• Business

    Πλήγμα 160 δισ. δολ. για τα πολυτελή brands λόγω Κίνας

    • Bloomberg


    Bουτιά σημειώνουν σήμερα οι μετοχές του κλάδου ειδών πολυτελείας καθώς κορυφώνονται οι ανησυχίες για την μείωση της καταναλωτικής ζήτησης στην Κίνα. Οι αθρόες ρευστοποιήσεις συνεχίζονται εδώ και αρκετές ημέρες με αποτέλεσμα οι εταιρίες ειδών πολυτελείας να χάσουν περίπου 160 δισ. δολ. της χρηματιστηριακής τους αξίας συνολικά από τις αρχές του μήνα.

    Οι πιέσεις συνεχίστηκαν και μετά τη δήλωση του ιταλικού ομίλου Ermenegildo Zegna, ότι οι Κινέζοι καταναλωτές ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές του τους τελευταίους μήνες λόγω και του αντίκτυπου του εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Μάλιστα, η διοίκηση της εταιρίας ένδυσης υποστήριξε ότι αναμένει επιβράδυνση της ζήτησης για πολυτελή αγαθά στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

    Οι πωλήσεις μετοχών παρατηρήθηκαν κατά κύριο λόγο στην αγορά του Χονγκ Κονγκ, με τον τίτλο της Prada να υποχωρεί κατά 6,4%, της L’Occitane International SA να χάνει ποσοστό 3,5%. Η μετοχή της LVMH στο Παρίσι υποχώρησε κατά 1,3%.

    Σημειώνεται ότι και την περασμένη εβδομάδα οι μετοχές των LVMH, Tiffany & Co. και άλλων πολυτελών εμπορικών σημάτων, υποχώρησαν με αφορμή την είδηση ότι Κινέζοι αξιωματούχοι πραγματοποιούν ελέγχους στα σύνορα για να εντοπίσουν τους ταξιδιώτες που φέρνουν στη χώρα πολυτελή αγαθά. Ο δείκτης S&P Global Luxury έχει καταγράψει απώλειες 11% αυτό το μήνα, με τη συνολική χρηματιστηριακή αξία των εταιριών που τον απαρτίζουν να μειώνεται κατά 1,44 τρισ. δολ.

    Σε συνέντευξη του στην Σαγκάη, ο CEO της Ermenegildo Zegna, τόνισε ότι η η εταιρία σχεδιάζει ένα πιο συντηρητικό πλάνο επένδυσης στην Κίνα για την επόμενη χρονιά λόγω της αναμενόμενης μείωσης της ζήτησης. Παράλληλα, επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι ο εμπορικός πόλεμος επηρεάζει την κατανάλωση, δεν έχει μεγάλο αντίκτυπο στην παραγωγή της εταιρίας, η οποία κατευθύνεται κατά κύριο λόγο στην Ιταλία και την Ευρώπη.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ