσσωρευμένων εκκρεμών αιτήσεων.
    2. Νέα διαδικασία με ειδικό πληροφοριακό σύστημα: Δημιουργείται το Ηλεκτρονικό Μητρώο ΑΠΕ που θα υποστηρίξει τη νέα διαδικασία αδειοδότησης. Θα επικοινωνεί με τα πληροφοριακά συστήματα των άλλων εμπλεκόμενων φορέων (πχ υπηρεσίες περιβάλλοντος) και τους Διαχειριστές Δικτύων (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ). Στο μεσοδιάστημα χρησιμοποιείται και αναβαθμίζεται το υφιστάμενο πληροφοριακό σύστημα της ΡΑΕ, ώστε να εκκαθαριστούν ταχύτερα οι εκκρεμείς αιτήσεις.
    3. Κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής Τέλους Διατήρησης από 1.1.2020.

    Στο εξής εφάπαξ καταβολή Ειδικού Τέλους υπέρ ΕΛΑΠΕ (ευρώ / ΜW) για την έκδοση της Βεβαίωσης.

    1. Συγκεκριμένα χρονικά ορόσημα για τους κατόχους της Βεβαίωσης, ώστε όσο «γρήγορα» αποκτούν το δικαίωμα για παραγωγή ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ τόσο «γρήγορα» να το χάνουν αν δεν προχωρούν την ωρίμανση του έργου τους. Η παρέμβαση συνοδεύει και λειτουργεί παράλληλα με την απλοποίηση στην περιβαλλοντική αδειοδότηση.

    Σε 2η φάση θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις στα επόμενα στάδια της διαδικασίας μέχρι την Σύμβαση Πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος. Στόχος είναι στο τέλος του 2021 οι επενδύσεις σε ΑΠΕ να αδειοδοτούνται σε 2 χρόνια (+1 για εξαιρετικές περιστάσεις – Οδηγία 2018/2001).



    ΣΧΟΛΙΑ