Business

Πολυχρόνης Γριβέας: Πωλείται ο Αστέρας όπως είναι επιπλωμένος…και ανακαινισμένος!

Πολυχρόνης Γριβέας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛΤΑ


Εν αναμονή της έγκρισης του νέου χωροταξικού σχεδίου από το Συμβούλιο της Επικρατείας βρίσκεται η διοίκηση του ξενοδοχείου «Astir Palace» ενώ την ίδια στιγμή κρίνεται απαραίτητη η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αλλά και η συμμετοχή του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου με εισφορά του ακινήτου.

Στην προσεχή γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, στις 8 Ιουλίου, αναμένεται να ληφθεί απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κατάργηση του δικαιώματος υπέρ των παλαιών μετόχων αλλά και για την συμμετοχή εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και τα δυο αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την έγκριση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου (ΕΣΧΑΔΑ) από το ΣτΕ προκειμένου να προχωρήσει η πώληση της εταιρίας «Αστηρ Παλλας Βουλιαγμένης» στο αραβο-τουρκικό σχήμα «Apollo Investment HoldCo».

Εν τω μεταξύ, η διοίκηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος, υποδέχθηκε την καλοκαιρινή περίοδο, με καινούργιες premium υπηρεσίες και υποδομές -όπως η δυνατότητα ημερήσιας πρόσβασης στο Platinum Lounge για τους πελάτες και άλλων αθηναϊκών ξενοδοχείων και το ανακαινισμένο Astir Tennis Club. Ειδικότερα, όπως είχε προαναγγείλει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Αστέρας Παλλάς Βουλιαγμένης» «έχουμε προχωρήσει σε εσωτερικές βελτιώσεις στα δωμάτια των ξενοδοχείων μας, κυρίως στον περιβάλλοντα χώρο και στις υποδομές για εξωτερικές δραστηριότητες, με ιδιαίτερη έμφαση στο παράλιο μέτωπο του συγκροτήματος».

Τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πρόταση που έχει καταθέσει η διοίκηση της εταιρίας προς τους μετόχους, εν΄όψη της γενικής συνέλευσης στις 8 Ιουλίου, και στην οποία γίνεται λόγος για «μη ικανοποιητικά αποτελέσματα τα τελευταία έτη» με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα για μια ουσιαστική αναβάθμιση του ξενοδοχείου. Από την μια πλευρά η διοίκηση της εταιρίας, δια στόματος του κ.Πολυχρόνη Γριβέα, εκφράζει την αισιοδοξία της για την σημαντική αύξηση επισκεπτών στο ξενοδοχείο και προαναγγέλει (σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή στις 12/4/2016) ανακαινίσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό του ξενοδοχείου και απο την άλλη, με την πρότασή της προς τους μετόχους, περιγράφει με «ζοφερά χρώματα» την υφιστάμενη κατάσταση που βιώνει η εταιρία, ζητώντας απεγνωσμένα να εγκρίνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να προχωρήσει η πώληση της εταιρίας.

asteras 3

Οι αποφάσεις στην γ.σ.

Ειδικότερα, κατά τη προσεχή γενική συνέλευση των μετόχων πρόκειται να ληφθεί η απόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας με εισφορά σε είδος, κατά ποσό 51,667 εκατ.ευρώ με την έκδοση 17.222.516 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας, ονομαστικής αξίας 3 ευρώ, τις οποίες θα αναλάβει αποκλειστικά το ΤΑΙΠΕΔ έναντι της εισφοράς ακινήτων του, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων της εταιρείας. Η διαφορά μεταξύ τιμής διάθεσης και ονομαστικής αξίας, ανερχόμενη συνολικά σε ποσό 34,532 εκατ. ευρώ, θα αχθεί σε αποθεματικό υπέρ το άρτιο.

Παράλληλα, στη γ.σ. των μετόχων αναμένεται να ληφθεί απόφαση για τη συνέχιση ή διακοπή των κρατήσεων μετά τον Οκτώβριο του 2016.

logo asteras

Το ειδικό χωροταξικό

Η έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ, που καλύπτει τις νέες επενδύσεις αναβάθμισης του τουριστικού συγκροτήματος, αποτελεί, προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με το αραβό-τουρκικό επενδυτικό σχήμα που έχει προσφέρει 400 εκατ. ευρώ για το 90% της εισηγμένης. Το επενδυτικό σχήμα «Apollo Investment HoldCo», μετά την απόρριψη του πρώτου ΕΣΧΑΔΑ από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) συμφώνησε να παραμείνει υπό την προϋπόθεση πως το ΣτΕ θα εγκρίνει νέο χωροταξικό σχέδιο. Το συγκεκριμένο σχέδιο υπεβλήθη πρόσφατα στο ανώτατο δικαστήριο.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης», «τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών της λειτουργίας του ξενοδοχειακού συγκροτήματος της εταιρείας μας δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως ικανοποιητικά. Γιατί αφενός μεν η εταιρεία μας δεν διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια για μία ουσιαστική αναβάθμιση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος. Αφετέρου δε η αξιοποίηση του όμορου ακινήτου, που έχει μισθώσει η εταιρεία μας από την επικαρπώτριά του και βασική μέτοχό μας Εθνική Τράπεζα προσκρούει και αυτή στην έλλειψη των αναγκαίων κεφαλαίων, αλλά και στον σύντομο χρονικό ορίζοντα εκμετάλλευσης του ακινήτου, με δεδομένο ότι η επικαρπία στην ΕΤΕ και η μίσθωση στην εταιρεία λήγουν το 2029. Επιπλέον, ως αρνητικός παράγωντας καταγράφεται το υφιστάμενο σήμερα νομικό πλαίσιο, που ουσιαστικά δεν επιτρέπει την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου παρά μόνο με την κατασκευή και λειτουργία και άλλου ξενοδοχείου».

asteras 4

Στην έκθεση υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο αξιοποίησης που είχε συμφωνήσει η Εθνική Τράπεζα με το ΤΑΙΠΕΔ, προβλέπεται ότι ο ΕΟΤ, στον οποίο ανήκε η ψιλή κυριότητα του ακινήτου ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ. Επιπλέον, το ελληνικό δημόσιο θα μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ πρόσθετη έκταση συνολικού εμβαδού περίπου 14 στρεμμάτων. Η Εθνική Τράπεζα θα παραιτηθεί από την επικαρπία επί του ακινήτου ΤΑΙΠΕΔ και έτσι το ΤΑΙΠΕΔ θα αποκτήσει την πλήρη κυριότητα επί του ακινήτου αυτού. Η παραίτηση αυτή «θα λάβει χώρα αμέσως πριν από τη μεταβίβαση της κυριότητας του Ακινήτου ΤΑΙΠΕΔ στην εταιρεία μας». Το ΤΑΙΠΕΔ θα μεταβιβάσει την κυριότητα ακινήτου στην «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης» προς κάλυψη αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της με εισφορά σε είδος. Ως αντάλλαγμα το ΤΑΙΠΕΔ θα αποκτήσει μετοχές της εισηγμένης.

Ηδη, το ελληνικό δημόσιο μεταβίβασε στο ΤΑΙΠΕΔ την ψιλή κυριότητα του ακινήτου ΤΑΙΠΕΔ, ψηφίστηκε δε διάταξη νόμου, με την οποία μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ η κυριότητα και των υπολοίπων 14 στρεμμάτων.

Για τα τρία αυτά ακίνητα (το ακίνητο της εταιρίας, ακίνητο ΤΑΙΠΕΔ και την πρόσθετη έκταση των 14 στρεμμάτων που θα αποκτήσει το Ταμείο) συντάχθηκε και «θα εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα κοινό ΕΣΧΑΔΑ, που θα καθορίζει τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης του ενιαίου πλέον ακινήτου. Με τον τρόπο αυτό, θα πραγματοποιηθεί η ορθολογικότερη αξιοποίηση του ενιαίου ακινήτου. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η έγκριση ΕΣΧΑΔΑ δεν θα ήταν δυνατή, αν αυτό αφορούσε αποκλειστικά τα ακίνητα της εταιρείας, καθώς η έγκριση ΕΣΧΑΔΑ προβλέπεται μόνο για ακίνητα του Δημοσίου». Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Εθνική και το ΤΑΙΠΕΔ θα μεταβιβάσουν το σύνολο των μετοχών τους της «Αστηρ Παλλάς Βουλιαγμένης» στο νέο επενδυτικό σχήμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

http://www.mononews.gr/o-polemos-sinechizetai-giati-i-microsoft-katigori-ton-chrome-tis-google/54929


ΣΧΟΛΙΑ