• Business

    Πληρώνουμε… στα τυφλά με πλαστικό χρήμα – Κανείς δεν ξέρει ποιες δαπάνες μετρούν για το αφορολόγητο

    πλαστικό χρήμα κάρτες


    Εδώ και λίγες μέρες έχει τεθεί σε ισχύ η σύνδεση του αφορολογήτου με τις δαπάνες με πλαστικό χρήμα, με τους φορολογούμενους να καλούνται να πραγματοποιήσουν φέτος όσο το δυνατόν περισσότερες αγορές με κάρτες, προκειμένου να γλιτώσουν το πρόστιμο του 22% με το οποίο θα βρεθούν αντιμέτωποι αν δεν καλύψουν το απαιτούμενο ποσό.

    Ωραία λοιπόν, οι καταναλωτές έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν τις αγορές τους με κάρτες, ακόμα και από το σούπερ μάρκετ ή και από το περίπτερο, έχοντας ήδη “μυηθεί” στο πλαστικό χρήμα τον προηγούμενο ενάμισι χρόνο στην πλειοψηφία τους, λόγω των capital controls. Όμως οι δαπάνες αυτές είναι… στον αέρα, αφού αν και έχει ήδη μπει το νέο έτος, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμα δώσει διευκρινίσεις για πολλά σημαντικά ζητήματα γύρω από το πώς “χτίζεται” το αφορολόγητο, με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιες και πόσες δαπάνες πρέπει να κάνει με κάρτα.

    Για παράδειγμα, κανείς δεν ξέρει αν για το “χτίσιμο” του αφορολογήτου προσμετρώνται οι δαπάνες σε σούπερ μάρκετ, πρατήρια βενζίνης, ή σε ΔΕΚΟ, ή αν υπάρχουν δαπάνες που θα εξαιρούνται από το μέτρο, όπως γινόταν με τη συλλογή αποδείξεων, από την οποία είχαν εξαιρεθεί π.χ. οι αγορές σε σούπερ μάρκετ.

    Παράλληλα, η αποδοχή πλαστικού χρήματος δεν είναι ακόμη υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις (θα είναι από την 1η Φεβρουαρίου), και επομένως σε αρκετές περιπτώσεις οι καταναλωτές αναγκάζονται να πληρώσουν με μετρητά.

    Εξάλλου, ασαφές παραμένει το τι ισχύει για τα ζευγάρια: θα πρέπει και οι δύο σύζυγοι να συγκεντρώνουν ατομικά δαπάνες με πλαστικό χρήμα για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο ή μετράει το οικογενειακό εισόδημα; Αυτό που προκύπτει από το κείμενο του σχετικού νόμου είναι το πρώτο, ωστόσο αναμένεται να διευκρινιστεί σαφέστερα από το υπουργείο Οικονομικών προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

    Άγνωστο παραμένει επίσης το πότε θα βγει στον “αέρα” η διαδικτυακή πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούν οι πολίτες να δουν ανά πάσα στιγμή ποιες και πόσες από τις δαπάνες που έχουν κάνει προσμετρώνται για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

    Ένα ακόμα “σκοτεινό” σημείο είναι το ποιοι εξαιρούνται από την υποχρέωση δαπανών με πλαστικό χρήμα, και θα πρέπει να συλλέγουν αποδείξεις. Αν και έχει ανακοινωθεί ότι θα εξαιρούνται οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών και οι ανάπηροι άνω του 80%, καθώς και οι κρατικοί υπάλληλοι που εργάζονται στο εξωτερικό και όσοι είναι έγκλειστοι σε ιδρύματα και φυλακές, δεν είναι σαφές τι θα γίνει με τους κατοίκους απομονωμένων περιοχών και τους στρατευμένους, καθώς οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις εκκρεμούν.

    Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι, για να χτίσουν το αφορολόγητο, θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τους ως εξής:

    – ποσοστό 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
    – ποσοστό
    15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.
    – ποσοστό
    20% για εισόδημα από 30.000,01.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σε σύγχυση λογιστές και 1.000.000 «μπλοκάκηδες» – Όλη η αλήθεια με τις εισφορές

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Δεν έχουν τέλος τα βάσανα των εμπόρων: Φόροι και εισφορές ξεπερνούν το 60% των εισοδημάτων τους

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Focus: Σχεδόν καμία πρόοδος στο πεδίο της ελληνικής οικονομίας



    ΣΧΟΛΙΑ