• Business

    Πόλυς Χατζηιωάννου (Safe Bulkers): Ζημιές στο πρώτο τρίμηνο και νέες μακροχρόνιες συμφωνίες ναύλωσης

    Πόλυς Χατζηιωάννου


    Στο “κόκκινο” βρέθηκαν τα αποτελέσματα της ναυτιλιακής Safe Bulkers, του εφοπλιστή Πόλυ Χατζηιωάννου, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, καθώς επηρεάστηκαν από τα αυξημένα έξοδα ταξιδιού και τη μείωση των εσόδων.

    Ειδικότερα, η εταιρεία εμφάνισε ζημιές 9,9 εκατ. δολαρίων έναντι κερδών 5,4 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.  Τα καθαρά έσοδα υποχώρησαν κατά 5% και διαμορφώθηκαν στα 45,7 εκατ. δολάρια έναντι 48,3 εκατ. δολαρίων στο ίδιο τρίμηνο του 2019, γεγονός που οφείλεται στις αναταραχές του εμπορίου λόγω της πανδημίας.

    Τα έξοδα ταξιδιών αυξήθηκαν στα 13,2 εκατ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2020, έναντι 3 εκατ. δολ. την αντίστοιχα περυσινή περίοδο.

    Ο πρόεδρος της εταιρείας Λουκάς Μπαρμπαρής, σχολίασε μεταξύ άλλων: “Η εταιρεία μας είναι κατά προετοιμασμένη για αυτή την πανδημία, με ρευστότητα στις 29 Μαΐου 2020 ύψους 127,2 εκατ. δολαρίων, “σφιχτά” λειτουργικά χαρακτηριστικά, ομαλό προφίλ χρέους για τα επόμενα δύο χρόνια, δυνατότητα εξασφάλισης μακροχρόνιων ναυλώσεων που παρέχουν προοπτική για τις μελλοντικές ταμειακές ροές”.

    Η ναυτιλιακή πραγματοποιεί κινήσεις τόσο στη spot αγορά όσο και στις μακροχρόνιες ναυλώσεις, ανάλογα με τις εκτιμήσεις της για τις συνθήκες της αγοράς.

    Κατά το πρώτο τρίμηνο 2020, η εταιρεία διατήρησε το μεγαλύτερο μέρος του στόλου της στη spot αγορά.

    Ωστόσο, το Μάιο έκλεισε συμφωνίες ναύλωσης διάρκειας πέντε ετών για τρία πλοία Panamax, χωρίς scrubbers,  με ακαθάριστα ημερήσια ναύλα 11,750 δολ. για τα δύο πρώτα χρόνια. Τα επόμενα τρία χρόνια τα ακαθάριστα ημερήσια ναύλα θα καθορίζονται σύμφωνα με την πορεία του Baltic Exchange Kamsarmax Index.

    Παράλληλα η ναυτιλιακή έκλεισε συμφωνία ναύλωσης διάρκειας 11 έως 13 μηνών για ένα post-panamax του στόλου της, ενώ και σε αυτή την περίπτωση τα ημερήσια ναύλα θα διαμορφώνονται με βάση την πορεία του δείκτη Baltic Exchange Kamsarmax Index (BPI-82 5TC).

    Από τις παραπάνω συμφωνίες η Safe Bulkers αναμένει ότι τα ακαθάριστα έσοδα της θα κυμανθούν, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα του δείκτη BPI-82 5TC, στα 54,7 εκατ. δολάρια.

    Ο στόλος της ναυτιλιακής αποτελείται από τέσσερα capesizes, 13 post-panamaxes, 10 kamsarmaxes και 14 panamaxes.

    Κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, η μετοχή της Safe Bulkers στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε στα 1,40 δολάρια με κέρδη 6,06%.



    ΣΧΟΛΙΑ