Σε κλίμα άνευ προηγουμένου έντασης και με φόντο τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις που φέρνει η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στο προσκήνιο των ΗΠΑ, διεξάγονται οι εκλογές για τη νέα ηγεσία του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Το διακύβευμα δεν αφορά μόνο την εσωτερική ισορροπία του Επιμελητηρίου, αλλά και τη θεσμική εκπροσώπηση της χώρας στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στον διατλαντικό άξονα. Με τους δύο βασικούς διεκδικητές – τον αντιπρόεδρο Γιάννη Σαρακάκη και τον γενικό γραμματέα Αλέξανδρο Κωστόπουλο – να δίνουν αγώνα δρόμου, λίγα 24ωρα πριν την κάλπη, η εκλογική αναμέτρηση έχει μετατραπεί σε σκληρή αναμέτρηση θέσεων και προτάσεων αλλά και παρασκηνιακών συγκρούσεων.

1

Οι κάλπες στήνονται στις 30 Ιουνίου, με τους δύο βασικούς διεκδικητές – τον αντιπρόεδρο Γιάννη Σαρακάκη και τον γενικό γραμματέα Αλέξανδρο Κωστόπουλο – να προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα στο τιμόνι του Επιμελητηρίου, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του Νίκου Μπακατσέλου. Καθώς η αντίστροφη μέτρηση κορυφώνεται, πυκνώνουν οι εμφανίσεις, οι επαφές και οι παρεμβάσεις, σε μια εκλογική μάχη που δεν περιορίζεται πια στην κατάθεση θέσεων και προτάσεων. Το παρασκήνιο δείχνει σύγκρουση, καθώς συνέδρια, δηλώσεις και διαδικτυακές τοποθετήσεις λειτουργούν πλέον ως μοχλοί επιρροής με την προεκλογική περίοδο να είναι σε ένα φορτισμένο κλίμα.

Πώς πυροδοτήθηκε η ένταση

Η ένταση που έχει πυροδοτηθεί – και εν μέρει προκληθεί από ερωτήματα κύκλων της αγοράς αναφορικά με τη διασύνδεση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του κ. Σαρακάκη με τις ΗΠΑ και για το αν επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου διαθέτει επαρκή ερείσματα στον αμερικανικό επιχειρηματικό και θεσμικό χώρο – φαίνεται πως λειτούργησε ως καταλύτης για μια σειρά κινήσεων με ξεκάθαρη στόχευση στην ανατροπή των εντυπώσεων.

Στο επίκεντρο των αγωνιωδών προσπαθειών του κ. Σαρακάκη να ανατρέψει την εικόνα που είχε διαμορφωθεί βρέθηκε, όπως είναι γνωστό, η αποστολή επιστολής στα μέλη του Επιμελητηρίου, στην οποία έκανε λόγο για υποβολιμιαία και υποκινούμενα δημοσιεύματα που στοχοποιούν τον ίδιον και το Επιμελητήριο. Επιπλέον, επισκέφτηκε λίγο αργότερα την Ουάσιγκτον,  με ενεργή συμμετοχή στα εγκαίνια του U.S. Office του Επιμελητηρίου και σειρά επαφών υψηλού επιπέδου, όπως με τους Γκας Μπιλιράκη, Κρις Πάππας, Νικόλ Μαλιοτάκη, και προσωπικότητες όπως ο Τζον Κατσιματίδης και ο π. Καρλούτσος. Ενώ σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Linkedin επεσήμανε ότι δεν πήγε για «χειραψίες και τίτλους», αλλά ως πρόσωπο που έχει «χτίσει γέφυρες εμπιστοσύνης με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού εδώ και δεκαετίες». Προσθέτοντας ότι «η AmCham πρέπει να εκπροσωπεί την Ελλάδα με αξιοπιστία και συνέπεια – όχι με ευκαιριακό θόρυβο.» Για αρκετούς, η τοποθέτηση αυτή εκλήφθηκε ως απάντηση στα υπαινικτικά σχόλια που συνόδευσαν την υποψηφιότητά του.

Η παρέμβαση του Γιάννου Γραμματίδη

Ωστόσο, η δημόσια σύγκρουση είχε ήδη πάρει τέτοια έκταση, ώστε να προκαλέσει και την παρέμβαση του επίτιμου προέδρου του Επιμελητηρίου, Γιάννου Γραμματίδη, ο οποίος με δημόσια δήλωσή του μίλησε για «πρωτοφανή αναταραχή που τραυματίζει το κύρος του θεσμού» και κάλεσε σε αποκλιμάκωση.

«Για πρώτη φορά στα 93 χρόνια αδιάλειπτης και επιφανούς λειτουργίας του θεσμού, γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς σε έκταση εσωτερικής όσο και δημόσιας αναταραχής που, δυστυχώς, εκθέτει το Επιμελητήριο και τραυματίζει το κύρος και την εικόνα του, που με κόπο και συνέπεια χτίστηκαν επί σχεδόν έναν αιώνα. Οι εντάσεις, οι προσωπικές επιθέσεις και η συστηματική δημοσιοποίηση θεμάτων που θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με εσωτερική θεσμική διαδικασία, υπονομεύουν τον ενωτικό και εξωστρεφή χαρακτήρα του Επιμελητηρίου και λειτουργούν εις βάρος της αποστολής του» σημειώνει, μεταξύ άλλων, και προσθέτει:

«Καλώ όλους όσοι, συνειδητά ή ασυνείδητα, συμβάλλουν στην όξυνση αυτής της κατάστασης και στην πολιτικοποίηση ενός κατ’ εξοχήν απολιτικού οργανισμού που συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και στην προώθηση των συμφερόντων της επιχειρηματικότητας, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να σταματήσουν άμεσα οποιαδήποτε ενέργεια ή δημόσια τοποθέτηση που εντείνει τη σύγχυση και πλήττει τη συνοχή του θεσμού.

Ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, που το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο οφείλει να αποτελέσει τον δίαυλο θεσμικής επικοινωνίας της χώρας με τη νέα Αμερικανική διοίκηση προς όφελος των συμφερόντων Ελλάδας και ΗΠΑ, επιβάλλεται -όλοι ανεξαιρέτως- να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο το προφίλ και τον σημαντικό ρόλο του Επιμελητηρίου. Οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε την ιστορία, τις αρχές και τις αξίες του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου που είναι το μεγαλύτερο διμερές Επιμελητήριο της Ελλάδας κι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο καινοτόμα Αμερικανικά Επιμελητήρια στην Ευρώπη.  Γεγονός που οφείλεται στις φιλότιμες προσπάθειες των μέχρι και σήμερα διοικήσεών του αλλά και χάρη στην άοκνη δραστηριότητα του έμπειρου προσωπικού του».

Η θητεία στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο

Πάντως και οι  δύο διεκδικητές διαθέτουν μακρά και ενεργή πορεία στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Ο Γιάννης Σαρακάκης συμμετέχει στον θεσμό από το 2007, αρχικά ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, κατόπιν ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και από το 2019 ως αντιπρόεδρος, ενώ έχει διατελέσει και πρόεδρος του Ελληνοσουηδικού Επιμελητηρίου για έξι χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξανδρος Κωστόπουλος έχει περισσότερα από 15 χρόνια συνεχούς παρουσίας στη διοίκηση του Επιμελητηρίου, με τα τελευταία έξι να υπηρετεί ως γενικός γραμματέας. Παράλληλα, είναι ιδρυτής της εταιρείας στρατηγικής επικοινωνίας Foresight, με ενεργό ρόλο στις διατλαντικές σχέσεις και τη δημόσια διπλωματία.

Σύμφωνα με το καταστατικό, τα μέλη του Επιμελητηρίου θα εκλέξουν 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο με τη σειρά του θα αναδείξει τον νέο πρόεδρο και τη διοικούσα επιτροπή.

Διαβάστε επίσης

Χρίστος Δήμας: Έως το τέλος Ιουλίου σε κυκλοφορία τα πρώτα 65 χλμ. του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος

Αγωγή Σόλακ κατά της United Group – Οξύνεται το κλίμα με BC Partners και Σταθόπουλο

Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Ο μετασχηματισμός συνεχίζεται – Θα φτάσουμε σε μέρισμα 1 ευρώ με EBITDA 2,7 δισ.