• Business

    Πλειστηριασμοί: Αρχίζει το κυνήγι των κακοπληρωτών

    τράπεζες


    Από τα περίπου 8 δισ. ευρώ δανείων που ανήκουν στους στρατηγικούς κακοπληρωτές θα αρχίσουν το κυνήγι οι τράπεζες με την απειλή πλειστηριασμών ή πωλήσεων των δανείων σε funds.

    Πρόκειται για δάνεια ιδιωτών που έχουν ως εξασφαλίσεις ακίνητα μεγάλης αξίας ή και επιχειρηματικά με collateral επίσης ακίνητα, τα οποία δεν εξυπηρετούνται παρότι έχει διαπιστωθεί η δυνατότητα των οφειλετών να τα εξυπηρετούν.

    Και η απειλή της εκπλειστηρίασης «πιάνει». Αυτό τουλάχιστον διαπιστώνουν οι τραπεζίτες που είδαν για παράδειγμα σε μία μόνο ημέρα κατά την οποία έγιναν πλειστηριασμοί τους τελευταίους μήνες σε πέντε περιπτώσεις, οι ιδιοκτήτες να προσέρχονται και να τα «διασώζουν» την τελευταία στιγμή πριν βγουν στο σφυρί.

    Ανάλογη είναι η προσδοκία και με την απειλή πώλησης σε funds, επισημαίνουν στο mononews τραπεζικά στελέχη, καθώς τα funds δρουν πολύ γρήγορα ακολουθώντας διαφορετικές διαδικασίες από ό,τι οι τράπεζες.

    Το αμέσως επόμενο διάστημα και μόλις ανοίξουν τα δικαστήρια, οι τράπεζες είναι σε ετοιμότητα να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς ως και 5.000 ακινήτων μεγάλης αξίας – και για παραδειγματισμό,όπως επισημαίνουν, επιχειρηματιών και μεγάλων οφειλετών,δίνοντας το στίγμα και στους υπόλοιπους .

    Αλλωστε μόνο για ακίνητα μεγάλης αξίας, άνω των300 χιλ.ευρώ, έχει νόημα μια διαδικασία εκπλειστηρίασης, τονίζουν.

    Οι strategic defaulters είναι σχεδόν το 20% των δανειοληπτών και αριθμητικά υπολογίζονται σε περίπου 30 χιλιάδες,χωρίς να μπορούν να γίνουν ακριβείς υπολογισμοί αφού αυτή η κατηγορία δανειοληπτών έχει φροντίσει να κρύψει τα πραγματικά οικονομικά της στοιχεία.

    Αρκετοί εξ αυτών έχουν κρυφτεί ακόμη και στο νόμο Κατσέλη, ο οποίος πάντως πλέον έχει γίνει πολύ αυστηρότερος και αφορά μόνο τους πράγματι αδύναμους δανειολήπτες.

    Οσο για τους επιχειρηματίες που κρατούν κατενάτσιο και μένουν στις επιχειρήσεις τους χωρίς να συμβάλλουν στη λύση του προβλήματος, οι πιέσεις θα είναι επίσης άμεσες και σε συνεργασία με τα funds στα οποία θα μεταβιβαστεί η διαχείριση των δανείων.
    Και σε αυτές τις περιπτώσεις τελειώνουν τα ψέμματα αφού οι νέοι διαχειριστές θα αξιοποιήσουν τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που θα είναι έτοιμες εντός του Ιουνίου και θα μπορούν να εξαναγκάζουν σε αποχώρηση τους μάνατζερς και τους μετόχους που δεν γίνονται μέρος της λύσης.

    Τα νομοθετικά εμπόδια έχουν εντοπιστεί και σύμφωνα με τη συμφωνία αξιολόγησης, η κυβέρνηση υποχρεούται να τα άρει ως το τέλος Ιουνίου. Παράλληλα, η συνεργασία μεταξύ τραπεζών, η οποία δεν ήταν δυνατή ως τώρα εξαιτίας των διαφορετικών συμφερόντων κάθε τράπεζας.



    ΣΧΟΛΙΑ